Читај ми!

Dobre vesti za sve koji vole da čitaju – kako knjige smanjuju stres i jačaju san

Prednosti čitanja uključuju uspešniju borbu protiv stresa, bolji san, pa čak i duži životni vek. Ako ste strastveni čitalac, verovatno ste već iskusili mnoge prednosti svakodnevnog provođenja vremena uz odabrano štivo.

Добре вести за све који воле да читају – како књиге смањују стрес и јачају сан Добре вести за све који воле да читају – како књиге смањују стрес и јачају сан

Studija koja je obuhvatila više od 3.600 učesnika pokazala je da čitanje knjiga može produžiti životni vek. Čitaoci knjiga imali su 20 posto smanjenje rizika od smrtnosti tokom 12 godina praćenja, u poređenju sa onima koji ne čitaju knjige.

Čitanje je toliko važno jer promoviše mentalno, emocionalno, pa čak i fizičko zdravlje. Umiruje i podstiče mozak u isto vreme.

Osim toga, kada čitate sa detetom, to pomaže u izgradnji snažne veze, a to nisu jedine zdravstvene prednosti čitanja.

Borba protiv stresa

Jedna od najvećih prednosti čitanja je sposobnost da smanji stres i promoviše umirujuće, zagrevajuće okruženje. Poput meditacije, joge i šetnje na otvorenom, čitanje je snažan način upravljanja stresom i jedan je od najboljih načina da budete srećni.

Nekoliko studija dokazuje da je to tačno, uključujući i onu koja pokazuje da zajedničko čitanje roditelja i malog deteta smanjuje stres roditelja i pozitivno utiče na odnos roditelj-dete.

Druga studija objavljena u časopisu Journal of Religion and Health pokazuje da čitanje Biblije ublažava relaciju između stresa i nade, i pomaže ljudima da se oslone na dobronamerne odgovore pri suočavanju sa raznim izazovima.

Jedna studija sa Univerziteta u Saseksu čak je objavila da samo šest minuta čitanja dnevno može smanjiti stres za 68 procenata.

Empatija i razumevanje

Čitanje vas može učiniti razumnijim i empatičnim. Omogućava vam da „hodate u tuđim cipelama“ i proširuje znanje o svetu.

Istraživanje koje je uključivalo 213 studenata u profesionalnim programima zdravstvenih nauka pokazalo je da čitanje u slobodno vreme pomaže u profesionalnom razvoju i povećava empatiju učesnika.

Učesnici su takođe primetili da je čitanje u slobodno vreme smanjilo stres, poboljšalo mišljenje i komunikacijske veštine i poboljšalo razumevanje manjinskih grupa.

Bolji kvalitet sna

Istraživanja takođe sugerišu da je čitanje pre spavanja povezano sa dužim noćnim snom.

Roditelji 62 dece, starosti četiri godine, popunili su upitnik o učestalosti čitanja pre spavanja i drugim varijablama spavanja. Podaci ukazuju na to da je čitanje pre spavanja značajno povezano sa dužim ukupnim trajanjem noćnog sna. Čitanje takođe poboljšava kvalitet sna kod predškolava.

Druga studija je pokazala i da zamena 50 odsto vremena provedenog ispred ekrana čitanjem knjiga, poboljšava kvalitet sna kod dece.

Kognitivno zdravlje

Čitanje pomaže da vaš um bude angažovan, može da poboljša funkciju mozga i pomaže u sprečavanju kognitivnog pada u vezi sa godinama.

Studija objavljena u časopisu Age sugeriše da svakodnevni „mentalni trening“ može poboljšati funkcije mozga kod odraslih osoba. Podaci pokazuju i da čitanje rečenica naglas može pomoći u poboljšanju memorije.

Druga studija je pokazala da čitanje jača regione mozga zadužene za obradu jezika i takođe može pozitivno uticati na senzorne i motoričke funkcije.

Pitanje dugovečnosti

Istraživanja naglašavaju vezu između čitanja i dugovečnosti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Social Science and Medicine, čitanje knjiga je doprinelo prednosti preživljavanja i smanjenju smrtnosti u određenim rizičnim životnim situacijama.

Naravno, smanjenje stresa, poboljšanje sna i jačanje funkcije mozga su važne prednosti čitanja koje mogu poboljšati životni vek i opšte zdravlje.

Šire znanje

Knjige su bogat izvor informacija o bezbroj tema, pružajući čitaocima znanje koje se može primeniti u različitim aspektima života. Studije pokazuju da čitanje proširuje nečiju bazu znanja, doprinoseći većoj opštoj inteligenciji i boljem razumevanju sveta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Progress o razvoju i ponašanju deteta pokazuje da je čitanje ili izloženost knjigama povezana sa većim rečnikom, opštim znanjem i verbalnim veštinama. Takođe doprinosi povećanju opšteg znanja i veštini apstraktnog zaključivanja.

Socijalni kontekst

Čitanje raznovrsne literature izlaže čitaoce različitim perspektivama, idejama i rečniku, poboljšavajući njihovu sposobnost da se uključe u smislene razgovore.

Studija objavljena u časopisu Science otkrila je da čitanje književne fikcije poboljšava sposobnost razumevanja mentalnih stanja drugih, što je ključna veština u razgovoru i društvenim interakcijama.

Knjige, posebno one sa bogatim razvojem karaktera likova, mogu naučiti čitaoce o društvenim znacima, empatiji i razumevanju različitih društvenih konteksta.

Studija u Reading Research Kuarterli otkrila je da je znanje čitanja direktno povezano sa poboljšanim sposobnostima pisanja i govora, poboljšavajući ukupne komunikacijske veštine. Istraživanja pokazuju da angažovanje priča pomaže u razvoju empatije i društvene veštine, dok čitaoci uče da vide svet iz ugla drugih.

Kritičko čitanje, posebno nefikcija i složena literatura, podstiče kritičko mišljenje ohrabrujući čitaoce da analiziraju, procenjuju i sintetizuju informacije.

Redovno čitanje tako poboljšava veštine kritičkog mišljenja, omogućavajući pojedincima da bolje obrade i preispituju informacije.

Kreativnost i mašta

Čitanje, posebno beletristika, podstiče maštu i podstiče kreativno razmišljanje.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Creativiti Research Journal, verovatnije je da će se čitaoci fikcije baviti kreativnim razmišljanjem i rešavanjem problema u odnosu na druge ljude.

Poboljšanje koncentracije i mentalnog zdravlja

Čitanje zahteva stalnu pažnju, što pomaže u poboljšanju koncentracije i fokusa. Redovni čitaoci pokazuju bolju koncentraciju i kognitivnu izdržljivost u poređenju sa onima koji ne čitaju.

Čitanje može biti i oblik mentalnog bekstva i opuštanja, smanjujući stres i anksioznost.

Pokazalo se da biblioterapija, ili upotreba knjiga u terapeutske svrhe, poboljšava ishode mentalnog zdravlja pružajući osećaj udobnosti i razumevanja.

недеља, 11. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару