Читај ми!

Kometa poslednji put viđena u kamenom dobu približila se Zemlji

Kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) za koju astronomi smatraju da kruži oko Sunca svakih 80.000 godina, otkrivena je prošle godine, a uskoro bi trebalo da bude vidljiva sa Zemlje.

Комета последњи пут виђена у каменом добу приближила се Земљи Комета последњи пут виђена у каменом добу приближила се Земљи

Kometa koja nije viđena sa Zemlje otkako su neandertalci naseljavali planetu, ponovo se pojavila na nebu, a astronomi kažu da bi mogla biti vidljiva golim okom.

Kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) otkrili su astronomi početkom prošle godine, a smatra se da kruži oko Sunca svakih 80.000 godina na veoma izduženoj putanji.

Dr Gregori Braun, iz Kraljevske opservatorije Grinič, navodi da se smatra da kometa potiče iz Ort-Opikovog oblaka, koji se nalazi iza Neptunove orbite.

„Ovo je ogromno, otprilike sferično područje oko Sunca, koje ima ledene ostatke iz doba formiranja Sunčevog sistema“, objašnjava astronom.

Ali sada je kometa u našoj šumi. Nakon što se približila Suncu krajem prošlog meseca, očekuje se da će se približiti i Zemlji oko 13. oktobra.

„Stvar kod kometa je da što su bliže nama, Zemlji, to su svetlije, ali i što su bliže Suncu, to su svetlije. Dakle, najbliži pristup neće nužno biti najsvetlije vreme“, napominje dr Braun, dodajući da bi to moglo pasti oko 9. oktobra.

U tom trenutku, međutim, kometa će biti skoro direktno između Zemlje i Sunca. Zbog toga, astronom savetuje da je najbolje vreme za traženje komete na nebu nekoliko dana pre i posle tog datuma.

„Komete vidljive golim okom su dovoljno retke, a ova ima potencijal da bude među najsjajnijim koje smo videli u poslednjih nekoliko decenija. Tako da svakako vredi pokušati", kaže Braun.

Mada je teško sa sigurnošću tvrditi koliko će kometa postati sjajnija kako nam se približava.

„Po izgledu, to bi trebalo da bude vidljivo golim okom u dobrim uslovima, a postoji šansa da će postati znatno svetlija. Ali koliko svetla? Iskreno, ne znamo.”

Braun je rekao da su posmatrači zvezda na severnoj i južnoj hemisferi imali priliku da već vide kometu. U ovom trenutku, dodao je, zainteresovani bi trebalo da gledaju na istok u rano jutro pre izlaska Sunca, prema sazvežđu Sekstan.

Ali tokom narednih dana preći će sa druge strane Sunca, tako da će od 13. oktobra biti najveće šanse da se kometa vidi kasno uveče, posle zalaska Sunca, na zapadu u pravcu sazvežđa Volar.

Braun napominje da će kometa najverovatnije izgledati kao mrlja na nebu ukoliko se posmatra golim okom – iako bi njen rep trebalo da bude vidljiv dvogledom ili malim teleskopom.

Čak i ako njena pojava ne bude tako spektakularna kako se stručnjaci nadaju, posmatrači zvezda mogu da uživaju u saznanju da su među prvima koji su svojim očima videli kometu još iz kamenog doba.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи