Читај ми!

Zvezda se sveti Ludogorecu i Bragi, a Midtjilandu pokazuje zube

Žreb u Istanbulu spojio je stare poznanike! Crvena zvezda imaće priliku da se osveti Bragi i Ludogorecu za bolne poraze u nekim ranijim vremenima, ali i da pokaže danskom Midtjilandu da je sa razlogom iz poslednjeg šešira uvršten u Grupu F Lige Evrope. Naizgled laka, ali zapravo veoma izazovna grupa čeka šampiona Srbije, koji će ponovo pokušati da izbori nokaut fazu evropskog takmičenja.

Kažu da se sudbina ne može izbeći, a ona je ovoga puta htela da se Crvena zvezda sastane sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom u okviru grupne faze Lige Evrope.

Kažu i da se sreća ne dobija, već zaslužuje, a to da li je Crvena zvezda imala sreće tokom dobijanja protivnika na žrebu u Istanbulu, pokazaće samo vreme.

Prvi utisak je da je svakako moglo i težim putem, ako on uopšte i postoji i da šampion Srbije može biti zadovoljan rivalima.

Iako neko ko površno prati najbitniju sporednu stvar na svetu, verovatno misli da je srpski predstavnik unapred obezbedio bar drugo, ako ne i prvo mesto u grupi, realnost je malo drugačija.

Mnogi bi rekli da Portugalci znaju da igraju fudbal, ali da Braga nije Benfika, a da Bugari i Danci nisu fudbalske velesile.

Ipak, Braga i te kako ume da pobedi tu Benfiku, a za Bugare i Dance igraju svi samo ne Bugari i Danci, već Brazilci, Holanđani, Nigerijci, Francuzi... 

Realniji utisak grupe je da je neverovatno izjednačena. Gotovo da je na papiru, svaka ekipa sposobna da pobedi svakoga, kao i to da završi na prvom ili poslednjem mestu u grupi. 

Bilo kako bilo, crveno-bele čekaju veoma izazovni, ali pobedivi protivnici i to je sve što je mogla da poželi. 

Pored motiva što boljeg rezultata i prolaska grupne faze, Crvena zvezda ima jedan možda i veći i jači motiv, a to je onaj osvetnički.

Luda šuma

Iako je odigrala više nego dobro u gostima u Bugarskoj (2:2) u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2016/17, Crvena zvezda je ostala bez prolaska nad Ludogorecom, koji je uspeo da umiri krcato ispunjeni stadion "Rajko Mitić".

Preko 50 hiljada gledalaca razvilo je jednu od najkreativnijih koreografija u novijoj istoriji evropskog fudbala i pesmom "Pukni Zoro" ispratilo svoje fudbalere pred "boj" sa Ludogorecom.

Međutim, crveni kraton Gelora Kange na poluvremenu, kao i raspoloženi Kafu i Vanderson, priredili su hladan tuš srpskoj ekipi, koja je te godine ostala bez dugo čekane Evrope.

Mnogi akteri tog meča priželjkivali su Ludogorec u svim evropskim kampanjama u prethodnih pet godina, tvrdeći da se odnos snaga drastično promenio i da Bugari zaslužuju osvetu.

Zvezda ove sezone ima jedinstvenu priliku za tako nešto. Ludogorec, poput srpske ekipe nije uspeo da se plasira u Ligu šampiona, pošto su izgubili u kvalifikacijama od Malmea. 

Zanimljivo je da je bugarskoj ekipi "presudio" direktno Veljko Birmančević, srpski fudbaler u redovima švedske ekipe. 

Što se tiče igračkog kadra i uspeha Ludogoreca, to nije neka velika misterija i nepoznanica.

Bugarska ekipa, sačinjena od mnoštvo stranaca (mnogima su dali bugarske pasoše pa se više ne računaju strancima), godinama važi za fudbalskog giganta u regionu.

Sisinjo, Vanderson, Bađi i Žosue odolevaju godinama i još uvek doprinose i prave razliku svojim kvalitetom, a tu je i novija garnitura stranca poput Gonkalveša, Santane, Čibote, Manua...

Sa klupe ih od ove sezone predvodi litvanac Valdas Dambrauskas, nekadašnji trener Gorice, Rige, Žalgirisa... 

U poslednjih pet godina igrali su grupnu fazu evropskih takmičenja (ove sezone će im biti šesta) od čega četiri Lige Evrope i jedne Lige šampiona. 

Ipak, subjektivni osećaj je da je bugarska ekipa u blagom padu, uzevši u obzir novčana sredstva, kvalitet i kontinuitet.

Naime, ako pogledamo period od poslednje tri sezone, Ludogorec je 2018. u Ligi Evrope pomalo neočekivano završio kao poslednjeplasirana ekipa u grupi sa Leverkuzenom, Cirihom i AEK-om.  

Potom, sledeće sezone, u kvalifikacijama za Ligu šampiona izbacio ih je Ferencvaroš, ali su se Bugari uskupili u Ligi Evrope, plasiravši se u nokaut fazu, kao drugoplasirana ekipa u grupi sa CSKA, Espanjolom i ponovo Ferencvarošom. 

Prošle sezone doživeli su nekoliko neočekivano loših rezultata. Prvo ih je u kvalifikacijama za Ligu šampiona izbacio Midtjiland, danska ekipa sa kojom će se, uz Crvenu zvezdu i Bragu, sastati u grupi Lige Evrope. 

Potom su u grupi sa Totenhemom, LASK-om i Antverpom, zabeležili svih šest poraza i bili poslednjeplasirani.

U ovogodišnjem izdanju kvalifikacija za Ligu šampiona, uspešno su eliminisali Soligorsk, Muru i Olimpijakos, samo da bi potom ispali od pomenutog Malmea. 

Utisak je da je Ludogorec prethodnih godina napravio sjajne rezultate, ali da je udario neki imaginarni plafon, a na Crvenoj zvezdi je da dokaže da je njen "plafon" viši, te da je kvalitetnija ekipa od bugarske. 

Braga

Portugalski predstavnik izabran je u grupu F iz prvog šešira, pa bi samo to morao biti razlog za respekt ove veoma zanimljive ekipe.

U poslednje tri sezone, Braga je u domaćem prvenstvu dva puta završavala na četvrtom, a jednom na trećem mestu.

Poseduje sve ono što krasi portugalski fudbal i njihove ekipe - Par supertalentovanih fudbalera, par dokazanih i iskusnih stranaca i mnoštvo fudbalskih znalaca.

Među supertalente spadaju svakako Rikardo i Andre Horta,  Abel Ruiz, Rodžer Fernandeš, Venderson i Bruno Rodrigeš.

Iskustvo donose Lukas Pijazon, Rui Fonte, Sekera, Melo i Martins.

Sa klupe ih predvodi Karlos Karvahal, 55-godinjši stručak koji je u karijeri između ostalih trenirao i Bešiktaš, Bašakšehir, Sporting, Svonsi, Šefild, Rio Ave...

Braga je u poslednjih pet sezona, četiri puta veoma uspešno igrala grupnu fazu Lige Evrope.

U sezoni 2017/18 su završili na prvom mestu u grupi u kojoj su bili još i Ludogorec, Hofenhajm i Bašakšehir, da bi ih potom u šesnaestini finala eliminisao Marsej.

Jednu sezonu kasnije doživeli su ogroman neuspeh, pošto ih je u kvalifikacijama za Ligu Evrope iznenađujuće eliminisala Zorija zahvaljujući pravilu gola u gostima.

Potom su usledile dve veoma uspešne evropske kampanje ove portugalske ekipe.

Pre dve godine su bili prvi u grupi u kojoj su se sastali sa Vulverhemptonom, Vešiktašem i Slovanom, da bi prošle sezone završili kao drugoplasirani iza Lestera, a ispred AEK-a i Zorije.

U nokaut fazi u pomenute dve sezone, bili su lošiji od Glazgov Rendžersa i Rome.

Poput Ludogoreca, Braga ima određenu istoriju sa Crvenom zvezdom.

Srpska i portugalska ekipa tri puta su se sastajale u tadašnjem Kupu Uefa, a srpska ekipa nije uspela da slavi ni u jednom meču.

U sezoni 2005/2006, Zvezda i Braga su u grupi odigrali dva remija, 0:0 u Srbiji i 1:1 u Portugaliji.

Dve godine kasnije, takođe u grupi Kupa Uefe, Braga je sa 2:0 savladala crveno-bele, ostavivši ih na poslednjem mestu i bez osvojenog boda u grupi.  

Midtjiland  

Nakon šest kola su lideri danskog prvenstva, u kojem su prošle sezone u foto-finišu završili na drugom mestu

"Vukovi" su u tri navrata bili šampioni svoje države, od čega je najskorije bilo pre dve godine, kada su na ubedljiv način došli do titule.

Danska ekipa je pravo osveženje i iznenađenje na evro-sceni u poslednje vreme.

Prošle sezone igrali su grupnu fazu Lige šampiona, u kojoj su se pokazali u odličnom svetlu.

Prvo su u kvalifikacijama redom eliminisali Ludogorec, Jang Bojs i Slaviju iz Praga, da bi potom osvojili dva boda u grupi sa Liverpulom, Ajaksom i Atalantom, propisno namučivši favorizovane rivale.

Ove sezone, nisu se domogli Lige šampiona, jer ih je zaustavio PSV, ali jesu grupe Lige Evrope zahvaljujući eliminaciji Seltika.

Što se tiče Midtjilanda, Zvezda je sigurno mogla bolje da prođe sa timovima iz četvrtog šešira, pošto iako nema veliko ime i istoriju u evro takmičenjima, Danci itekako znaju da igraju fudbal.

Jezgro ekipe sastoji im se od kvalitetnih, ali limitiranih domaćih fudbalera. Što nisu uspeli da pronađu u svojoj zemlji, jesu u Brazilu, odakle im dolaze Žuninjo, Paulinjo, Evander, Brumado i Matos.

Važe za veoma mladu i brzu ekipu, pošto im tek dvojica fudbalera imaju preko 30 godina (Losl i Dalsgard).

Sa klupe ih predvodi Bo Henriksen, 46-godišnji domaći trener, koji je ove sezone zamenio Brajana Priskena. 

Iako mnogi unapred računaju tri, četiri ili šest bodova osvojenih protiv ove danske ekipe, da bi do toga došlo, Crvena zvezda, Braga i Ludogorec, moraće da potvrde svoj kvalitet i dobrano se namuče, pogotovo na gostovanju. 

Aleksandar Petrović (AlexPetro23

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару