Читај ми!

Razorne superćelijske oluje – opasne, moćne i nekontrolisane

Oluja sa kojom su se Srbija i region suočili juče nije uobičajena na ovim prostorima. Termin „superćelijska oluja“ zvuči zastrašujuće i apokaliptično, objašnjava ga prof. dr Zorica Podraščanin sa Departmana za fiziku, novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta.

„Superćelijske oluje nastaju kada postoji ekstremna termička nestabilnost atmosfere. Ove oluje mogu nastati bilo gde u umerenim geografskim širinama. Praćene su intenzivnim padavinama i gradom“, navodi prof. dr Zorica Podraščanin.

Superćelije su, kako kaže, mnogo veće od pojedinačnih ćelija.

„Za razliku od pojedinačnih ćelija, superćelija ima jednu struju usmerenu naviše i dve struje usmerene naniže. Promene u pravcu vetra u nižim i višim slojevima ove strukture su jako velike i razdvajaju struju koja se kreće naviše i struje koje se kreću naniže“, objašnjava Podraščaninova.

To omogućava superćeliji da stalno razvija snažnu i izdržljivu struju usmerenu naviše. Ovo je glavni razlog zašto su superćelije dugotrajne i intenzivne.

Naglašava da superćelijske oluje mogu trajati i to 12 časova i mogu biti vrlo opasne.

„Skoro uvek su praćenje snažnim vetrovima i velikom količinom padavina, te vrlo često izazivaju tornado“, ističe profesorka novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Zaključuje i da je struka svesna da se ovakvi fenomeni moraju pažljivo pratiti i dalje istraživati, s obzirom na to da ove oluje mogu imati implikacije na klimatske promene.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара