Digitalna transformacija Srbije – kako doći do globalnog korisnika

Nova direktorka Inicijative Digitalna Srbija je Tanja Kuzman, koja je preuzela ovu važnu ulogu sa više od 15 godina iskustva u oblastima digitalne transformacije, startapova i inovacija. Radila je na projektima u devet zemalja i vodila timove za veštačku inteligenciju.

„Osamdeset odsto startapova u Srbiji je fokusirano na lokalno, odnosno regionalno, tržište. Kod drugih razvijenijih ekosistema taj procenat je mnogo niži, jer startapovi kod njih već od samog začeća počinju da razmišljaju o globalnom korisniku“, kaže direktorka Inicijative Digitalna Srbija.

Zbog toga je, dodaje, neophodno da naš ekosistem bude fokusiran na globalnu vrednost koju će stvarati za korisnike širom sveta.

„Inicijativa Digitalna Srbija će zato u narednom periodu posvetiti dosta pažnje da prenese znanja, iskustva sa inostranih tržišta i da pomogne internacionalizaciju startapova, odnosno izlazak na inostrana tržišta“, ističe Tanja Kuzman.

Najvažnije je poznavati ta tržišta i njihove specifičnosti. Primera radi, ne može se poslati isti imejl američkom i japanskom korisniku.

Direktorka Digitalne Srbije objašnjava da je izuzetno važna personalizacija i činjenica da vaši napori moraju biti usmereni na njihove potrebe, kao i da globalni korisnici razumeju šta vi nudite i koju vrednost ćete im doneti.

Zbog velikog uticaja veštačke inteligencija na privatni i poslovni aspekt života ljudi, Digitalna Srbija će pokušati da širem društvu približi korišćenje i razumevanje te nove tehnologije i da buduće generacije nauče da koriste veštačku inteligenciju jer je to mnogo produktivnije nego strah od gubitka posla.

Velika Splet konferencija počinje 8. oktobra, a biće dobra prilika da se ljudi povežu sa različitim inovatorima, preduzetnicima, predstavnicima IT kompanija, a na njoj će biti oko 3.000 posetilaca.

„Ukoliko želite da se povežete sa investitorima, startapima, stručnjacima, možda pronađete svoje mentore koji će vam pomoći da izađete na strana tržišta – Splet konferencija je pravo mesto za vas“, ističe tanja Kuzman.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи