Novi način gradnje kuća u Švajcarskoj – bez cementa, 3D štampom

U Švajcarskoj je osmišljen novi način gradnje kuća uz korišćenje jeftinog, održivog materijala koga ima u ogromnoj količini, a ne cementa. To bi moglo pomoći građevinskoj industriji da smanji emisiju ugljen-dioksida i zagađivanje atmosfere, tvrde istraživači na Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu.

Tim švajcarskih stručnjaka napravio je robot koji koristeći specijalnu metodu 3D štampe formira zid od različitog građevinskog materijala, bez potrebe za kalupom koji drži beton u određenom položaju kada se osuši.

„Ovakva štampa predstavlja interdisciplinarnu saradnju. Kombinuju se arhitektura i robotika, autonomni robotski sistemi i nauka pravljenja materijala, posebno materijala za održivu gradnju", navodi dr Loren Vasi iz Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu.

U Institutu objašnjavaju da se materijal stvrdnjava, iko se ne koriste kalupi, jer se slojevi brzo suše. Ova tehnika koristi jedinstveni pristup 3D štampe gde robot izbacuje grudve građevinskog materijala, brzinom od 10 metara u sekundi. Grudve se vezuju i postepeno formiraju zid. Metoda je drugačija od tradicionalne 3D štampe jer sada nema potrebe da se prethodni naneti sloj osuši pre nego što se nanese novi pa je gradnja efikasnija.

„Ako naš sistem bude potpuno u funkciji, to znači ogroman potencijal za istovremeno veoma brzu, ali i ekološku gradnju", istakla je dr Loren Vasi.

Do sada je ovaj sistem gradnje uspešno korišćen na objektima visine do tri metra, uz upotrebu specijalnih platformi koje je razvila Laboratorija za robotske sisteme na Institutu u Cirihu.

Ceo proces je osmišljen kako bi održivi građevinski materijal bio jeftiniji, a koristila se mešavina materijala na tlu, uz malo aditiva kao što su mulj i glina.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи