Читај ми!

Aleksov: Srbe u Mađarskoj sačuvali vera i jezik

Ključ opstanka srpske zajednice u Mađarskoj bila je veza, kao i kod svih srpskih zajednica širom sveta, sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja je bila njihova glavna spona sa maticom, njihovim poreklom, kulturom, jezikom i tradicijom.

Govoreći u svom novogodišnjem intervjuu za portal „Varoš TV" predstavnik srpske zajednice u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov je naglasio da Srbi u toj zemlji svoj opstanak kao samosvojan narod duguju pre svega svojoj pravoslavnoj veri i svom jeziku.

Moramo da se trudimo da budemo aktivni članovi naših crkvenih zajednica ali i da osnažujemo i proširujemo naše obrazovanje na srpskom jeziku, počevši od predškolskih ustanova pa do onog najvišeg nivoa, rekao je Aleksov naglasivši da bi postojeće srpske škole u Budimpešti, Segedinu, Desci, Lovri i Batanji trebalo da postanu neka vrsta okružnih škola jer je postojeća praksa sa uvođenjem školskih autobusa pokazala da se povećava interes za sve nivoe obrazovanja.

Podsećajući da je u protekloj godini mađarski parlament, uz poštovanje mera bezbednosti zbog pandemije korona virusa, radio uobičajenom dinamikom i da je doneo i niz zakona, Aleksov je istakao da su među tim zakonima i oni koji se odnose na poboljšanje i unapređenje položaja manjina, u čemu je svoj doprinos dao i sam parlamentarni Odbor za nacionalne manjine Mađarske, čiji je on podpredsednik. Tako je prema modifikovanom Narodnosnom zakonu omogućeno da nekretnine pređu u vlasništvo manjinskih samouprava.

U parlamentu smo se takođe izborili da se dobijena finansijska sredstva, koja se nisu mogla utrošiti na razne kulturne aktivnosti, zbog postojeće korona pandemije, preusmere u razne investicije, rekao je Aleksov precizirajući da se na taj način obnovila i započela izgradnja za srpsku zajednicu važnih objekata, kao što su škole i kulturne ustanove.

Mađarska država je u poslednjih šest-sedam godina za šest i po puta povećala finansiranje manjinskih aktivnosti tako da smo i mi Srbi uspeli da obnovimo mnogo svojih nekretnina, rekao je Aleksov navodeći da se najveći deo sredstava utrošio u polju „crkvenih investicija", među kojima obnova Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Sent Andreji, kao i obnova još nekih crkava i hramova.

Bilo je investicija i u polju svetovnih institucija, prvenstveno onih koji se tiču škola, kao što su izgradnja nove škole u Lovri, obnova i proširenje školske zgrade u Segedinu, a posebno je važno reći da je Vlada Mađarske dodelila skoro pola milijardi forinti za obnovu i uređivanje zgrade na Trgu ruža, naveo je Aleksov naglašavajući da se „po tome vidi koliko mađarska država veoma ozbiljno shvata svoje obaveze prema manjinama".

Ističući da su danas Srbi u Mađarskoj u veoma dobrom položaju i da od države dobijaju ozbiljna sredstva za svoj rad Aleksov poručuje i da su za ovu, 2021. godinu obezbeđena sredstva za daljni nastavak aktivnosti manjinskih zajednica i da ostaje na samim samoupravama kako će taj novac koristiti.

Treba da optimistički gledamo na budućnopst i da se nadamo da nas pandemija u ovoj godini neće sprečiti da nastavimo sa našim uspešnim radom, zaključio je Ljubomir Aleksov.

Ceo intervju sa Ljubomirom Aleksovim pogledajte u video prilogu.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару