Читај ми!

Otkriveno ko u Rusiji može da kupi najviše porcija boršča

Otkriven je najbogatiji region u Rusiji i to nije Moskva kako su mnogi pomislili, već Jamalo-nenecki autonomni okrug čiji stanovnici imaju novca da naprave najviše porcija boršča.

Ruska studija koja je analizirala koji regioni u zemlji mogu da priušte najviše porcija boršča, tako omiljenog nacionalnog jela, procenila je da su stanovnici Jamalo-neneckog autonomnog okruga najbogatiji. Oni su pobedili Moskvu koja je zauzela tek treće mesto.

Studija, koju je sproveo moskovski dnevnik Vedomosti, pokazala je i da se najbogatiji i najsiromašniji regioni Rusije po kupovnoj moći razlikuju više od četiri i po puta.

Prema „boršč indeksu“ izračunava se koliko činija najpopularnijeg jela u zemlji osoba može da napravi mesečno, nakon što plati sve dažbine. Utvrđeno je da bi oni koji žive u Jamalo-neneckom autonomnom okrugu mogli da naprave 230 porcija, u poređenju sa samo 50 koliko mogu da naprave u Tuvi, najsiromašnijem regionu Rusije.

Moskva je zauzela treće mesto sa 179, dok je ukupan prosek u Rusiji 102 porcije.

Prosečna cena namirnica za proizvodnju boršča u prvoj polovini 2021. u Rusiji je iznosila 293 rublje, 9 odsto više nego u prvoj polovini 2020. godine.

Autonomna oblast Jamalo-nenec nalazi se na krajnjem severu Rusije i graniči se s Karskim morem u Atlantskom okeanu. Područje je bogato prirodnim resursima i proizvodi ogromnu većinu prirodnog gasa u zemlji. Prema podacima energetskog giganta „Novatek“, rezerve prirodnog gasa u regionu čine 80 odsto ukupnih zaliha u Rusiji, a 15 odsto u celom svetu. Energetska industrija je primarni razlog prosperiteta ove oblasti.

Međutim, studija nije otkrila samo dobre vesti. Prema rečima Vasilija Anikina, vodećeg istraživača u Saveznom centru za teorijsku i primenjenu sociologiju Ruske akademije nauka, deset odsto stanovnika Rusije ne može sebi da priuštiti meso ni svaki drugi dan.

Boršč se obično pravi od kupusa, cvekle, šargarepe, peršuna i krompira i najčešće se kuva sa mesom. Obično se služi sa ruskom verzijom pavlake.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом