Читај ми!

Nikola Jokić – dve trećine svog tima

Kada je neko jako dobar u ekipnim sportovima i za par letvica bolji od ostatka saigrača za njega kažu da je “pola tima“. Nikola Jokić je prevazišao taj stadijum i sa sigurnošću i punim pravom može da se kaže da je on mnogo više od toga, on je “dve trećine ekipe“.

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige i najbolji centar na svetu u gradu u kom igra već sada ima kultni status. "Džoker" kako u Denveru najviše vole da ga zovu zaslužio je status veći od košarkaške ikone.

Dugo je najkorisniji igrač lige bio potcenjen zbog njegovog stila igre kojim u prvi plan ne izlazi sa velikim brojem poena već to radi celokupnim uticajem na igru svoje ekipe. Jokić je nesebičan košarkaš koji interese tima u svakoj situaciji stavlja ispred svojih te veliki broj šuteva preuzima samo kada se to od njega traži.

Jokić nije tip igrača koji će po svaku cenu juriti tripl-dabl poput Rasela Vestbruka koji bi urlao na saigrače jer mu nisu dozvolili da u poslednjem minutu meča uhvati 10. skok koji mu nedostaje da se upiše u ovu statističku kategoriju.

Denver je trenutno prvi na Zapadnoj konferenciji sa 22 pobede i 11 poraza, a u poretku čitave lige ispred njih su samo Boston seltiksi sa 25 pobeda i 10 poraza.

Aktuelni MVP od početka sezone beleži 25,3 poena, 11 skokova i 9,5 asistencija po meču, dok iz igre šutira visokih 62%.

Ono što se ne vidi iz ove osnovne statistike su učinci kojima pomaže timu a bez kojih Denver ne bi bio na poziciji na kojoj jeste, zato evo par naprednih statističkih kategorija koje ukazuju na njegovu dominaciju.

BPM - boks plus/minus 

BPM (Boks plus/minus) je napredna statistička kategorija koja meri učinak ekipe kada je neki košarkaš na parketu u odnosu na njen učinak kada je on na klupi.

Jokićev BPM od početka sezone je 11,3 po meču, što znači da njegova ekipa ostvari najmanje 11 poena više od protivnika dok je reprezentativac Srbije u igri. Nikola je u ovoj statističkoj kategoriji trenutno drugi jer je ispred njega bek Bostona Derik Vajt čija uloga u Seltiksima je daleko, daleko manja, sa dosta manje minuta i kontakata sa loptom.

Indeks korisnosti 

Indeks korisnosti košarkaša je razlika pozitivnih i negativnih stvari koje je uradio tokom meča (pozitivne stavke: poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade minus negativne stavke: izgubljene lopte, promašaji, faulovi)

Centar Denvera je lider lige u ovoj kategoriji gde mu je prosečan indeks po meču 21, ako se uzme u obzir da je prosečan indeks uvek oko 15, ovo je jedna visoka brojka.

Iza Jokića je Luka Dončić sa indeksom 20,9. 

Ofanzivna ocena 

Ofanzivna ocena je statistička kategorija koja procenjuje broj poena određenog tima ili košarkaša na sto poseda.

I u ovoj kategoriji, Nikola Jokić predvodi najjaču svetsku košarkašku ligu. Ofanzivna ocena MVP-ja od početka sezone je 122,8 a ono što treba napomenuti da je drugi na listi Eron Gordon, njegov saigrač sa 122,5 što je samo potvrda Jokićevog uticaja na igru, jer Gordon samostalno ne bi mogao doći do ove impozantne cifre.

UP - procenat potrošenih napada (lopti) 

Iako je u samom vrhu lige kada je u pitanju MVP trka i pomoć ekipi još jedna kategorija mu ide u prilog. Ova kategorija pokazuje kako na pomalo neprimetan način Nikola Jokić vodi svoj tim ka visokom mestu u plej-ofu lige.

UP nije kao prethodne statistike u kojima je visok broj značio veću pomoć i nešto pozitivno, ovo je procenat koji pokazuje koliko je jedan košarkaš "potrošio" akcija dok je bio na parketu. Dakle, svi šutevi, izgubljene lopte i faulovi u napadu. 

Nikola Jokić trenutno troši svega 23 lopte po meču dok su Janis Adetokumbo i Luka Dončić na brojci od oko 37 i na prvom su mestu u ligi.

Procenat defazivnih skokova 

Ova kategorija meri procenat verovatnoće da će jedna ekipa uhvatiti skok u napadu ili odbrani.

Dobar defanzivni timski procenat skokova je oko 73% dok je ofanzivni na 27%, ovaj parametar nam pokazuje koliko je odrađeni košarkaš dobar po odbranu svoje ekipe, što veći individualni procenat to košarkaš više privređuje u odbrani.

Defanzivni procenat skokova Nikole Jokića je 27,4 i trenutno je treći u ligi ispod Kevina Lava 31 i Domantisa Sabonisa 29. Ovaj podatak otkriva da najkorisniji igrač lige hvata više od trećine defanzivnih skokova svoje ekipe.

петак, 02. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару