недеља, 16.08.2020, 12:51 -> 15:11
Извор: РТС, The Spruceeats
Čuli ste za grčku fetu, a za "gravieru" sa Krita, Naksosa ili Lezbosa možda i ne
Graviera je grčki sir koji se proizvodi u različitim delovima Grčke, najviše na ostrvima Kritu, Lezbosu i Naksosu.
Mnogi ga mešaju sa švajcarskim „grijerom“, srodnim sirom koji na nekim jezicima ima naziv sličan „gravieri".
Graviera je drugi najpopularniji grčki sir, posle fete. Napravljena je u obliku kotura kačkavalja jer je veoma tvrd, a obeležen je prepoznatljivom nalepnicom.
Žuti tvdi sir od ovčijeg mleka, sa malim udelom kozijeg ili kravljeg mleka. Krug se formira ručno, a suši se na promaji. Čuva se oko pet meseci pre nego što se nađe u prodaji.
Grčka reč za ovaj sir je γραβιέρα Κρήτης.
Da bi se zaštitio brend Grci su 1996. godine dobili sertifikat za ovaj proizvod.
Sir graviera ima slatkast ukus, poput karamele, a stariji sir ponekad ima ukus oraha.
Prema pravilima originalnog recepta graviera treba da sadrži 49 odsto masti i 38 odsto vlage, što ga svrstava u visoko kalorične namirnice. Odličan je izvor kalcijuma i proteina.
Sir graviera obično se umota u pamučnu krpu i tako se čuva u frižideru, a služi se kada dostigne sobnu temperaturu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар