Читај ми!

U Beču obeleženo 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića

ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić" obeležilo je 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, prigodnim predavanjem dr Žanete Đukić Perišić iz Beograda, koje je održano 9. septembra 2022. godine, u Zajednici srpskih klubova (ZSK) u Beču.

Ovo je bilo prvo predstavljanje knjige Nebo nad Beogradom - Andrić i prestonica. Prisutne je ispred ZSK pozdravio Luka Marković, predsednik i napomenuo da Zajednica nastoji da podrži rad udruženja, a time i aktivnosti ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Profesorka Svetlana Matić je, u svom uvodnom izlaganju, istakla značaj Andrićevog celokupnog književnog dela, ali i podvukla njegovo angažovanje u diplomatiji i učešće u društvenom životu tadašnje Srbije. Podsetila je da je Nobelova nagrada Andriću dodeljena za tri književna dela i to: Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođica. On je Nobelovu nagradu dobio za „epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom jednog značajnog istorijskog perioda svoje zemlje." Zanimljivo je, kako je Matićeva podsetila, da je Andrić celokupni novčani iznos od Nobelove nagrade, poklonio bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

 Andrić i Beograd

Dr Žaneta Đukić Perišić, kao jedna od najboljih poznavalaca Andrićevog života i dela je napomenula da je, radeći u Zadužbini Ive Andrića, bila na izvoru informacija i da je svoje proučavanje doživela kao vrstu misije. Na Andrićevo delo su uticali Strinberg i Crvene zastave. Na njegov pogled na svet, imao je zasluge Marko Aurelije, Tomas Man i Dostojevski. Delo Andrića je prožeto istorijskim podacima. Za njega su Beograd, Višegrad i Sarajevo bili veoma važni.

"Knjiga Nebo nad Beogradom paralelno razmatra istoriju Beograda i životnu i stvaralačku priču pisca Ive Andrića. Njihove su sudbine isprepletane i čvrsto vezane: koliko je Beograd dao Ivi Andriću, koliko mu je pružio i u profesionalnom, ljudskom, socijalnom smislu i uticao na pravac njegovog života, toliko mu je pisac vratio istinskom privrženošću i književnim delima u njemu i o njemu napisanim.

Andrić i Beograd kao da rastu zajedno od velikog preokreta Prvog svetskog rata i uspostavljanja nove države, ogledajući se jedan u drugome, preko borbe te države da opstane na nestabilnom geopoetičkom tlu i u osetljivo istorijsko doba, preko novog rata i, ponovo, preobražaja u novu državu koja nastaje u novom ideološkom ključu. Uporedo sa pričom o menama u Andrićevom životu, u knjizi teče i razuđena saga grada i njegovih stanovnika, svedočeći o istorijskim, velikim, praskovima i sudbonosnim preokretima. Taj uzbudljivi, šareni, bujni beogradski život u knjizi Nebo nad Beogradom, ispunjen je sudbinama mnogih ljudi, koji su ostavili trag u istoriji i kulturi naše zemlje. Slikoviti mini-portreti mnogobrojnih uglednih ličnosti, dati su kao raskošni medaljoni, koji svedoče o atmosferi i prilikama u različitim godinama života prestonice. Jednako tako, paralelno se razmatraju podaci iz istorije grada, detalji iz Andrićeve biografije i oni slojevi Andrićevih proznih ostvarenja koja govore o Beogradu (roman Gospođica, beogradske ratne priče)", podvukla je dr Žaneta Đukić Perišić.

U toku i nakon predavanja, razvila se veoma zanimljiva diskusija. Autorka je odgovarala velo kompetentno na sva postavljena pitanja i oduševila prisutne kulturne poslenike, među kojima su, između ostalih prsustvovli: mr Tamara Karjuk Drahoš, Marko Dragaš, Duhan Sirađ, predsednik Bosanskog akademskog društva, Mirel Tomaš, predsednica Bečkih poeta, Nevena Džaja predsednica društva Oaza, Malina Janković, sekretar udruženja Fokus, pisci: Dragan Perišić, Zorica Vitomirov, Stana Rakić Dokić, Gordana i Dejan Nikolajević, Zora Majstorović i drugi.

Prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić, uručila je dr Žaneti Perišić Đukić i IZ Vukotić Media zahvalnice za donaciju knjiga biblioteci Mina Karadžić, a Dušanu Borisavljeviću za nesebičnu podršku u radu Društva.

 Jesenje aktivnosti Društva

Društvo nastavlja da organizuje kulturne manifestacije. Tako će 17. septembra 2022. godine, biti zatvaranje izložbe mr Tamare Karjuk Drahoš. U subotu 24. septembra 2022. godine, mr Smiljana Vukićević iz Bara, promovisaće svoj roman Miris novca, koji je osim na srpskom, objavljen i na makedonski i turskom jezik. Već 22. oktobra 2022. godine, Desa Burazor Aslanidis, predsednica Prosvjete iz Štutgarta, predstaviće bečkoj publici roman Noć iza berlinskog zida. Sve manifestacijepočinju u 19 sati i održaće se u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару