Читај ми!

Antologijski dan - Crvena zvezda pre 33 godine osvojila titulu prvaka Evrope u Bariju

Fudbaleri Crvene zvezde, na današnji dan pre tačno 33 godine, ostvarili su istorijski uspeh osvajanjem titule prvaka Evrope.

Crveno-beli su 29. maja 1991. godine, na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marselja rezultatom 0:0 -  5:3 penalima.

Posle 120 minuta igre, gde je trener Ljupko Petrović na opšte iznenađenje postavio defanzivnu taktiku, Zvezda je bila bolja u penal seriji, a presudio je odbranjeni penal kapitena Stevana Stojanoviću čuvenom Francuzu Manuelu Amorosu.

Za Zvezdu su precizni bili Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i na kraju Darko Pančev. Zvezda je do finala eliminisala Grashopers (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2). Šampionski pehar Zvezdi su doneli: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Z

bog povrede je izostao Duško Radinović, a na klupi su bili još Milić Jovanović, Ivica Momčilović, Rade Tošić i Vladan Lukić.

Kasnije, 8. decembra iste godine, Zvezda je u Tokiju savladala Kolo Kolo 3:0 i postala prvak sveta osvajanjem Interkontinentalnog kupa.

Mijailović: Bari je uspomena za ceo život

Predsedik kluba Svetozar Mijailović prisetio se atmosfere tog dana.

"Pred utakmicu i tokom samog susreta je vladao konstantni stres, ali je posle usledila erupcija oduševljenja. Ne mogu opisati osećaj kada čujete da ceo stadion peva 'Đurđevdan' '", rekao je Mijailović.

Dan-danas se organizuje Zvezdin karavan do Barija tim povodom.

"Postala je već tradicija godinama unazad. Želimo da našim navijačima koje imamo i van Beograda, pružimo priliku da vide i slikaju se sa čuvenim trofejom, koji je pre 33 godine stigao u naše vitrine. Karavan obilazi celu državu, region, a počeće u Crnoj Gori", dodao je predsednik Crvene zvezde.

Mijailović je istakao da se nada da će ovaj uspeh biti samo motivacija budućim generacijama.

"Nadam se da će ovaj klupski uspeh uticati na nadolazeće generacije i dati im motiv da i oni jednog dana mogu doći do tih visina, jer smatram da je želja najveća pokretačka snaga i da je moguće ostvariti sve ako ste uporni", zaključio je Mijailović.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару