Bakterija koja jede plastiku

U svetu se svakog minuta proda milion plastičnih flaša, od čega se reciklira samo 14 odsto. Naučnici su otkrili enzim koji se hrani upravo onom vrstom plastike od koje se prave plastične flaše, kese i slični proizvodi.

Ovo otkriće bi moglo značajno doprineti reciklaži više miliona tona plastičnog otpada.
„Pre dve godine je jedna grupa japanskih naučnika izolovala bakteriju Ideonella sakaiensis, koja ima sposobnost ne samo da živi u blizini plastike nego i da je razgrađuje. Zahvaljujući enzimu koji je nazvan petaza, ona razgrađuje polietilen-tereftalat na osnovne gradivne blokove, koje koristi za sopstveni rast i razvitak", navodi prof. dr Jelena Lozo sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 Sada se intenzivno radi na tome da se ustanovi kako funkcioniše taj enzim ‒ kako razgrađuje polietilen-tereftalat, s ciljem da se poboljša njegova aktivnost i da se primeni, dodaje prof. Lozo. „Sada imamo i bakteriju koja ima sposobnost da razgrađuje plastiku u onoj meri koja joj omogućava da preživi u ovoj životnoj sredini. Svi živi organizmi na planeti se menjaju pod uticajem promena uslova u životnoj sredini, pa tako i ove bakterije."

Džejkob Hejler iz britanskog Udruženja za zaštitu okruženja kaže da nema sumnje da je ovo otkriće veoma značajno. Međutim, enzim razlaže samo jednu vrstu plastike, a postoji veliki broj različitih koje se koriste za pakovanje proizvoda. Za sada je dobrodošla svaka projektna inicijativa usmerena na rešenje problema plastičnog otpada, kaže Hejler.

„Sada treba da primenimo svoje znanje i učinimo taj enzim efikasnijim, jer ovakva vrsta plastike, ali i sve druge plastike u prirodi, razgrađuju se ne samo stotinama nego i hiljadama godina, te tako mi moramo da primenimo proces njihovog razgrađivanja, tj. reciklažu. Sve manje primenjujemo fizičko-hemijske metode koje su agresivne i nekim delom možda i štetne, a više idemo na metode bioremedijacije koje nam upravo omogućavaju da koristimo takve enzime, odnosno ovakva naučna otkrića" ‒ zaključuje prof. dr Jelena Lozo.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. април 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом