Читај ми!

„Hleb naš nasušni" u Pećincima ima i svoj muzej koji je ponovo otvorio svoja vrata

Posle dve godine pandemije, Muzej hleba u Pećincima, ponovo je otvoren za posetioce. Jedinstven kompleks nastao je kao rezultat sakupljačko-istraživačkog rada slikara Slobodana Jeremića Jeremije koji se temom: „Obredni hleb“ bavi više decenija.

Put zrna pšenice na jedinstvenom je mestu – u Pećincima. Na više od hiljadu kvadratnih metara muzejskog prostora izloženo je oko dve hiljade eksponata u etnografskoj, arheološkoj i likovnoj zbirci.

Da bi ga osnovao, slikar Jeremija, posetio je više od 700 sela, kojima je darovao slike, a zauzvrat dobijao stare predmete, zapisivao običaje i recepte, danas na uvid mlađem naraštaju.

„Mogu da vide tri ciklusa kojima se ja bavim – zemlje, hleba i neba. Mogu da razjasne sebi kako se od njive, zrna žita, dođe do hleba, hrane. Uvek sam čuo u molitvi, 'Hleb naš nasušni daj nam danas', pa sam se zapitao zašto li ga pominjemo svakoga dana“, navodi Slobodan Jeremić Jeremija, slikar i osnivač Muzeja hleba.

Interesantno je da se u Muzeju hleba pred posetiocima mogu pokrenuti stare mašine.

Vršalica stara dva veka stigla je u Pećince iz knjaževačkog kraja, a da bi se pokrenula bilo je potrebno šest ljudi.

Jedan od najstarijih eksponata je i žrvanj, kamen za mlevenje pšeničnog zrna, star osam vekova. Tu su i oruđa za obradu zemlje, posude za čuvanje žita, zbirka predmeta za mešenje i pečenje hleba i čak 96 različitih vrsta obrednih hlebova.

Zbog epidemije korone, eksponati su posetioce čekali više od dve godine.

„Za mene, moju kćerku i suprugu koji ovde radimo svakodnevno nije bilo pauze, nego smo uspeli za to vreme da završavamo ono što sam ja nekada započinjao. Tako da se sada vraćamo u ono pređašnje stanje“, dodaje slikar.

„Učitelji su prepoznali moje darove i pomogli mi da verujem u njih i tako se zamonašim u umetnosti. Zevetovao sam se da stvorim ovaj muzej a moja porodica da ga održi", dodaje Jeremija, umetnik koji u jedinstvenim postavkama izlaže i svoja dela, a napravio je i crkvu posvećenu srpskoj slavi.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом