Obojimo svet starom, skoro zaboravljenom tehnikom

Smiljka Mišković se pre nekoliko godina publici predstavila na izložbi u Etnografskom muzeju, gde je izložila radove od pustovane vune. Tajne starog zanata, starijeg i od tkanja, želi da prenese i na druge. To i čini, više od deset godina na radionicama u Etnografskom muzeju.

Pustovanje vune je tradicionalna tehnika za izradu materijala od vune. Zanat, stariji i od tkanja. Potiče iz Azije, a od davnina je poznat i u Evropi.

Etnografski muzej i Ministarstvo kulture, prepoznali su značaj očuvanja ove najstarije tradicionalne tehnike obrade tekstila i već desetak godina organizuju radionice na kojima se uči mokro i suvo pustovanje, prave figurice, nakit, razni upotrebni predmeti… a tajne zanata polaznicima nesebično prenosi Smiljka Mišković.

„Ja sam sasvim slučajno kao što to u životu obični i biva, listala neke časopise. Videla sam neke radove naše devojke koja živi "preko", a bavi se pustovanjem vune. Razumem se u ručni rad, znam šta je heklanje, štrikanje, ali ovo nije bilo ništa od toga...krenem da guglam i naravno, opčini me sve šta može da se radi i počnem da se hranim i da pokušavam da istražim, da savladam i sve sam preko interneta savladala. Puno vremena sam provela, i srećom tu je gugl translejt da može sve da prevede, Rusi daju fenomenalne instrukcije, Amerikanci donekle, i malo po malo, vremenom me to opčinilo", kaže Smiljka.

Za tradicionalno, mokro pustovanje, pored vune, neophodni su topla voda i sapun. Pre upotrebe, vuna se pere, suši i raščešljava. Ali, nekako, polaznicima je bliža novija tehnika, suvo pustovanje, specijalnim iglama koje pomažu uplitanje niti. A vaskršnja jaja omiljena su tema...

"Potpuno su različite te dve tehnike. Suvo pustovanje je novijeg datuma, radi se iglicom i tako se prave skulpture. Polaznicima se više dopada suvo. Mokro je stara, zapravo prava tehnika pustovanja vune i njome se rade neki ozbiljniji, veći komadi...nekada su to bili prekrivači, šatori, delovi garderobe, odeća, kape...skoro sam saznala da je fes Vuka Karadžića tom tehnikom rađen.

A onda sam otkrila jaja, što je potpuno fenomenalno, jer se do sada sa tim nismo susretali, ona su vrlo atraktivna, lako se izrađuju, a teme mogu da budu prolećne, cvetne...prave šumadijske", kaže Smiljka Mišković za RTS.

субота, 02. август 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом