Crni hleb sa ognjišta – nova popularnost, stari recepti

Tradicija postaje sve češći odgovor na savremene nezdrave navike u ishrani. Hleb po istom starom receptu od pšeničnog brašna mlevenog na potočari i pečen u peći na drva, sve je popularniji među Valjevcima.

Starinskog recepta za pripremu hleba od „crnog“ vodeničkog brašna, domaćice se uglavnom sete u vreme verskih praznika i zbog običaja. U domaćinstvu Milice Živanović ne zaboravljaju tradiciju i ovakav hleb i dalje se mesi često.

„Stari hleb se mesio od pšeničnog brašna koje je samleveno na potočari sa vodom, toplom, i malo soli i kvasca. To se dobro umesi, obradi se i taj hleb može da stoji sedam dana neće da se obajati da bude tvrd“, objašnjava Milica Živanović iz Zlatarića kod Valjeva.

Hleb po istom starom receptu, samo u savremenim pekarskim uslovima, mese i peku i u jednoj valjevskoj pekari.

Ideja očuvanja tradicije pripremanja starog „hleba sa ognjišta“ zaživela je u Valjevu u saradnji sa lokalnom trgovinskom kompanijom, koja podstiče zdravije načine ishrane.

„Svi elementi proizvodnje ovog hleba su isključivo tradicionalni, znači uz određene modifikacije elemenata proizvodnje kako bi sama proizvodnja bila brza i efikasnija. Ono što je bitno napomenuti da se pečenje ovog hleba, da se peče u pećima na drva“, istakao je Aleksandar Beljić, vlasnik pekare.

„Naša neka interna istraživanja i anketiranja pokazala su da svi oni koji su probali nastavili su da ga kupuju i više se ne vraćaju na beli hleb. Vraćanje ovog starog crnog hleba na srpsku trpezu je nešto što dugujemo i svima nama i pogotovo generacijma koje tek dolaze, mlađima koji tek treba da formiraju svoje navike u ishrani“, navela je Bojana Perić, direktorka marketinga.

Uz svež hleb sa ognjišta u lokalnim trgovinama, Valjevci sve više uzimaju i crno brašno samleveno u vodenicama.

„U zadnje vreme sam primetio da ljudi više melju pšenicu za svoju ishranu, a i mušterije dolaze da kupe, kao navodno je to preporuka lekara“, kaže vodeničar Dragan Živanović.

Osim preporuka lekara, čini se da crni hleb sa ognjišta i drugi proizvodi pripremljeni po starim receptima, postaju sve češći odgovor na savremene nezdrave navike u ishrani.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 23. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње