Читај ми!

Etno-turizam u Svođu dedovinu pretvara u raj za odmor

Pre pola veka u Svođu kod Vlasotinca živelo je oko hiljadu ljudi, danas ih je sedam puta manje. Podizanjem etno-kompleksa u selu, počele su da se otvaraju i obnavljaju kuće. Malobrojni meštani nadaju se oživljavanju, jer od etno-turizma boljitak već oseća dvadesetak porodica.

Na raskršću puteva i ušću dveju reka, za godinu dana podignuto je etno selo Svođe. Uz podršku roditelja, dvadesetosmogodišnji Dimitrije Stoilković dedovinu pretvara u pravi raj za odmor.

„Da prosto ceo ovaj kraj zaživi, da se ljudi ponovo vrate u selo. Mislim da tome težimo jer svi masovno beže iz grada. Tako da mislim da je ovo pun pogodak“, naglašava Dimitrije.

Vrata gostima otvorili su pre tri meseca. Najviše ih je vikendom, sa juga Srbije i iz Bugarske. Od granice ih deli 40 kilometara. Toliko je odavde udaljeno i Vlasinsko jezero.

„Oduševljen i prirodom i hranom,vazduh je svež tako da moji fudbaleri i prijatelji često dolazimo“, kaže Ivan Rajković, gost iz Donje Lomnice.

Domaći proizvodi od mleka, povrća, voća i mesa stižu sa okolnih brda. I dvanaestoro mladih zaposlenih je iz ovog kraja. Biće posla uskoro za još osam radnika.

„Radili smo sezonu na Kopaoniku, u Crnoj Gori, svuda sa strane. Sad smo bar kući. Mnogo nam znači. Imamo posla poprilično“, priznaje kuvar Aleksandar Ilić.

„Sve je bilo stalo tako da će puno da znači i nama i svima u selu“, naglašava Dušica Stanković.

Sve je više mladih u vlasotinačkom kraju sa željom da budu dobri domaćini. Od ideje do avlije pune gostiju imaju podršku Turističke organizacije.

„Osnovali smo komisiju, izvršili obuke, kako da se ljudi kategorišu, napravili brošuru u kojoj oni mogu sami uneti šta sve imaju u svom seoskom domaćinstvu, tako da se zaista trudimo da ono što možemo pomognemo“, Nataša Đokić Živković, direktorka Turističke organizacije Vlasotince.

Za divljenje je i uživanje čitava regija Vlasine. Prirodne lepote, tradicija, kultura, domaća kuhinja otkrivaju se na stazama graditeljskog nasleđa i gastro rute. Na njoj su za početka dva etno-sela.

уторак, 01. април 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом