Читај ми!

Dan Tana, najsrećniji čovek na planeti

Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana, američki je ugostitelj, filmski glumac i producent. Rođen je i odrastao u Beogradu. Još kao mladić napustio je bivšu Jugoslaviju i otišao u svet sa željom da postane uspešan fudbaler. Ali, njegova karijera kreće drugim pravcem...

Pošto je Dan Tana svoju fudbalsku karijeru počeo u beogradskoj Crvenoj Zvezdi, a potom igrao i u Nemačkoj i Belgiji, neposredno posle Drgog svetskog rata se obreo u Kanadi, apotom skoknuo do Holivuda i to bez pasoša.

Pri povratku, oko američko-kanadske granice dolazi do filmske situacije.

Vrlo zanimljivo da ste Vi čišćenjem cipela ušli u Ameriku i u legendu...

"Jeste, ja sam ostao u Belgiji 1952. godine, a to je bilo 1954. godine. Dok sam ja čistio cipele, izlazi Luka iz radnje sa novim cipelama, i ide da ih razgiba na trotoaru...Izlaze dva čoveka iz auta, odvode Luku i nikad ga više nisam video. Ja gledam one ulice, bioskope, ulazim u jedan i neko kaže na srpskom: "Bato, šta ti radiš u Holivudu?". Jedan "pica men" me prepoznao koji je pre godinu dana pobegao iz Kanade u Ameriku i dođe na utakmicu, i to veče mi da da spavam i ja nikad više nisam otišao iz Amerike", kaže Dobrivoje Tanasijević, Dan Tana.

Posećivali ste školu fudbala, ali i glume, postali glumac u Holivudu, kupili veliki restoran...Sa kojim zvezdama ste se sve družili u Vašem restoranu?

"Prvo da kažem da sam ja prvi doveo tvist u Holivud, sa Čabi Čekerom i to je bilo 1962. godine, a 1964. godine sam otvorio restoran, a 1966. godine sam bio osnivač prve profesionalne lige u SAD u fudbalu.

Bavio sam se glumom, bio sam i producent,producirao 8 filmova, bio sa dva filma u Kanu, Milena Dravić je tada proglašena za najbolju glumicu godine. Moja ćerka je preuzela tu kompaniju i danas već ima 20 Oskar nominacija. Kompanija se zvala Bata prodakšn, a sada je to Magnolija films, i ja sam još uvek član Akademije i u komitetima koji biraju najbolji strani film i najbolji američki film, jer sam ja član branše producenata koji finansiraju te filmove", kaže Dan Tana.

Za svoj rad i doprinos srpskoj kulturi i državi uopšte Dan Tana je dobio više odlikovanja, zaključno sa Beogradskim pobednikom, a za kraj evo i njegovih poruka:

"Vidim Dan Tanu kao najsretnijeg čoveka na planeti Zemlji. Ne bih promenio svoj život, od prvog dana do današnjeg dana ni sa jednim čovekom. Želim da svaki čovek i svaka žena ima bar 10 posto onoga šta sam ja imao u životu, a vama želim, pošto ste veoma važna ustanova - RTS, da sve građane Srbije predstavljate isto bez obzira na religiju, rasu, političku stranu...".

Šta biste poručili dijaspori ?

"Srpska dijaspora je bila odvojena, međutim srpska dijaspora je sve bliža i bliža...tako da naša dijaspora je veoma jaka, imamo multimilijardere, bilionere, ljude koji su na raznim pozicijama na planeti zemaljskoj i treba iskoristiti te ljude", poručuje Dan Tana.

Došao je tiho, skromno i ušao u legendu. Dan Tana, Srbin u Holivudu, Dan Tana za sva vremena...

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи