Читај ми!

Pravo je vreme da posadite petunije i ulepšate terasu ili baštu

Petunije pripadaju porodici pomoćnica (solanaceae) i vode poreklo iz Južne Amerike. Jednogodišnje su biljke, a sada je vreme da njihovim raskošnim cvetovima, koji dolaze u skoro svim bojama, a ima i prugastih i šarenih, ukrasite balkon ili dvorište.

Право је време да посадите петуније и улепшате терасу или башту Право је време да посадите петуније и улепшате терасу или башту

Jedno su od omiljenog balkonskog cveća, najviše zbog toga što je petunijama period cvetanja dug, pa tokom celog prleća i leta mogu krasiti prostor u kojem se gaje.

Ipak, da biste omogućili konstantno cvetanje i kvalitetne cvetove, koji se, osim plišanom teksturom, odlikuju i diskretnim specifičnim, prijatnim mirisom, potrudite se da petunijama pružite što bolje uslove za rast.

Iako nema specijalnih zahteva, i ova biljka uglavnom uspeva bez posebne nege, potrudite se da vaše petunije imaju dovoljno svetla, da ih redovno zalivate i obezbedite im odgovorajuću zemlju i drenažu.

Najsigurnije je da u rasadniku nabavite mlade biljke. Potražite one koje su niske i kompaktne, nisu duge i još ne cvetaju - brže će se prilagoditi.

Sadite biljke na razdaljini od 40 - 50 centimetara, bez obzira na to da li je u pitanju vrsta sa ređim, krupnim cvetovima, ili vrsta sa sitnijim tanjim cvetovima.

Posadite mlade petunije na otvorenom pošto ste sigurni da su mrazevi prošli, ali pratite vremensku prognozu i zaštitite mlade biljke od eventualnih kasnih mrazeva.

Petunijama je potrebno puno sunca ili će promeniti oblik i neće cvetati dovoljno.

Kada je reč o zemlji, dobro će rasti u različitim vrstama tla sve dok se tlo dobro drenira i dok zemlja nije stalno i previše vlažna jer to može da uzrokuje propadanje biljke iz korena.

Zemljište treba da bude umereno plodno da bi se podstakao najbolji rast. Pre sadnje siromašno zemljište popravite kompostom.

Inače, petunije su prilično tolerantne na toplotu, tako da ne bi trebalo da brinete o čestom zalivanju. Temeljno zalivanje jednom nedeljno bi trebalo da bude dovoljno (osim ako u vašem području nema dužih perioda suše). 

Đubrite petunije jednom mesečno đubrivom kako biste podržali njihov brzi rast i snažno cvetanje. Sorte sa dvostrukim cvetovima uživaju u dozi đubriva svake dve nedelje. Posavetujte se sa radnikom u cvećari koje đubrivo je najbolje za vaše cveće, u zavisnosti od uslova gajenja.

Problemi prilikom gajenja 

Petunije imaju malo neprijatelja poput ozbiljnih štetočina,  insekata ili bolesti, iako lisne uši i puževi mogu biti problem. Izbegavajte vlaženje lišća i cveća prilikom zalivanja kako biste sprečili bolesti.

Do sredine leta većina petunija ima tendenciju da dobije vrlo duge stabljike, stvarajući cvetove ali bez listova. Da bi petunije lepo cvetale, izdanke treba orezati na otprilike polovinu njihove dužine. Ovo će podstaći više grananja i više cvetova.

Važno je i da redovno uklanjate izbledele, stare ili osušene cvetove kako biste poboljšali cvetanje i atraktivnost biljke, što posebno važi za petunije sa većim cvetovima. 

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару