Читај ми!

Oduprite se marketinškim trikovima – u kupovinu nemojte gladni i nikako bez spiska

Sigurno vam se bar jednom desilo da uđete u prodavnicu sa idejom da kupite samo jedan ili nekoliko proizvoda, a izađete sa punim kesama i mnogo tanjim novčanikom. U savremenoj trgovini o tome kako namamiti potrošače da troše više, brinu čitavi timovi stručnjaka.

Одуприте се маркетиншким триковима – у куповину немојте гладни и никако без списка Одуприте се маркетиншким триковима – у куповину немојте гладни и никако без списка

Od trenutka kada uđemo u radnju kroz nju nas vodi nevidljiva trgovačka ruka. Iako uglavnom mislimo da odluke donosimo sami, nije baš tako.

Kupci kažu da na odabir proizvoda i neplaniranu kupovinu utiču pozicija proizvoda, dezen tezge ili rafa i, naravno, oznake za sniženu cenu.

Raspored proizvoda nije slučajan. Najvažniji su u visini očiju, a sitnice najčešće na kasi. Slatkiši su često u nivou dečijeg pogleda kako bi sama mogla da ih stave u korpu. Hleb je na najudaljenijem mestu, da bi kupci prošetali kroz radnju i neplanirano kupili još nešto.

Na ponašanje potrošača često utiču stimulansi kojih nismo svesni. Boje, muzika, svetlo i mirisi koriste se u funkciji unapređenja prometa.

„Po pravilu plava boja znači neku plemenitost, neki veći kvalitet. Crvena, žuta označavaju inovativnost, zelena znači svežinu, neku ekološku orijentaciju. Neka osnovna pravila su da opuštajuća ambijentalna muzika dovodi do dužeg zadržavanja kupaca u prodajnim objektima. Miris lavande, miris ruže opuštaju, produžavaju vreme boravka u maloprodajnim objektima, dok recimo miris mentola stvara osećaj uzbuđenja“, navodi profesor Zoran Bogetić sa Ekonomskog fakulteta.

Kako se osloboditi nepotrebne kupovine savetuju u potrošačkim organizacijama.

„Potrošačima se može savetovati da u kupovinu kreću sa pripremljenim planom i spiskom onoga što će kupiti. Da ne kreću nepripremljeni. Stručnjaci kažu posebno ne gladni, jer tada olako donose odluke o pogrešnom izboru. Da kupuju isključivo ono što su njihove potrebe, a ne ono što se kroz reklamu i sniženja nudi potrošačima“, objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

Trgovci ovim povodom nisu želeli pred kamere. Kažu da organizacija prodajnog prostora i način izlaganja proizvoda spadaju u domen poslovne tajne.

петак, 01. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво