Ubica dinosaurusa nije bio sam, još jedan asteroid je udario u Zemlju

Džinovski asteroid koji je pogodio Zemlju i zbrisao dinosauruse pre 66 miliona godina nije bio usamljen, navode naučnici. Druga, manja svemirska stena udarila je u more kod obale zapadne Afrike ostavljajući ogroman krater iza sebe.

Bio je to, prema današnjim merilima, „katastrofični događaj“ i izazvao cunami visine 800 metara koji udario u obale Atlantskog okeana.

Doktor Uisdin Nikolson sa Univerziteta Heriot-Vat otkrio je krater Nadir 2022. godine, ali je oko njegovog porekla bio obavijen veo misterije. Sada je sa svojim kolegama bez sumnje utvrdio da je depresija prečnika devet kilometara nastala udarom asteroida u morsko dno.

Ne mogu tačno da datiraju udar ili da kažu da li je došao pre ili posle asteroida koji je iza sebe ostavio krater Čikšulub prečnika 180 kilometara u Meksiku. Ta stena je dovela do izumiranja dinosaurusa.

Drugi, manji asteroid je udario takođe krajem krede. Dok je padao na Zemlju izgledao je kao velika vatrena kugla.

„Zamislite da ste u Edinburgu, a da asteroid pada na Glazgov udaljen 50 kilometara. Vatrena kugla bi bila 24 puta veća od Sunca na nebu, dovoljno da samo svojim preletom zapali drveće i biljke u Edinburgu“, kaže dr Nikolson.

Došlo bi do izuzetno jakog vazdušnog udara, pre nego što bi usledio zemljotres od sedam stepeni Rihtera. Ogromne količine vode je podignuto u vis, a onda palo nazad ostavljajući jedinstvene otiske na dnu.

Neobično je da ovako veliki asteroidi budu na kursu da udare u našu planetu u tako kratkom vremenskom periodu.

Asteroid koji je stvorio krater Nadir prečnika je oko 450 do 500 metara, a naučnici kažu da je pogodio Zemlju brzinom od 72.000 kilometara na čas.

Najveći udar iz svemira koji su ljudi iskusili bila je Tunguska eksplozija kada je asteroid prečnika 50 metara 1908. godine eksplodirao na nebu iznad Sibira.

Asteroid Nadir bio je verovatno veličine Benua, koji je trenutno najopasniji objekat koji kruži blizu Zemlje.

Nasa smatra da je najverovatniji datum kada bi Benu mogao da udari u Zemlju 24. septembar 2182. godine, ali je verovatnoća za takav ishod 1 u 2.700.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи