Читај ми!

Savindan u crkvi Svetih Ćirila i Metodija u Švajcarskoj

Kao i svake godine, Crkvena opština i parohija Svetih Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna, organizovala je svečanost povodom proslave Savindana. Arhijerejski namesnik za Švajcarsku, protojerej-stavrofor Stanko Marković, njegova supruga, veroučiteljica Ađena Marković i učiteljice Jelena Mitrović i Tijana Krajina pripremili su svečanu priredbu, tradicionalnu podelu svetosavskih paketića, a naposletku i prigodno posluženje u crkvenoj sali.

Svečanoj liturgiji je prisustvovao veliki broj parohijana i dece. Nakon toga je prota Stanko Marković, zajedno sa najmlađim polaznicima Dopunske nastave na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, osvetio slavski kolač i žito.

Ovogodišnji kumovi slave bili su Gorica Krcmarević i Monika Marinković. Potom se prota Stanko obratio prisutnima:

„Hvala vam svima što ste došli, a posebno bih pozdravio predstavnike naših država konzula Republike Srbije u Švajcarskoj, gospodina Predraga Mandića i ambasadora Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj gospodina dr Boru Bronzu koji su došli da uveličaju naše slavlje. Lepo je to kada vidimo da crkva i država dobro funkcionišu. Mi smo svi članovi jedne države, ali smo i članovi crkve, tako da ne možemo to da razdvojimo. Pozdravio bih naše učiteljice i veroučiteljicu koje su pripremile program, harmonikašku pratnju Dejana Škundrića, a takođe se zahvaljujemo i domaćinima koji su pripremili svo posluženje. Neka je srećno i Bogom blagosloveno, a sada deci dajemo reč."

Program koji je pripremila veroučiteljica dr Ađena Marković započeo je himnom Svetom Savi u izvođenju učenika Dopunske nastave na srpskom jeziku koji pohađaju časove veronauke. Sledeća numera, omiljena među decom, bila je "Nije bilo lepšeg klinca" kojom je završen prvi muzički deo programa.

„Posebno smo motivisani kada spremamo program za Svetog Savu. To je naveći srpski svetac koji se ujedno obeležava i u školama. Deca koja su danas pevala na priredbi, prvu zajedničku probu svih škola su imala sat vremena pred nastup, a pevali su kao jedno, horski i bez greške. Zadovoljstvo je raditi sa decom i učiti ih o veri, kao i o tome da je prvo i najvažnije da budu dobri ljudi", izjavila je veroučiteljica dr Ađena Marković.

Učiteljica Jelena Mitrović se povodom Savindana obratila deci i njihovim roditeljima rečima:

„Danas proslavljamo prvog srpskog arhiepiskopa i prvog srpskog učitelja, Svetog Savu, Rastka Nemanjića. On je naš putokaz i svetlost koja nas Srbe prati s neba osamsto godina. Bez Svetog Save bili bismo pogubljeni i ne bismo mogli da sačuvamo sve „termopilske klance" pred kojima je naš narod stajao vekovima. Duh Svetog Save je uspeo da nas spase i omogući da izađemo kao pobednici. I sada su nam toliko potrebni snaga, jedinstvo i duhovnost. Mislimo danas na našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, nadamo se da i tamo dečica srpska slave, i širom sveta gde imamo škole i gde god postoji srpski narod. Mi smo danas ujedinjeni u želji da naš jezik i naša pravoslavna vera opstanu i da nas sačuvaju. Srećni smo što naša nastava na srpskom jeziku koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije uspešno sarađuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom i što se deci pruža prilika da jedan čas mesečno imaju veronauku".

Potom je pročitala nekoliko stihova zaveštanja Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, koje je ostavio svojim sinovima Svetom Savi, Vukanu i Stefanu.

Recitatorski deo je bio veoma bogat, a započeo je pesmom dobrodošlice u izvođenju učenika Davida Lazarevića i Luke Đokića. Potom su se nizala recitatorska umeća -pesmice o životu i delu Svetog Save učenika iz škola u Bernu i Burgdorfu: Andreja Valjarevića, Natalije Nešić, Nemanje Marića, Milice Vučković, Dimitrija Tiosavljevića, Selene Milojković, Damjana Obradovića, Nađe Rilak, Jane Rašković i Elene Nikolić. Jedni od najmlađih polaznika Dopunske nastave na srpskom jeziku u Burgdorfu bili su petogodišnji blizanci Anastasija i Rastko Mandić koji su duetski otpevali pesmu „Sveta Anastasija".

Učiteljica Tijana Krajina se potrudila da sa svoje tri učenice spremi muzičku, vokalnu i recitatorsku tačku, dok su ostali njeni učenici iz Bila pevali u horu zajedno sa drugim đacima. Jovana Petrović je svirala na violini himnu Svetom Savi, a nakon toga je zajedno sa Elenom Cvetković otpevala pesmu o Svetom Savi, dok je šestogodišnja Milica Stanarević izrecitovala pesmicu „Kaži meni mila nano".

Učenici iz Friburga su takođe uzeli učešće na priredbi. Marko Petronijević, Novak Božić, Teodor i Eleonora Andrić, Matija Lojtur, Ana i Valentina Stefanović i Ivana Stepanović izrecitovali su pesmice iz života Svetog Save. Ostala deca iz Friburga su učestvovala u zajedničkom horskom izvođenju numera.

Najveće oduševljenje publike izazvala je pesma koju su sva deca zajedno otpevala i odglumila na pozornici: „Dva anđela šetaše". Odlično osmišljen koncept izvođenja numere pružio je priliku da i najmlađi polaznici Dopunske nastave na srpskom jeziku učestvuju, tako što su obrazovali kolo i igrali dok su dve devojčice obučene u anđele stajale u sredini. Deca starijih uzrasta su pevala, pa je izvođenje ove numere ispraćeno gromoglasnim aplauzom.

Otpevane su i pesme "Manasija", i "Mileševski anđeli" i to sve uz pratnju harmonikaša Dejana Škundrića. Pesmu "Mileševski anđeli" otpevale su učenice Elena Nikolić i Lea Lazarević, dok su se u pevanju refrena pridružila i ostala deca. Drugi deo muzičkog programa koji je pripremila veroučiteljica dr Ađena Marković završen je horskim izvođenjem pesme „Ko udara tako pozno".

Prota Stanko je nakon priredbe koju su izveli učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku pozvao svu decu koja su bila prisutna u crkvi, a ne pohađaju školu, da i ona izrecituju ili otpevaju pesmicu o Svetom Savi, što su deca, naročito mlađa, rado prihvatila.
Proslavi Savindana prisustvovali su i predstavnik ambasade Bosne i Hercegovine, ambasador dr Boro Bronza, dok je u ime ambasade Republike Srbije bio prisutan konzul Predrag Mandić.

Nakon svečane proslave, prota Stanko se zahvalio svima na učešću i prisustvu. Podeljeni su svetosavski paketići koje su deca željno iščekivala. Crkva Svetih Ćirila i Metodija u Belpu svake godine obezbedi veoma bogate paketiće za decu, koji su u duhu veronauke, edukativnog i zanimljivog sadržaja. Proslava je završena svečanim ručkom priređenim u crkvenoj sali za sve učenike, ali i ostale prisutne parohijane.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару