Kopenhagen na krilima vizije i ideje Sulbakena

Celokupan napredak i razvoj Fudbalskog kluba Kopenhagen u prethodne dve decenije bazira se na viziji i ideji njihovog najboljeg i najuspešnijeg trenera u istoriji kluba, Norvežanina Stolea Sulbakena.

Копенхаген на крилима визије и идеје Сулбакена Копенхаген на крилима визије и идеје Сулбакена

Kopenhagen je osnovan tek 1992. godine, a tokom 27 godina postojanja ekipa je osvojila 13 naslova šampiona Danske, šest puta su bili vicešampioni, imaju osam nacionalnih Kupova i tri osvojena Superkupa svoje zemlje.

Čitava vizija napretka i razvoja kluba na međunarodnoj sceni podudara se sa dolaskom tada 38-godišnjeg Norvežanina Stolea Sulbakena na mesto prvog trenera ekipe, koja je te 2006/2007. pod njegovim vođstvom prvi put ušla u grupnu fazu Lige šampiona.

Sulbaken je potom redovno predvodio tim do grupne faze, što Lige šampiona, što Lige Evrope – postali su redovan učesnik evropskih takmičenja, a taj period u radu Stolea Sulbakena ostaće upisan i krunisan plasmanom u osminu finala Lige šampiona 2010/2011, gde ih je eliminisao Čelsi i to je za sada najveći uspeh ekipe na međunarodnoj sceni.

Posle dvogodišnjeg odsustva i ne toliko uspešnih epizoda u Kelnu i Vulverhemptonu u periodu od 2011. do 2013. godine, Sulbaken se pre šest godina vratio na klupu Kopenhagena i nastavio tamo gde je stao 2011. godine.

U prethodnih šest godina, Norvežanin je sa Kopenhagenom igrao dva puta u grupnoj fazi Lige šampiona i tri puta u grupnoj fazi Lige Evrope, gde su u sezoni 2016/2017. stigli do osmine finala, ali ih je tamo eliminisao moćni Simeoneov Atletiko Madrid.

Današnji tim Kopenhagena pravi je spoj iskustva i mladosti. Fizički izuzetno spremni i snažni igrači uklopljeni su u tim bez prave, velike zvezde i istaknutih individualaca – tim spreman za borbu i ekipu koja nikada ne odustaje, pogotovo u fazi trčanja.

Kao prvi golman nametnuo se 29-godišnji Norvežanin Gritebust, koji je stigao iz Odenzea ove sezone.

Poziciju desnog beka pokriva Urugvajac Varela, bivši igrač Mančester junajteda i Ajntrahta, dok je na levom beku prekaljeni Šveđanin Bengtson.

Na poziciji štopera sve više se nameće jedan od najboljih danaskih igrača na nedavno završenom Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine, Viktor Nelson koji često igra u paru sa Šveđaninom Papajanopulosom u zadnjoj liniji. Nelson ima samo 20 godina i jedan je od najboljih mladih fudbalera Danske – podjednako dobro igra i na mestu zadnjeg veznog, tako da Sulbaken sa njim u postavi dobija mirnoću i stabilnost u ranoj fazi organizacije napada jer Nelson je vrlo smiren i pouzdan fudbaler pre svega u predaji lopte, a odličan je i u defanzivi.

Još jedan mladi reprezentativac Danske, 22-godišnji Jens Steje, koji je pre početka sezone stigao iz Arhusa, nemetnuo se na mestu zadnjeg veznog na početku sezone, a pored njega Sulbaken se na sredini terena uzda i u prekaljenog Grka i kapitena Kopenhagena Zeku, rođenog u Portugaliji, bivšeg fudbalera Panatinaikosa, koji je klasična desetka i plejmejker ekipe.

Tu je još i iskusni Falk, ali i novajlija, Španac Pep Mas, koji je došao u klub i Saragose za rekordnih pet miliona evra, ali je pitanje hoće li mu Sulbaken ukazati šansu već na prvoj utakmici sa Crvenom zvezdom.

Na levom krilu nastupa 25-godišnji Fišer, koji je prošle sezone na 25 utakmica u Superligi Danske dao čak devet golova.

Desno krilo Kopenhagena može biti i bolna tačka ekipe, jer je pred duele sa Zvezdom klub napustio najbolji igrač i strelac tima i možda i najtalentovaniji fudbaler Danske Robert Skov, koji je prošle sezone sa 29 pogodaka oborio rekord danske lige. Prešao je u Hofenhajm za deset miliona evra.

Ipak, Danci se najviše uzdaju u svoj napad, a u navali obično igraju sa dva špica. Jedan je preiskusni Senegalac Dame Endoje, koji ima 34 godine i koji je nastupao za Kopenhagen od 2008. do 2012, da bi se posle epizoda u Lokomotivi iz Moskve, Trabzonu, Halu i Sanderlendu, prošle godine vratio u klub i u prvoj povratničkoj sezoni na 33 utakmice postigao je 22 pogotka. Ove godine, Endoje je na četiri odigrana meča u Superligi Danske već dao isto toliko golova i prvi je strelac ekipe.

Njemu u napadu pomaže supertalentovani Jonas Vind, još jedan mladi reprezentativac Danske sa EP do 21 godine ovog leta. Radi se o snažnom fudbaleru visokom 190 centimetara koji ume da dođe na centar po loptu, ume da se zagradi, da je odloži vezistima i tako omogući Endojeu da nađe prostor iza njegovih leđa i dobije pas u dubinu. Vind je odličan u skok-igri, dobro spušta lopte i ka organizatorima igre, ali i ka Endojeu u prostor. Ove godine na četiri uvodna meča u sezoni dao je tri gola. Vind omogućava lakše pozicioniranje ekipe u transformaciji iz odbrane u napad i lakši i brži protok lopte, to jest pas u prostor i, što je najvažnije, brzo se pridodaje na skok.

Desno krilo odsustvom Soua pokriva još jedan 20-godišnjak Karlo Holse, a u navali Sulbaken može da računa i na 26-godišnjeg Kipranina Soterijua, koji je veoma brz i nepredvidiv fudbaler – slavu je stekao u Apoelu, ovo mu je treća sezona u klubu, a 2017/2018. postigao je čak 14 golova u ligi, prošle godine pak samo dva.

Tu je i mladi 17-godišnji Muhamed Darmi iz Sjera Leonea, koji je ponikao u klubu i koji je već prošle sezone sa 16 godina odigrao 11 utaknica uz jedan gol.

Kopenhagen je prvi na tabeli u šampionatu Danske sa sve četiri pobede uz devet datih i četiri primljena gola. Kvalifikacije za Ligu šampiona su počeli u drugom kolu, gde su rutinski eliminisali Nju Seints iz Velsa sa 3:0 u dvomeču. Strelci na tim utakmicama bili su Zeka, Soteriju i Skou.

Sulbakenov tim je kompaktan, igraju u formaciji 4-4-2, koja se lako transformiše u 4-3-3 i vrlo su disciplinovani. Imaju iskustva na međunarodnoj sceni i pametno su dovodili mlade igrače koje će još lakše prodavati bogatijim evropskim klubovima za velike novce, kao što su to i ranije radili i sa Poulsenom, Dilejnijem, danas Skouom.

Od povratka u klub Sulbaken je kao trener osvojio tri titule šampiona – pet pre toga.

Prošle godine su eliminisani u grupnoj fazi Lige Evrope, gde su igrali sa Zenitom, Bordoom i Slavijom iz Praga – bili su poslednji u grupi. I pored konstantnosti u evropskim takmičenjima, Kopenhagen je mlad klub bez prevelike i bogate istorije i tradicije u Evropi – samo po jedna osmina finala Lige šampiona i Lige Evrope dovoljno govore tome u prilog. Konstantno napreduju, a da su borbeni – borbeni su.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару