Читај ми!

Tajna grobnica otkrivena ispod Riznice u Petri gde je Indijana Džons tražio Sveti gral

U srcu drevnog grada Petre u Jordanu, isklesane u ružičaste litice peščara, nalazi se grandiozan objekat poznat kao Riznica. Ispod samog ulaza arheolozi su nedavno otkrili grobnicu sa ostacima najmanje 12 osoba i predmetima starim barem 2000 godina.

Arheolozi predvođeni dr Pirsom Polom Krizmanom, izvršnim direktorom Američkog centra za istraživanje, otkopali su drevnu grobnicu.

Ekspedicija je proučavala Riznicu zbog dugogodišnjih spekulacija da dve grobnice pronađene sa leve strane objekta 2003. godine nisu jedine tajne podzemne prostorije. Ali ta teorija nije potvrđena – sve do sada.

Riznica je najpoznatija građevina iz Petre, a na njenu popularnost umnogome je uticao treći deo filmskog serijala Indijane Džonsa, u kom je Harison Ford sa Šonom Konerijem tražio Sveti gral.

Krizman je sa timom koristio specijalni radar čiji talasi probijaju u tlo i otkrivaju podzemne objekte. Otkrivene su prostorije i sa desne strane, čije su fizičke karateristike bile veoma slične onima koje su otkopane 2003. godine.

Nakon dobijanja dozvola od jordanskih vlasti za iskopavanja, Krizman je kontaktirao Džoša Gejtsa, voditelja Diskaverijeve emisije Expedition Unknown.

Sa filmskom ekipom, tim je u avgustu počeo otkopavanje novootkrivene grobnice. Pravo iznenađenje, međutim, ležalo je unutar same grobnice.

Dok su mnoge grobnice otkrivene u Petri bile prazne ili već otvarane i pokradene, ova je bila netaknuta, sa posmrtnim ostacima i zagrobnim predmetima napravljenim od bronze, gvožđa i keramike.

Netaknuta grobnica ispod Riznice dala je fascinantan uvid u živote Nabatejaca čije je pustinjsko kraljevstvo vladalo tim prostorom od četvrtog veka pre nove ere pa sve do 106. godine kada ih je anektiralo Rimsko carstvo.

„Ovo je izuzetno retko otkriće. Tokom dva veka istraživanja Petre, nikada nešto slično nije otkriveno i to ispred jedne od najpoznatijih građevina na svetu“, istakao je Gejts.

Istraživanje Petre, svetskog čuda

Petra je dvehiljaditih proglašena za jedno od Novih sedam svetskih čuda zbog svoje jedinstvene arhitekture i mnogih misterija koje još uvek okružuju grad. Dok su stručnjaci vekovima raspravljali o svrsi Riznice, najpopularnija teorija je da spomenik služio kao mauzolej, iako u samoj zgradi nisu pronađeni skeletni ostaci, napominje Gejts.

Riznicu godišnje poseti stotine hiljada turista, a bila je kulisa u nekoliko filmova, među kojima najistaknutije ima u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod iz 1989. godine, kao mesto gde se krije Sveti gral.

Među pronađenim artefaktima bilo je nekoliko posuda, od kojih keramički putir pronađen u rukama jednog skeleta, podseća na oblik Svetog grala. „To je zaista bio sjajan trenutak istorije koja imitira umetnost“, rekao je Gejts.

Mada su artefakti izuzetno dobro očuvani, Krizman napominje da su ljudski ostaci, iako netaknuti, u mnogo gorem stanju, nego što bi se očekivalo. Pretpostavlja se da je uzrok tome vlažnost i sezonske poplave u Petri, kao i poroznost peščara koji okružuje grobnicu koji je zarobio vlagu. Na nekim od skeleta pronađena je i buđ.

Dve grobnice koje su pre dve decenije arheolozi iz Jordanskog odeljenja za antikvitete otkrili ispod leve strane Riznice, imale su delimične skeletne ostatke, ali podaci nisu objavljeni, tako da je nejasno koliko je osoba pronađeno, napominje Krizman.

„Nadali smo se da ćemo pronaći bilo šta što bi nam moglo reći više o drevnim ljudima i ovom mestu. Ljudski ostaci mogu biti zaista vredan alat u tom pogledu. Kosti u ovoj grobnici nisu prekopavane i pomerane, tako da je to izuzetno retko.“

Redak uvid u život drevnih Nabatejaca

Jedna misterija oko Nabatejaca je njihova pogrebna praksa. U literaturi se nabatejsko društvo često opisuje kao više egalitarno, sa kraljem koji je više integrisan sa nižim klasama od vođa drugih civilizacija, objašnjava Krizman. Do sada, od pronađenih nabatejskih grobnica, čini se da ne postoji velika razlika između kraljevskih i onih u kojima su sahranjeni obični ljudi, tako da je teško reći da li su nedavno otkrivene grobnice ispod Riznice bile za članove kraljevske porodice.

Istraživači takođe sumnjaju da je vićina tekstila i nakita koji se obično nalazi u nabatejskim nekropolama, kao što su platneni zavoji i ogrlice i drugi nakit koji krasi tela, izgubljeni zbog vlage i poplavne vode koja je prodirala u grobnicu.

Dok istraživači nastavljaju da proučavaju skelete, Krizman se nada da će više detalja izaći na videlo o tome ko su ovi ljudi bili za života. Istraživači bi želeli da datiraju skelete i artefakte, kao i da koriste DNK uzorke kako bi utvrdili da li su sahranjeni bili u srodstvu.  Druge analize bi mogle da pomognu u proučavanju njihovog načina ishrane i da otkriju da li su se bavili fizičkim poslovima, napominje Krizman.

„Oni mora da su bili izuzetno važne ličnosti, jer mesto gde su sahranjeni je vrlo istaknuto, to je zaista glavni uzlaz u grad“, smatra Gejts.  „Mislim da će saznanje ko su oni zaista bili pomoći da se otključa i deo priče o Riznici.“

среда, 16. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи