Читај ми!

„Rejzr 5g“ na testu – volite li da zaklopite telefon kada završite razgovor

Mnogima je čuveni „motorola rejzr v3“ bio prvi mobilni telefon. To je, za pojmove mobilne telefonije, sada već daleki predak današnjeg „rejzera 5g“ koji istovremeno budi nostalgiju i pruža dobre mogućnosti. Kako se najnoviji član porodice „rejzr“ pokazao na testu?

Krajem prošle godine čitaoci portala RTS-a imali su ekskluzivnu priliku da među prvima vide kako izgleda oživljeni "motorola rejzr". Ne čini se da je to bilo tako davno, a život na planeti promenio se onako kako je retko ko mogao da pretpostavi.

Pametni mobilni telefoni su i pre pandemije igrali važnu ulogu u našim životima, ali u prethodnih godinu dana koristili smo ih više nego ikada.

I dok smo se još više vezali za uređaje od kojih smo već bili previše zavisni, izostale su pompezne nove promocije i sajmovi, a najnovije modele kompanije su predstavile uglavnom onlajn.

Možda je taj period prilika i da preispitamo naš odnos prema mobilnim telefonima. Nadamo se da je kraj pandemije na vidiku, a možda ćemo, kada se sve okonča, biti zasićeni telefoniranja, poruka, video-poziva i konstantnog proveravanja novih vesti ili po stoti put pređenih nivoa u igricama.

To nije loš trenutak da "Motorola" nastavi ono što je započela sa prvom verzijom oživljenog "rejzera". Nije čekala ni godinu dana, a u septembru je predstavila i drugu, unapređenu. Kažu da su slušali komentare i reakcije korisnika na prvi model i da su sve to uzeli u obzir dizajnirajući "rejzer 5g".

Telefon je stigao i na tržište Srbije, a RTS je opet imao ekskluzivnu priliku da testira novi model. Ali pošto ovo nije telefon na kakav smo navikli, ni test, a ni utisci ne mogu da budu uobičajeni. To znači da ćemo se baviti specifikacijama uređaja, ali da će mnogo više reči biti o utiscima i načinu njegovog korišćenja, jer je to ono zbog čega će neko odlučiti da ga sebi priušti.

Kad smo kod toga, "rejzr" uvek kod ljubitelja mobilnih telefona izazove veliku pažnju, ali ovog puta je upao u oči i zbog cene koja je bila viša od 200.000 dinara, a sada se s popustima kod operatera može naći i za oko 185.000. To ga stavlja u najviše cenovne kategorije. Šta za taj novac "rejzer 5g" nudi?

O ukusima se ne raspravlja, ali...

Možda se priča o telefonima može početi od različitih stavki, ali kod "rejzera" mora da krene od dizajna. Kažu da se o ukusima ne raspravlja, ali veoma često može da se čuje da je ovo najlepši telefon na preklapanje (istina, konkurencija nije velika, bar za sada).

Tu je prepoznatljivi izgled legendarnog modela, koji je osavremenjen tačno toliko koliko treba - dovoljno da budi nostalgiju, a da opet izgleda savremeno. Retko gde "rejzr 5g" neće izazvati pažnju ili radoznalost kod onih koji ga ugledaju.

Slično je bilo i sa prvom verzijom, ali sada su neke stvari znatno unapređene. Na primer - čelična šarka. Izgleda prilično čvrsto i kvalitetno. Ekran je mnogo bolje integrisan i sada deluje manje krhko u odnosu na prvu verziju.

Istina je da, kada se prelazi prstom po sredini glavnog ekrana, osete se neravnine i one su i vidljive kada je ekran ugašen, pa to izgledao kao neko blago gužvanje. Međutim, to ne smeta prilikom korišćenja.

Ono što nije dobro je što se na ekranu lako skuplja prašina, pošto je on minimalno udubljen u odnosu na ivice telefona.

Telefon ima "gorila glas 5" zaštitu. Glavna kamera nalazi se ispod spoljnog ekrana, a pored nje je diskretni blic. Sa leve stane je mali taster za uključivanje, a sa desne klasičan taster za pojačavanje ili stišavanje zvuka. Kada je telefon sklopljen, zvuk se pojačava u smeru u kojem se stišava kada je telefon otvoren.

S donje strane telefona je zvučnik, pored njega USB C ulaz (nema troipomilimetarskog ulaza za slušalice), i za razliku od prve verzije "rejzera" koja je mnogima zbog toga bila nedostupna, ovoga puta tu je fiokica za fizičku SIM karticu (i dalje je moguće koristiti i e-sim).

Sa zadnje strane nalazi se čitač otiska prsta, na koji je utisnut prepoznatljiv "Motorolin" logo. Telefon izgleda veoma lepo i elegantno, a mehanizam preklapanja deluje kvalitetno i čvrsto.

Bitno je što staje u svaki džep, i može da se kaže da je ovo uređaj za ljude kojima je bitan stil.

Za pohvalu je i pakovanje u kojem telefon dolazi i koje je veoma neobičnog oblika. Kada se otvori kutija, "rejzer" leži u lepom postolju, koje i inače može da se koristi.

Iza je elegantna kutija u kojoj su slušalice i punjač. Kutija može da se upotrebi i za nešto drugo, a veoma je slična futroli za naočare. U svakom slučaju, pakovanje dolikuje telefonu ove cenovne kategorije.

Dva ekrana, dve uloge

"Rejzr 5g" ima glavni ekran dijagonale 6,2 inča. U pitanju je savitljivi OLED displej rezolucije 876 x 2142 piksela. Kada je o prikazu reč, većina korisnika neće imati na šta da se požali, osim tog "efekta zgužvanosti" na sredini, koji smo već pomenuli.

Glavni adut telefona je spoljni OLED displej koji je veoma funkcionalan. Ne prikazuje samo vreme, datum i temperaturu, već se može koristiti skoro za sve kao i glavni, samo što je mnogo manji.

Veoma je koristan, jer ne morate otvarati telefon prilikom čitanja poruka i notifikacija. Postoje aplikacije koje su prilagođene za korišćenje na spoljnom ekranu, ali možete da izaberete i one koje nisu. Na primer, snimci na Jutjubu mogu da se gledaju bez problema.

Njegovo korišćenje je veoma jednostavno, a moguće je i odgovarati na poruke, s tim što je potrebno mnogo više strpljenja zbog malih dimenzija i većina korisnika to neće raditi.

Dobra stvar je što, kada otvorite telefon, nastavljate korišćenje one aplikacije koju ste koristili i na spoljnom displeju. Na primer, kada stigne poruka, možete da je pročitate na malom ekranu i ako želite da odgovorite, samo otvorite telefon i automatski imate mogućnost da pišete odgovor.

Zbog oblika telefona i spoljnog ekrana, iskustvo korišćenja "rejzera" je potpuno drugačije neko kada je reč o klasičnim ravnim telefonima. To će sigurno većini korisnika biti interesantno, naročito u prvo vreme, dok traje period adaptacije i to je nešto zbog čega su i korisnici starog "rejzera" s početka ovog veka veoma uzbuđeni.

Šta je "ispod haube"

Kada je izašao oživljeni "rejzr" prošle godine, pažnju je izazvao dizajn. Nostalgija i želja za nečim novim bili su glavni razlozi za kupovinu telefona kod onih koji nisu ni pitali za cenu, a mogli su da ga priušte.

Ali, ko je želeo najbolje performanse, verovatno ga je preskakao. Ovog puta situacija je bolja. "Motorola" je oslušnula glas korisnika i unapredila je "rejzr". Nova verzija dolazi sa osmojezgarnim "Snepdragon 765G" procesorom i osam gigabajta RAM memorije. Tu je i 256 gigabajta prostora za skladištenje.

To nije najjači procesor koji postoji na tržištu, ali verujemo da je najjači koji je mogao da se ugradi u ovakav telefon, i uz ovakvu bateriju. I pruža 5G mogućnosti novom "rejzeru" (mada je to za sada u Srbiji irelevantno).

Ruku na srce, većina korisnika neće osetiti smetnje u radu, i sve funkcioniše prilično brzo. "Rejzr 5g" nije imao problema sa igricama koje smo testirali (pomaže i odlična Adreno 620 grafika). Međutim, ljubitelji video-igara verovatno će preskočiti ovaj telefon koji zbog svog oblika nije baš za gejming.

Verovatno je "Snepdragon 765g" trenutno najbolji izbor za telefon ovog oblika i dimenzija, i pruža zadovoljavajuće iskustvo. Problem je što se i za nižu cenu mogu kupiti telefoni klasičnog oblika sa flegšip čipovima. Pitanje je šta je kome prioritet.

Baterija, povezivanje, zvuk

Kompromis je pravljen i kada je reč o bateriji koja ima 2.800 miliamper časova. Još jedan razlog zašto "rejzr" nema najjače procesore (osim što bi oni i podigli već visoku cenu uređaja).

Nije zahvalno procenjivati koliko će kome da izdrži telefon bez punjenja, ali recimo da će prosečan korisnik morati da ga puni svako veče, što opet nije toliko strašno.

U pakovanju se dobija brzi punjač od 15 vati, a zbog manjeg kapaciteta baterije, vreme punjenja je skraćeno. Nažalost, bežično punjenje je izostalo.

Kad je reč o zvuku, on predstavlja prijatno iznenađenje. Iako nema stereo opcije, zvuk je prilično dobar i jasan.

Lepo je i to što uz telefon dolaze veoma kvalitetne slušalice sa USB C ulazom. Nismo navikli da uz mobilne telefone dobijamo ovako dobre slušalice, ali to je verovatno neka vrsta nadoknade za niže performanse u odnosu na teleofne u tom cenovnom rangu. Dobija se i nekoliko zamenskih uložaka, tako da je za pohvalu briga o tim detaljima koji su obično zanemareni.

Blutut povezivanje se podrazumeva, a tu je i NFC čip, koji je izostao kod nekih modela u poslednje vreme.

Ono na šta smo kod "Motorole" navikli je čisto Android iskustvo bez nepotrebnih aplikacija koje opterećuju (ovog puta tu je Android 10), ali i "Motorolini" gestovi, koji su sada veoma korisni, jer se kamera može aktivirati dvostrukim okretanjem telefona kada je preklopljen, a blic se uključi kada se telefon protrese.

Kakve su mogućnosti kamere?

Možda najveće ograničenje kod telefona ovog oblika i veličine jeste kamera. Nemamo sistem sa više kamera kojima se danas hvale mnogi uređaji (iako su kod pristupačnijih telefona neki senzori tu samo reda radi).

I kamera je takođe bila jedna od većih zamerka kod prve verzije novog "rejzera". Sada je stvar donekle popravljena. Glavni senzor ima 48 megapiksela i otvor blende f/1.7.

Fotografije, kada ima dovoljno svetla, izgledaju dobro, oštre su i sa dovoljno naglašenim detaljima. Slična je situacija i sa video-snimcima čije je maksimalna rezolucija 4K.

Ipak, oni koji izdvajaju veliki novac za telefon, navikli su na bolje. Ali svi ti sistemi kamera na flegšip telefonima zauzimaju mnogo prostora i ispupčeni su u odnosu na kućišta. To u ovom slučaju nije bilo moguće.

Jasno je da, pored telefoniranja, mnogi najčešće na mobilnim uređajima koriste kamere. Kome je to najbitnije, neće ni gledati "rejzr". Ali kome je to bitno, uz to da poseduje drugačiji telefon, verovatno će biti zadovoljan kompromisom koji je napravljen.

Pomenimo i "selfi" kameru od 20 megapiksela, ali ona pomalo gubi svoj smisao jer je jedna od najvećih prednosti ovog telefona što odlični selfiji mogu da se prave prednjom kamerom, kada je telefon preklopljen. U svakom slučaju, dobro je da je i ta kamera prisutna, zbog video-poziva.

I opet o dizajnu i nostalgiji...

Priču o novom "rejzeru" počeli smo od njegovog izgleda, ali jednostavno se nameće da da je time i završimo. "Motorola" je odlučila da ne odustane od ovog koncepta i da razvija i unapređuje "rejzr".

Sigurno je da postoje oni koji uopšte nisu zainteresovani za ovakav telefon, ali i oni koji ne žale novac za nešto drugačije ili za nešto što ih vraća u mladost. "Rejzr 5g" je upravo za ovu drugu grupu ljudi, i njima verovatno nije bitno da imaju nabolju kameru na svetu ili najjači procesor.

Dobro je što se razvijaju telefoni na preklapanje, jer to daje određenu dinamiku tržištu mobilnih telefna koji su, naročito poslednjih godina, suočeni sa kritikama da svi liče jedni na druge.

S druge strane, ni ti kritičari ne umeju da ponude drugačija rešenja. Nadamo se da će koncept "rejzera" i ostalih telefona nastaviti da se razvija i da će oni postajati sve bolji.

"Motorola" je sa "rejzerom 5g" postigla najbolje što je trenutno mogla sa telefonom tog oblika, hrabro je što se ulaže u tom smeru, jer to verovatno nije jeftino.

Trenutno je "rejzr 5g" namenjen onima sa "dubljim džepom", ali možda će u budućnosti taj koncept da se omasovi i možda će biti pristupačniji ljudima koji bi želeli da se vrate u neka druga vremena, ali sa savremenim mogućnostima.

Danas su telefoni naše "produžene ruke" i njihove mogućnosti stalno se povećavaju, ali i dalje mnogima predstavlja neopisivo zadovoljstvo kad na kraju razgovora "zalupe" telefon i kada se čuje taj karakterističan zvuk, kao nekada...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару