Читај ми!

Marina Abramović uspela da ućutka publiku na najvećem muzičkom festivalu

Svetski poznata umetnica performansa u petak je održala kolektivnu sedmominutnu tišinu na najvećem muzičkom festivalu u Glastonberiju u Velikoj Britaniji. Kako bi njena poruka bila sasvim jasna, Marina Abramović je nosila belu haljinu koja se kada raširi ruke otvarala u simbol mira.

Na glavnoj bini u Glastonberiju Marina Abramović je zamolila 250.000 posetilaca festivala da pogledaju u sebe. „Ljudi dolaze da se dobro provedu. Piju, koriste drogu, vreme je lepo“, rekla je umetnica u intervjuu za časopis Vog, uoči događaja. „Ali ja ih molim da ćute i razmisle o stanju ove planete, koja je sada pravi pakao.“

Ako utišavanje muzičkog festivala veličine malog engleskog grada nije bilo dovoljno moćno, umetnica je takođe izabrala haljinu za pamćenje. Stojeći uspravno na sceni, delimično raširenih ruku, da bi stvorila oblik znaka mira. Haljina koju je dizajnirao njen prijatelj i bivši kreativni direktor „Barberija“, Rikardo Tiši, a inspirisana je japanskim kimonom. Prema rečima Abramovićeve, kasnije će biti izložena u muzeju.

Iako smo navikli da ovaj znak vidimo odštampan na bedževima ili platnenim torbama, Marinin i Tišijev prikaz mnogo je bliži priči o nastanku ovog simbola, koji je dizajnirao britanski umetnik Džerald Holtom.

Prvi put je viđen na mirovnom maršu u Londonu 1958. godine, a kasnije ga je usvojila Kampanja za nuklearno razoružanje. Holtom je napisao da je ideja za znak potekla iz autoportreta. „Nacrtao sam sebe: predstavu pojedinca u očaju, sa raširenim rukama i dlanovima okrenutim spolja, poput Gojinog seljaka pred streljačkim vodom. Oblikovao sam crtež u liniju i stavio krug oko njega.”

Više od šest decenija kasnije, Holtomov znak mira postao je jedan od najprepoznatljivijih simbola na svetu. Tokom godina, krasio je sve, od Fendi torbi do Dior trikotaže. Mošino je 2014. godine ovaj znak pretvorio u luksuzne priveske na teškim, zlatnim lancima, a već naredne godine i Šanel ga je stavio na torbe.

Haljina Marine Abramović je u velikoj meri bila u skladu sa glavnom temom Glastonberi festivala 2024: Mir. Holtomov znak je postavljen po celom festivalskom prostoru, kao i na vrhu krova novopodignute Bine mira, a ranije tokom nedelje, pojavio se na nebu tokom prvog prikaza dronova na ovom događaju.

Dok je stajala pred publikom na sceni, Abramovićeva se prepustila moći simbola ušivenog u njenu haljinu. „Pogledajte kako možemo da osetimo pozitivnu energiju u celom univerzumu“, rekla je publici. Ono što je za Holtoma prvobitno počelo kao znak očaja, odjednom je postalo otvoreni zagrljaj.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи