Читај ми!

Mesto za sve one koji znaju da uživaju u sladoledu

U Beogradu postoji mesto gde se može probati pravi italijanski sladoled, zahvaljujući neobičnoj životnoj priči u kojoj je slučajnost promenila planove vlasnika ove sladoledžinice.

Sveže jagode, čokolada, maline, straćatela...16 ukusa i mnogo osmeha. Za decu i interaktivna drvena tabla i korneti sa motivima omiljenih crtanih junaka. Cilj je da se „sladoledžinice vrate deci“.

„Jedan moj drugar, Roberto u Milanu, mi je pokazao jedan članak da je industrija ukrala deci sladoledžinice. Zato što je sve postalo mesto gde ti dođeš, uzmeš sladoled i izađeš napolje i sve je kao na traci“, navodi Mladen Stojsavljević, sladoledžija i vlasnik đelaterije.

Ovde trake nema. Sve je podređeno onima koji znaju da uživaju u sladoledu. A kada se spoje sladoled i kafa... dobijate specijalitet kuće – afogato.

„Baza sladoleda za afogato je vanila, ali pošto se mi nalazimo u đelateriji, odnosno sladoledžinici, možete da izaberete šta god želite“, dodaje Mladen.

Ideje je pronašao u Italiji. U Milanu je završio master za internacionalni biznis i radio u jednoj multinacionalnoj kompaniji.

„Otišli smo kod jednog čoveka koji  već 40 godina ima sladoledžinicu ispod Napulja, u jednom malom mestu pored Salerna. Kod njega smo bili jedno mesec dana, da naučimo kako se pravi sladoled, on nam je odao svoj recept“, navodi Mladen.

Kao i sve ostale, i ovu sladoledžinicu je prilično pogodila pandemija, ali su pronašli rešenje.

„Napravili su specijalne kutije od poliestera, koje mogu da izdrže i do 45 minuta na 30 stepeni. Tako da vaš sladoled ukoliko idete u prirodu može da ostane u ne-tečnom stanju“, objašnjava Mladen.

Ako ste ipak od onih koji na licu mesta vole da izaberu, možete da probate pre nego što se odlučite.

„Dešavalo se da dođu tako, probaju. Najviše stranci dođu, tako probaju dva do četiri ukusa i tako hvala lepo, prijatno“, otkriva Mladen Stojsavljević.

Ovakvih sladoledžinica u gradu je sve više. Svi se kunu da rade isključivo po italijnaskoj recepturi. Dugo je leto, ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo od jedne do druge, od kugle do kugle i sami procenimo koji je pravi.

понедељак, 21. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом