Читај ми!

U Nemačkoj izgorela nova vatrogasna stanica vredna 20 miliona evra – nije imala protivpožarni alarm

Vatrogasna stanica sa najmodernijom opremom, sagrađena krajem prošle godine i vredna više od 20 miliona evra, izgorela je do temelja zato što nije imala ugrađen protivpožarni alarm.

Gradić Štadtalendorf u zapadnoj Nemačkoj ponosno je otkrio novu vatrogasnu stanicu pre manje od godinu dana, ali je ironijom sudbine sada izgorela do temelja sa svom opremom i vozilima.

Hitne službe su rano u sredu dobile uzbunu da je požar izbio u jednom vozilu, a zatim se proširio na celu stanicu. Oko 170 vatrogasaca se borilo sa vatrom, uključujući i pripadnike volonterske vatrogasne brigade.

Zgrada izgorela do temelja zajedno sa 10 najmodernijih vozila.

Iako nije bilo žrtava, ponos vatrogasaca je itekako povređen, posebno nakon neverovatnog saznanja da stanica nije imala ugrađen protivpožarni sistem.

Još čudnija je informacija da to nije bila ni zakonska obaveza.

Vatrogasci koji su posle duge borbe uspeli da ugase požar ostali su bez reči i sa suzama u očima kada su shvatili da im je stanica potpuno izgorela.

„Ovo je noćna mora za vatrogasca. Niko ne želi da gasi sopstvenu stanicu“, istakao je okružni vatrogasni inspektor Lars Šafer za nemačke medije, dodajući da su troškovi gradnje i opremanja bili 20 do 24 miliona evra.

Lokalne novine su je opisivale u trenutku otvaranja kao „najmoderniju i inovativnu“.

Šafer je naveo i da ugradnja protivpožarnog alarma nije bila zakonski obavezna, jer je pripadala lokalnoj opštini i klasifikovana je kao zgrada za skladištenje opreme, a ne kao vatrogasna stanica.

Predsednik udruženja vatrogasaca države Hesen urgirao je na hitnu izmenu zakona. Uzrok požara tek treba da bude potvrđen, ali prvobitni navodi ukazuju da se punjač baterije verovatno pregrejao.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи