Читај ми!

Velika količina srednjovekovnih novčića vredna „oko 150 ovaca“ otkrivena u Švarcvaldu

Više od 1.500 srednjovekovnih srebrenjaka otkriveno je u regionu Švarcvalda u Nemačkoj. Arheolozi u su ih iskopali nakon što je jedan meštanin primetio nešto što je ličilo na, kako je rekao „male metalne ploče" dok je kopao na parceli zbog građevinskih radova.

Otkriće je „najveće blago od 1949. godine u regionu Frajburga“, rekao je Andreas Hasis-Berner, arheolog u Državnoj kancelariji za zaštitu spomenika u Štutgartu. Otkriće u Gloteralu daje uvid u to kako su rudarski i kovački zanati izgledali na tom području pre 650 godina, navodi se u saopštenju Regionalnog veća Štutgarta.

Davne 1949. godine, arheolozi su u Frajburgu pronašli oko 5.000 novčića s kraja 13. veka, ali nijedan srednjovekovni novčić nije pronađen u Glotertalu, koji se nalazi na oko 10 kilometara severoistočno od Frajburga.

Glotertal se nalazi u planinama Švarcvalda, u oblasti poznatoj po svojim živopisnim dolinama i borovim šumama, koje su prošarane voćnjacima i vinogradima. Frajburg je osnovala dinastija Ceringen, koja je vladala od oko 1120. do 1218. Kada se loza Ceringer ugasila, grad je preuzela porodica Urah.

„Glotertal je bio jedno od najvažnijih rudarskih oblasti za vreme vojvoda od Frajburga. Mesto gde su pronađeni novčići bilo je glavno naselje za rudare, koji su kopali metale kao što je srebro“, rekao je Hazis-Berner.

Tokom postavljanja cevovoda, Hazis-Bernera je pozvao Klaus Folker iz Glotertala, koji je rekao da je pronašao nekoliko novčiće tokom građevinskih radova. Međutim, kako je dalje ispričao, sledećeg jutra, njegova supruga je malo bolje istražila mesto gde je kopano, i pronašla ogromnu količinu srebrenjaka. Ubrzo je pred njima bila gomila od oko hiljadu kovanica, a za nekoliko dana na licu mesta već je bilo nekoliko stručnjaka sa detektorima metala. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima i „u blatu do kolena“, tim je uspeo da pronađe još 500 do 600 novčića.

Novčići su korišćeni u delovima današnje Nemačke, Švajcarske i Francuske

U vreme kovanja u 14. veku, „mogli ste da kupite oko 150 ovaca sa ovom količinom novčića,“ rekao je Hasis-Berner.

Nakon prvog, osnovnog čišćenja novčića, stručnjaci su utvrdili da su verovatno kovani tridesetih godina četrnaestog veka, i da su uglavnom iz današnje Nemačke, Švajcarske i Francuske.

Novo otkriće nadovezuje se na ranija otkrića kovanog novca u širem području. „Analiza nove količine pronađenih novčića omogućiće nam da dobijemo još podataka o opticaju kovanog novca u Brajsgau, kovanju, trgovini srebrom, ali i rudarstvu u Glotertalu“, zaključuje Hasis-Berner.

петак, 13. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи