Читај ми!

Gastronomija Srbije se našla u prestižnom kulinarskom vodiču, Go Mijo

Nakon Mišlena, gastronomija Srbije našla se u još jednom svetskom kulinarskom vodiču „Go Mijo“. Taj prestižni francuski vodič ima tradiciju dugu 160 godina u 25 zemalja sveta, a naročito je popularan u zapadnoj i centralnoj Evropi.

Go Mijo je čitavo svoje izdanje posvetio je specijalitetima iz Srbije. Prelazeći hiljade kilometara, osam inspektora Go Mijoa mesecima je ocenjivalo našu kuhinju. A kada ih pitate šta se njima od naših specijaliteta najviše dopada-nemaju odgovor.

„Ta kulinarika srpska je fenomenalna. Kad se prožimaju istok i zapad vi imate toliko različitih ukusa, toliko neobičnih i novih ukusa. Mislim da je za svakog turistu koji dođe iz sveta, ovo je – zemlja 'nedođija', nema šta nema“, naglašava Mira Šemić, urednica Go Mijo vodiča za Srbiju i Sloveniju.

Za razliku od nekih drugih vodiča, koji ocenjuju samo restorane, Go Mijo zalazi u sve pore jedne zemlje, pa tako obilaze i seoska domaćinstva, salaše, vinarije, destilerije, poslastičarnice, pečenjare.

„Ono što oni objave i ocene je važno zato što poštuju međunardone standarde, iste za čitav svet. Tako da na taj način mi praktično potvrđujemo kvalitet naše gastronomske ponude. I ono što je isto veoma važno, dobijamo vodič gde na jednom mestu imamo kompletnu ponudu čitave Srbije“, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Svaki turista sa putovanja ponese sećanje na to šta je video, doživeo, pojeo, popio.

„Kada se ovaj vodič pojavio u Sloveniji, broj turista je porastao za 20 odsto, pa se nadam da će to i u Srbiji biti jedan od razloga da dođe više turista“, navodi Georgi Genov, direktor HORES-a, Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije.

Mišlen ima svoje zvezdice, a Go Mijo kuvarske kape. Oni najbolji mogu dobiti maksimalnih pet. Na promociji srpskog Go Mijo vodiča nagrađeni su naši najbolji kuvari, poslastičari, roštilj-majstori, vinari.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. март 2025.
22° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса