Читај ми!

Objavljena knjiga povodom Partizanovog istorijskog jubijeja

Košarkaši Partizana su 16. aprila 1992. godine savladali španski Huventud i na najlepši mogući način krunisali sezonu koja se, zbog neverovatnih zapleta i raspleta i danas pamti i prepričava. Time su crno-beli postali najmlađi tim koji je ikada osvojio Evroligu i tako se upisao zlatnim slovima u istoriju, ne samo domaće košarke.

Braća, Marko i Filip Jerinić su baš ovog datuma 30 godina kasnije, promovisali svoju knjigu pod naslovom ''Šampioni Evrope'' i to premijerno u emisiji Radio Beograda 1, ''Vreme sporta i razonode''.

Krajem prošle godine je u produkciji kuće ''Partizan spirit'' izdato fudbalsko izdanje ''Kako smo stvarali fudbal'' istih autora, a košarkaško je idealno štivo za obeležavanje najblistavijeg jubileja srpske klupske košarke. Bitna razlika i prednost košarkaškog izdanja, je ta što je KK Partizan stao iza njega kao izdvač.

Ova knjiga donosi kompletnu priču o toj, po mnogo čemu, neverovatnoj sezoni i osvajanju triple krune. Tu su najvrednija svedočenja svih aktera legendarnih utakmica, priče sa terena i van njega, detalji i statistike sa svih utakmica, a sve to uz mnoštvo fotografija koje šira javnost do sada nije videla.

Gostujući u kultnoj radijskoj emisiji, Marko Jerinić je istakao da su njegov brat i on bili gosti na svečanosti crno-belih koja je povodom jubileja organizovana u petak uveče, u hotelu ''Kraun Plaza''.

"Dragiša Šarić je jedini čovek iz šampionske generacije Partizana koji nije među živima. Nažalost, preminuo je 2008. godine. Svi ostali su bili tu, video sam ih pre neko veče, orni su, radosni i svi veruju da će se ponovo izroditi neka nova generacija Partizana koja će konačno zaseniti njihovu, iz 1992. godine sa novom titulom prvaka Evrope. Dragiša je inače bio najstariji igrač te generacije."

Kada smo pisali o njemu kreirali smo slogan ''Čiča, bez koga ovo ne bi bila prava priča''. Ostavio je utisak na svoje savremenike kao izuzetno dobra osoba i potkovan košarkaš. Dokaz da je gospodin Šarić zaštićen od vela zaborava je što se našao u knjizi čiji sam ja jedan od autra, a kada je Partizan pokorio Evropu imao sam samo tri godine, dok moj brat Filip tada nije bio ni rođen! Ipak, dovoljno smo o njemu čuli kroz razgovore sa Željkom Rebračom. On je za Dragišu imao samo reči hvale", rekao je mladi autor.

U knjizi može da se pronađe mnogo anegdota iz tih, zlatnih vremena. Aleksandar Saša Đorđević, podelio je sa autorima fantastičnu priču o lokalu u Fuenlabradi, gde se igrao bingo- tada najpopularnija igra na sreću. To mesto bilo je baza crno-belih igrača koji su uz jeftinu razonodu ''ubijali'' vreme, ali i mogli dobro da zarade, kaže Marko Jerinić i dodaje:

"Čuveni Stragarac, Nikola Lončar i Željko Rebrača bili su prvi bogatiji dobitnici na ovoj lutriji. Njih trojica su jedne večeri osvojili čak 15.000 maraka! Za potrebe naše knjige otkrili su da im je talični broj tada bio 73. Dovoljno je rečeno, nemamo mnogo vremena da bih vam prepričavao sve detalje, zato je moja topla preporuka da svi koje interesuju ovakve neispričane priče, potraže ovo izdanje."

Uz veliku pomoć košarkaškog kluba u tehničkom delu, u ovoj knjizi se sada nalazi 70 fotografija, od kojih su mnoge do sada neobjavljene, samim tim i ekskluzivne.

"Saša Đorđević je pred početak polufinala sa Filipsom rekao saigračima da oni od fotoreportera ne dobijaju dovoljno pažnje. Primetio je da ''Filipsovce'' fotka 30 objektiva, a Partizanove samo tri. ''Gledaj sad koga će da slikaju!'', konstatovao je Đorđević, pa je proradio onaj njegov čuveni inat, a rezultat tog polufinala svima je poznat. Tako su nastale neke od najlegendarnijih fotografija, koje se mogu pronaći u ovom ukoričenom izdanju", objašnjava autor Marko Jerinić.

понедељак, 05. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару