Читај ми!

Pršuta, neprskano voće, planinski vetar – Gostilje se sprema za titulu najlepšeg

Morka Gora je prošle godine proglašena najlepšim selom na svetu. Ove godine je Gostilje kandidat za tu prestižnu titulu.

U lepoti gostiljskih vodopada nekada su turisti uživali uglavnom u letnjim mesecima, a sada su atrakcija zbog koje dolaze cele godine. Razvoj turizma podstakao je i povratak mladih na selo. 

„Dole smo na Zlatiboru smješteni malo, na Tonik idemo na skijanje. Bili smo sad u Stopića pećini, evo sad smo došli ovde na Gostilje da obiđemo. Nismo bili nikako da vidimo ovaj vodopad, tako da smo jako zadovoljni prezadovoljni", rekao je Dario Gudalo iz Bijeljine.

„Imamo i kulturnu, istorijsku, spomenik rodnu kuću Dimitrija Tucovića, pregršt lepih vidikovaca, poput Čigote, Borkovca, imamo Zauglinu, i od skora radimo na uređenju Rakovičke pećine, što će sigurno u nekoj perspektivi doneti još veći broj turista i veći broj smeštaja u selu. Tako da nadam se da će se još više mladih ljudi vratiti, ovi koji su tu da će proširiti svoje kapacitete", kaže Miroslav Tucović, predsednik turističkog udruženja Gostilje.

Gostiljci kažu da se u takvom prirodnom ambijentu suši najbolja pršuta, a najbolja rakija se peče na otvorenom, čak i kad duva jaki planinski vetar.

„Ne smeta baš mnogo. I tako da peče se sve prirodno, stavljamo u jabuku kace jabuku, šljive, neprskano i mora da bude dobra rakija", naglašava Milenko Jovanović iz Gostilja.

Zahvaljujući projektu javno-privatnog partnerstva, nakon dvanaest godina Gostilje je svrstano među dvadeset najlepših sela sveta, koje će u ovoj godini biti kandidat i za prvo mesto. Tu je i primer kako se u praksi javnim investicijama, mogu privući privatne.

„I kako se može napraviti takozvana socijalna infrastruktura, to jest kako na jedan način, uz pomoć turizma, zadržati mlade i sposobne ljude na selu, koji mogu biti faktor daljeg razvoja sela, ali samim tim zapošljavanja mladih u seoskim područjima", izjavio je Darko Đurović, direktor Inovacionog biznis-centra Zlatibor.

„Mi se radujemo što smo dobili šansu da dodatno ispromovišemo i prezentujemo samo to selo, opštinu Čajetinu, turistički centar Zlatibor i poštovaćemo preporuke Svetske turističke organizacije, jer smatramo da unapređenjem tim i kroz njihove sugestije i unapređenje potencijala, mi možemo i da svrstamo to selu u najbolje selo", rekao je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Zlatiborci žele da svoje iskustvo podele i sa drugim krajevima Srbije, jer kažu da ima mnogo lepih sela sa potencijalom da privuku  turiste, čime bi se vratio život i  kao u Gostilju - otvorila radna mesta i nove mogućnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару