Читај ми!

Patrijarh Porfirije na Savindan bogoslužio u Njujorku

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 27. januara 2023. godine, na praznik Svetog Save, prvog Arhieposkopa srpskog – Savindan, svetu Liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku.

Uz molitveno učešće vernog naroda, sasluživali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop kanadski g. Mitrofan, protojereji-stavrofori Velibor Džomić i Živojin Jakovljević, protonamesnik Milan Dragović, kao i protođakon Dragan Radić. Tom prilikom, Njegova Svetost g. Porfirije je besedio:

"Radujemo se danas, jer se raduje čitav naš rod srpski gde god da živi. Hramovi u slavu Svetog Save podignuti su od Vankuvera do Novog Zelanda. Na svakom kontinentu danas se slavi Sveti Sava, najpre kod njegovih duhovnih potomaka, njegove dece koja su ponikla u svetosavskoj kolevci, ali slavi se i kod svih pravoslavnih ljudi, jer Sveti Sava jeste svetitelj Božji.

Mi, pravoslavni hrišćani, slavimo svetitelje zato što slaveći njih slavimo živog Boga, a slaveći Boga ispovedamo i svoje istinsko i pravo naznačenje. Pokazujemo svetu ko smo i šta smo, šta su naši izvori, šta je naš cilj. Svi pravoslavni Srbi danas se raduju, ali raduje se i nebo zajedno sa Crkvom koja vojuje na zemlji, jer Crkva je nebozemni organizam, u njoj nema mrtvih, nema onih koji su nestali. Ko je kršten u ime Svete Trojice i ušao u tajnu Crkve, taj je ušao u tajnu večnosti, u tajnu večnosti koja ovde i sada ima svoj početak, a njen kraj je beskraj. Njen kraj je Carstvo nebesko. Zato danas i nebo slavi sa nama, jer se slavi jedan od onih koji su žitelji neba, a opet i jedan od onih koji je deo nas, koji je naš, štaviše, koji je porodio sve nas pravoslavne Srbe.

Svi mi znamo dobro Svetog Savu, sve znamo o njemu: i da je bio veliki diplomata, i da je bio carskog roda, i da je bio graditelj. Znamo da je vodio brigu i o spoljašnjem uređenju svog naroda, ali isto tako vodio je brigu o duhovnom stanju i duhovnom zdravlju svog naroda. Sve ono što je dobro u našem narodu - dobro je od Svetog Save. Zato je naš narod, u svemu gde jeste i što jeste, video pečat Svetog Save. Gde god je koračao video je Savine vrhove, Savine izvore... U svemu je naš narod video Svetog Savu. Otuda, gde god da smo, mogli bismo reći da se u imenu Svetog Save sadrži naše ime i prezime. Ono što je Sveti Sava - to smo mi. Mi želimo i hoćemo da idemo njegovim stopama, njegovim putevima, jer je iznad svega i pre svega bio Hristov čovek. Mirio je ljude koji su zavađeni, mirio je i svoju braću. Učio ih praštanju i ljubavi. Učio ih da se bore protiv zlopamćenja. Važno je, braćo i sestre, da i mi ovde u Americi, u Njujorku, to znamo. Od tvrdoglavosti nema ništa! Od sujete i gordosti, od samoljubivosti i upornosti u tome da smo mi jedini u pravu - nema ništa!".

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiće 28. januara 2023. godine, takođe u Srpskom klubu u Njujorku (7254 65th Place, Glendale, New York) svetu Liturgiju sa početkom u 9 časova. Posle bogosluženja, uslediće Svetosavska akademija sa početkom u 11,30 časova na kojoj će Patrijarh podeliti savindanske paketiće srpskim mališanima.

 

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару