Читај ми!

Aleksa Danić ima dve ljubavi – matematiku i muziku

Aleksa Danić, pobednik državnog takmičenja iz matematike i vice šampion Srpske informatičke olimpijade, voli i muziku, svira gitaru od četvrte godine, a prošle godine je objavio debi album pod nazivom „Prva ljubav“.

Aleksa Danić je učenik četvrtog razreda Računarske gimnazije, a kako kaže gostujući u Jutarnjem programu, ljubav prema matematici i muzici se razvila nezavisno jedna od druge.

„Nije tu na početku, naizgled, bila nekakva veza. Tako da ja verujem da matematika i sama logika vrlo može da pomogne u snalaženju u muzici, u notama i svemu tome. Tako da ja verujem da je to donekle povezano“, smatra Aleksa.

Najveći uspesi iz matematike i informatike u prošloj godini bili su mu prva nagrada i prvo mesto na državnom takmičenju iz matematike u B kategoriji, dok je iz Srpskoj informatičkoj olimpijadi osvojio drugu nagradu. Dodaje da trenutno više vremen posvećuje matematici i informatici zbog predstojećih takmičenja.

Prvi autorski muzički album Prva ljubav objavio je prošle godine.

„Slabo se trenutno bavim muzikom, tako da kažem. Ranije sam mogao da se fokusiram na obe stvari, ali u poslednje vreme, kako su obe stvari došle na neki više nivo, i samim tim potrebno je više rada i vremena za sve. Malo se gušim, takoreći u poslednje vreme, ali rešiće se to pre ili kasnije“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Deset autorskih pesama na albumu Prva ljubav napravio u slobodno vreme kroz igranje sa gitarom. Prva ljubav simbolizuje muziku kao njegovu prvu ljubav, a inspiracija su mu bile različite stvari.

„Recimo, pesma Tajna poruka sa albuma, ona je nastala tako što sam video tuđu tetovažu na ramenu na kojoj su bile ispisane neke note. Ja sam zapamtio tu melodiju. Malo sam je modificirao, pošto nije bila toliko slična tome. Bila je slična, ali nije bila kompletno ista kao što je melodija u pesmi. Došao sam kući, zapamtio melodiju, uzeo gitaru i pesma je samo izašla iz mene“, kaže Aleksa.

Prvu pesmu je napisao sa 11 godina, a njegov stil sviranja gitare se zove 'fingerstajl', po kojem je najpopularniji australijski muzičar Tomi Emanuel, koji je, naglašava Aleksa, po mnogim mišljenjima najbolji akustični gitarista na svetu koga je imao prilike i da upozna.

„Upoznao sam ga 23. marta 2017. godine, tada sam se prvi put video s njim. Još jednom sam se video s njim 2022. u avgustu, kada je bio na Birfestu kod nas. Prošle godine, kada je bio u Srpskom narodnom pozorištu, imao sam priliku da sviram pre njega. Šta mi je rekao prvi put 2017, iskren da budem, ne sećam se, iz razloga što sam bio mlad. Tako da poslednji susret s njim, moram reći da mi je bio nekako najvažniji, najemotivniji, meni je najviše značio“, kaže matematičar i muzičar.

Dodaje da mu je slavni gitarista dao neke tehničke savete koje će sigurno zapamtiti, ali i da ga je prilikom trećeg susreta nije kritikovao za razliku od prva dva puta.

Pesma Dva viteza, koju je Aleksa odsvirao u Jutarnjem programu, nastala je u pauzi meča Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na polufinalu Vimbldona. Meč je bio dramatičan, igrao se dugo i nastavljen je narednog dana, ali je na kraju Novak odneo pobedu. U tom uzbuđenju nastala je i pesma, kaže Aleksa Danić, matematičar i gitarista.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару