Читај ми!

Evropski šampion Španija prvi rival uzdrmanoj Srbiji u Ligi nacija

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće protiv Španije meč prvog kola u okviru A divizije Lige nacija. Duel na stadionu "Rajko Mitić" igra se od 20.45 uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a, dok najvažnije detalje možete pratiti na našem portalu.

Европски шампион Шпанија први ривал уздрманој Србији у Лиги нација Европски шампион Шпанија први ривал уздрманој Србији у Лиги нација

Prvak Evrope, selekcija Španije igraće u Beogradu prvi meč nakon osvajanja šampionske titule u Nemačkoj. I Srbiji će ovaj duel biti prvenac nakon Evra sa kog se vratila bez uspeha. Ekipa selektora Dragana Stojkovića odigrala je dve utakmice nerešeno - sa Slovenijom 1:1 i Danskom 0:0, a izgubila je od Engleska sa 1:0.

Javnost u Srbiji nije blagonaklono prihvatila rezultat reprezentacije na prvenstvu Evrope, nije se mirila sa činjenicom da "orlovi" nisu uspeli da se plasiraju u eliminacionu rundu.

U periodu od oko dva meseca, nakon Evra, došlo je do brojnih ostavki čelnih ljudi u Fudbalskom savezu Srbije, ali i promena u igračkom kadru.

Stojkovićev tim igraće protiv šampiona Evrope bez Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića, Sergeja Milinkovića Savića, Vanje Milinkovića Savića, Miloša Veljkovića, Nemanje Gudelja, nisu tu ni Filip Mladenović, Filip Kostić, Nemanja Maksimović...

Prvi igrač koji je doneo zvaničnu odluku da se oprosti od reprezentativnog dresa neposredno nakon takmičenja u Nemačkoj bio je Dušan Tadić, rekorder po broju nastupa za nacionalni tim sa 111 utakmica. Isti je slučaj i sa Darkom Lazovićem što je bila nepoznanica donedavno.

Srbija će na terenu protiv Španije biti predvođena novim kapitenom tima Nikolom Milenkovićem.

Tim Srbije za meč protiv Španije:

Golmani: Predrag Rajković, Aleksandar Jovanović, Marko Ilić, Đorđe Petrović;

Odbrana: Kosta Nedeljković, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Jan Karlo Simić, Aleksa Terzić;

Vezni red: Andrija Živković, Saša Lukić, Ivan Ilić, Marko Grujić, Kristijan Belić, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević;

Napad: Petar Ratkov, Luka Jović, Đorđe Jovanović.

I Španija će doći u nešto drugačijem sastavu nego što je igrala na Evropskom prvenstvu. Neće biti Hesusa Navasa, Unaja Simona, Nača i Alvara Morate. Ipak, tim selektora Luisa de la Fuentea je i dalje sjajan. Ne bi bilo ispravno pomenuti pojedince, jer se radi o veoma uigranoj ekipi koja je pobedila na svih sedam utakmica na Evropskom prvenstvu, što niko ranije nije uspeo na putu ka tituli prvaka Starog kontinenta.

Ekipa Španije za meč protiv Srbije:

Golmani: David Raja, Aleks Remiro, Robert Sančez;

Odbrana: Dani Karvahal, Oskar Mingeza, Emerik Laport, Robin le Norman, Danijel Vivijan, Pau Tores, Alehandro Grimaldo, Mark Kukurelja;

Vezni red: Rodri, Martin Zubimendi, Fabijan Ruiz, Aleks Garsija, Pedri, Dani Olmo, Pepelu;

Napad: Feran Tores, Lamin Jamal, Niko Vilijams, Mikel Ojarzabal, Žeremi Pino, Hoselu, Ajoze Perez.

Sve što treba da znate pred početak Lige nacija

Četvrto izdanje Lige nacija biće prvo u kojem će se Srbija takmičiti u elitnoj A ligi. Tri dana posle meča protiv Španije, Srbija će gostovati u Danskoj. Pored Srbije, Španije i Danske, u grupi A4 će se nadmetati i selekcija Švajcarske.

Podsetimo, Liga nacija se održava svake druge godine, a prvo izdanje je počelo u septembru 2018. 

Utakmice Lige nacija igraju se u terminima koji su nekada bili rezervisani za prijateljske mečeve, a takmičenje je i ustanovljeno sa idejom da svi evropski nacionalni timovi, uključujući i one slabije koji retko učestvuju na šampionatima Evrope i sveta, igraju više takmičarskih i rezultatski značajnih mečeva, naročito pred svojim navijačima.

De la Fuente prvak Evrope i Lige nacija sa Španijom

Španci su prvaci Evrope i trenutno jedan od najboljih svetskih timova u reprezentativnoj kategoriji. Ove godine upisali su samo jedan poraz i to od Kolumbije 1:0 u prijateljskom susretu odigranom marta u Londonu. Potom su odigrali remi sa Brazilom 3:3 i nanizali čak devet uzastopnih trijumfa.

Španski tim predvodi selektor Luis de la Fuente. Najveći deo igračke karijere De la Fuente je proveo u Bilbau, čiju je omladinsku školu prošao pre nego što je nekoliko godina proveo u drugom timu. Sa timom iz Baskije osvojio je dve titule šampiona Španije, a nastupao je još i za Sevilju i Alaves.

Trenerski zanat počeo je da peče u nižerazrednoj Portulageti 1997. godine, nakon čega je pedvodio Aureru, mlađe kategorije Sevilje i Bilbaa, kao i drugi tim baskijske ekipe. Dve godine je proveo i kao glavni trener Alavesa, pre nego što je 2013. dobio posao trenera reprezentacije Španije do 17 godina. Na toj poziciji proveo je pet sezona, nakon čega je preuzeo selekciju do 21 godine koju je vodio sve do unapređenja. Veliko iskustvo u radu sa mlađim kategorijama donelo mu je posao selekotra A selekcije, a dodatno je pomogla i srebrna medalja sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Nakon što je Luis Enrike podneo ostavku posle poraza od Maroka i eliminacije sa Svetskog prvenstva, očekivalo se da će Fudbalski savez Španije morati da traži dostojnu zamenu i selektora koji bi konačno doneo sa sobom kontinuitet dobrih igara. Ipak, samo četiri dana od Enrikovog neopozivog otkaza, Luis de la Fuente, nekadašnji levi bek i selektor mlađih kategorija Španije dobio je unapređenje, nakon što je prethodno vodio špansku selekciju do 23 godine.

Osim rutinskog plasmana na Evro, može se reći i ubedljivog trijumfa u Nemačkoj, De la Fuente je osvojio i treće izdanje Lige nacija u čijem finalu je Španija nakon penala savladala Hrvatsku.

Sećanje na Piksijevu lucidnost

Jugoslavija i Španija odigrale su 19 međusobnih duela, prvi 1932. godine u Ovijedu, a domaći tim je pobedio sa 2:1. Jugoslavija je dugo čekala na pozitivan rezultat protiv Španaca, koji je upisala na Svetskom prvenstvu 1974. godine golom Josipa Katalinskog. Španci su uspešniji sa devet pobeda, dok je Jugoslavija upisala pet, isti broj mečeva okončan je bez pobednika.

Najslavniji trijumf nad Špancima, Jugoslavija je upisala 1990. godine u Veroni u okviru osmine finala na Mundijalu održanom u Italiji. Sadašnji selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi briljirao je na tom meču.

Prvi gol Piksi je postigao u 78. minutu posle akcije sa leve strane terena. Dragoljub Brnović je poslao loptu iz zadnje linije ka kapitenu tima Zlatku Vujoviću koji je lažnjakom prevario rivala, a potom je loptu centaršutom doturio u središte šesnaesterca Španije.

Srečko Katanec je bio najbliži i prosledio je loptu na drugu stativu do Piksija koji je maestralnim prijemom, potom i potezom izbacio iz igre Martina Vaskeza, a na kraju pred Stojkovićem nemoćan je bio i jedan od najboljih golmana toga doba Andoni Zubizareta.

Usledila je Piksijeva radost i čuveno trčanje ka selektoru Ivici Osimu kao znak zahvalnosti na ukazanom povernju, popularni "Švabo" odgovorio je zagrljajem i samouverenim osmehom.

Nedugo nakon slavlja jugoslovenskih reprezentativaca, Hulio Salinas je izjednačio rezultat na 1:1, ali poslednju reč imao je Piksi. Smireno je preuzeo odgovornost, a pored sebe imao je fudbalske mađioničare Safeta Sušića i Dejana Savićevića. U 92. minutu, Stojković je ispred sebe imao petoricu reprezentativaca Španije i Zubizaretu među stativama.

Udarac preko takoizvanog živog zida bio je neuhvatljiv za čuvara mreže španskog gola, a nakon toga Jugoslavija je otišla u četvrtfinale Mundijala i doživela je poraz od Maradonine Argentine.

Uspomena na Kežmanovu pribranost

Protokom vremena, dogodile su se promene na prostoru Balkana, naslednica Jugoslavije posle ratova, postala je Državna zajednica Srbija i Crna Gora. Selekcija ove zemlje odigrala je dve utakmice protiv Španije, obe 2005. godine u kvalifikacijama za Mundijal u Nemačkoj.

Selekcija SCG je te kvalifikacije okončala bez poraza i sa samo jednim primljenim golom i to od Španije, a postigla je čak 16. Kao prva iz grupe 7 izborila je plasman na prvenstvo sveta.

Prvi duel odigran u Beogradu završen je bez pobednika i bez golova, isti ishod je bio i u drugom meču, s tim što su Raul Gonzales i Mateja Kežman bili glavni akteri tog meča. 

Pred punim tribinama stadiona Vanda Metropolitano u Madridu, Španci su u 19. minutu stigli do vođstva, ali je izjednačenje timu Ilije Petkovića doneo Mateja Kežman, pribranošću i sjajnom intervencijom, kada je delovalo da napad Srbije i Crne Gore nije bio opasnost po gol Ikera Kasiljasa.

U 68. minutu je Mateja Kežman povukao tim ka velikom remiju koji je nagovestio plasman na Mundijal. Goran Gavrančić je sa polovine terena poslao dugu loptu do Nikole Žigića koji je nadvisio Kasiljasa, a potom je loptu na dvadesetak metara uzeo Dejan Stanković i uputi udarac, na tom putu našao se Kežman i promenio pravac lopte koja je pored trojice Španaca na golu ipak završila u mreži.

Veliki ispit za Srbiju

Srbija je od samostalnosti odigrala samo jedan meč protiv Španije i to prijateljski 2012. godine u kome je poražena 2:0. Posle 12 godina reprezentacije će opet odigrati međusobni duel.

Bez sumnje, Španija je apsolutni favorit, imajući u vidu da su "orlovi" ove godine upisali samo dva trijumfa - protiv Švedske i Kipra, ali i da je sastav tima za ovaj meč dosta promenjen u odnosu na pređašnji period.

Srbija će posle meča protiv Španije u drugom kolu gostovati kod selekcije Danske u Kopenhagenu 8. septembra.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи