Читај ми!

Počinje Premijer liga - Arsenal prvi favorit za šampionsku titulu

Fudbalski klub Arsenal prvi je favorit za osvajanje engleske Premijer lige, nakon dobrog i temeljno urađenog posla u letnjem prelaznom roku koji pritom još uvek traje. "Tobdžije" na novu titulu čekaju pune dve decenije, a u nameri da ponove uspeh iz 2004. godine glavni konkurenti biće im mančesterski dvojac.

Почиње Премијер лига - Арсенал први фаворит за шампионску титулу Почиње Премијер лига - Арсенал први фаворит за шампионску титулу

Utakmicom između Barnlija i Mančester sitija danas od 21.00 počeće 32. i ukupno 125. sezona najkvalitetnijeg nacionalnog fudbalskog takmičenja na svetu. Siti brani titulu u Premijer ligi i ukoliko ponovi uspeh iz prethodne tri sezone postaće prvi klub u istoriji lige koji bi četiri puta zaredom bio najbolji u Engleskoj.

Trostruki uzastopni šampion punu deceniju je dominantan klub u Engleskoj, ali bez obzira na njihovu monopolsku nadmoć, Premijer liga na visokom nivou održava kvalitet i neizvesnost, kao i kontinuitet dobrih igara skoro svih klubova, što doprinosi znatiželji kod fudbalskih zaljubljenika za događaje na terenima širom Engleske. Veliki broj razloga je iza neprestanog praćenja mečeva, neki od njih su medijska dostupnost i kvalitet igre.

Kao što je već poznato, 20 ekipa vodiće borbu za trofej namenjen prvaku Engleske. 17 najboljih iz prethodne sezone i tri tima koja su promovisana iz Čempionšipa. Barnli, Šefild junajted i Luton su povratnici, nakon jedne, dve, odnosno 31. godine izvan Premijer lige.

Prelazni rokovi su uvek zgodna prilika da se sagledaju pozicije klubova, a samim tim i da se prognozira konačno stanje na tabeli koje će uslediti u maju naredne godine.

Gvardiola bez Gundogana i Mahreza, Klop sa Aleksisom Makalisterom

Mančester siti i Liverpul su timovi koji su obeležili Premijer ligu prethodnih godina, kao i njihovi menadžeri Pep Gvardiola i Jirgen Klop.

Siti je osvojio trostruku krunu prethodne sezone, a tim su napustili vezni fudbaleri Ilkaj Gundogan i Rijad Mahrez, taj "nedostatak" za sada nadomestiće Mateo Kovačić. Pored hrvatskog veznog fudbalera "građane" je pojačao i njegov sunarodnik, centralni bek, Joško Gvardiol.

Veliko je pitanje, ukoliko Gvardiola ne nađe zamenu za Gundogana i Mahreza, koliko će Siti imati snage da se suprotstavi vrhunskim premijerligaškim ekipama u prvom redu Arsenalu, jer za sada sastav deluje pomalo slabašno, uprkos maestralnim igračima koji čine osovinu "građana" - Kevin de Brujne i Erling Holand.

S druge strane, Liverpulov pristup kupovini igrača je pomalo iznenađujuć, budući da i u ovom kao i u prethodnim prelaznim rokovima kasne. Imali su priliku da rekonstruišu tim i da i dalje vode borbu za prvo mesto, ali su propustili najvažnije trenutke.

Strukturalne promene menadžmenta čine se da su se odrazile na neaktivnost u dovođenju igrača.

Vezni red je u piku prethodne sezone posustao, a Klopove zamisli ostale su zabeležene na papiru. 

Nesporovođenje trenerovih ideja na terenu dovelo je do toga da su Fabinjo, Džordan Henderson, Roberto Firmino, Okslejd Čemberlen, Keita i Fabio Karvaljo napustili tim. Zamenu za pomenute igrače Liverpul je našao u Aleksisu Makalisteru i Dominiku Soboslaiju, što odaje utisak da će sastav, ukoliko ne bude pojačanja biti prilično ograničenog karaktera za nove izazove.

Renovirani timovi

Mančester junajted, Čelsi, Totenhem i u manjoj meri Njukasl nastavili su sa promenama igračkog kadra koji je započet otprilike pre godinu dana, ali dosadašnja pojačanja ne deluju zvučno i obećavajuće, osim ako ne bude velikih iznenađenja tokom sezone.

Junajted na čelu sa Erikom ten Hagom i bez Harija Megvajera u timu može da izbori visoku poziciju, ali veoma teško šampionsko mesto. Za to je ipak potreban pobednički karakter i da u timu bude barem još jedan lucidni fudbaler poput Kazemira.

"Crvene đavole" do sada su pojačali Mejson Maunt, Andre Onana i Rasmus Hojlund. Dolazak danskog napadača Hojlunda deluje kao ishitrena reakcija menadžmenta kluba, jer je Junajted gotovo izvesno ispao iz trke za dovođenjem Harija Kejna.

Kada je reč o Čelsiju, najveće pojačanje cele sezone sedeće na klupi - trener Maurisijo Poketino.

U pogledu transfera Čelsi je izgleda izvukao pouku iz prethodnog zimskog kada su potrošili rekordnih 629 miliona evra na pojačanja koja nisu donela željeni rezultat, već poražavajuće 12. mesto.

Najzvučnije ime koje je ovog leta stiglo među londonske "plavce" je Kristofer Nkunku, ali je Francuz doživeo peh, povredu kolega zbog koje će propusti početak sezone.

Njukasl će igrati grupnu fazu Lige šampiona, zahvaljujući četvrtom mestu u Premijer ligi. Posao obavljen u prelaznom roku obećava kontinuitet dobrih igara. Novajlije u ekipi su Jankuba Minte, Harvi Barns, Tino Livramento i Sandro Tonali.

Totenhem je imao interesantan prelazni rok u dva pravca. Trojica standardnih prvotimaca - Ugo Loris, Lukas Moura i Hari Vinks neće igrati za londonsku ekipu. Najveći udarac za tim Angelosa Postekoglua biće odlazak najboljeg engleskog igrača, Harija Kejna. 

Međutim, dolazak Džejmsa Medisona je pun pogodak, a otkup ugovora Dejana Kuluševskog od Juventusa je pravi potez čime se kompletira ofanzivni vezni red. Dugogodišnjeg golama Lorisa zameniće Guljelmo Vikario iz Empolija.

Arteta na popravnom ispitu

Arsenalu je u prethodnoj sezoni šampionska titula izbegla praktično u završnici. U novoj, poput loših đaka, trener Mikel Arteta će imati prilike da na popravnom ispitu ispravi sve greške i to će izvesno pokazati u avgustu u prvom kolu protiv Notingem foresta.

Pojedini favoriti za trijumf se još uvek nisu valjano pojačali, a prelazni rok traje do 1. septembra. Veoma je izvesno je da će poredak u novoj sezoni biti sličan kao i u prethodnoj, s tim što bi najveće “iznenađenje” moglo biti na šampionskom mestu.

Arsenal je odličan transfer posao započeo pre godinu dana kada su tim pojačali Gabrijel Žezus i Oleksandr Zinčenko.

Pažljivi izbor i temeljno građenje ekipe u kojoj Arteta diktira tempo doneo je uspon u protekloj sezoni. Potpuni uspeh bilo bi osvajanje Premijer lige na koje čekaju već pune dve decenije.

Veliki deo posla Arsenal je uradio u januaru kada su doveli po jednog igrača za tri linije na terenu - Jakub Kivior, Žoržinjo, Leandro Trosar. Na početku letnjeg transfer prozora stigla su tri značajna pojačanja – Deklan Rajs, Kai Haverc i Jurijen Timber, a uz to produženi su ugovori sa mladim igračima iz omladinskog tima koji su prethodne sezone imali skroman doprinos.

Do sada ekipu su napustili Granit Džaka i Mejltland-Najls što neće biti primetno, budući da na poziciji veznog fudbalera Aresenal ima bolji izbor u odnosu na period dok je pomenuti dvojac branio boje londonskog tima.

Tim nije pretrpeo veće promene u igračkom kadru, a s pomenutim pojačanjima i već oformljenim timom, trener Mikel Arteta imaće fleksibilnost u modernoj igri na terenu i verovatno šampionskom mesto u Premijer ligi, pod uslovom da igrače zaobiđu povrede koje su bile česte prošle sezone.

Najava bespoštedne borbe u Premijer ligi viđena je nedavno kada je Arsenal, nakon penala, savladao Siti i stigao do trijumfa u Komjuniti šildu.

Do zatvaranja letnje transfer pijace, 1. septembar, u Premijer ligi biće odigrana tri kola, kada će timovi i njihove igre dobiti prve obrise zahtevnog pripremnog perioda.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара