Читај ми!

„Smak“ dobio spomenik u Kragujevcu

Legendarna grupa jugoslovenskog rokenrola „Smak“ dobila je spomenik u Kragujevcu, gradu u kom je nastala pre više od 50 godina. Reč je o figurama članova grupe, postavljenim na novom Trgu omladine u Kragujevcu. Velikanima u čast, grupa „Smak plus“ održala je koncert.

„Mesečevom rekom“ došli su građani do Trga omladine. Na njemu pod Mesečevim sjajem, osnivači „Smaka“ Radomir Mihailović Točak, Slobodan Stojanović Kepa i Zoran Milanović, ali ne i Boris Aranđelović, koji nas je napustio 2015. godine. Otkrili su spomenik.

„To jedan gest koji nama govori da smo vredno radili i da smo zaslužili to. I naša muzika je procenjena na najbolji mogući način“, objašnjava Slobodan Stojanović Kepa, osnivač grupe.

„Ovo je stvarno velika čast za nas. Nadam se da smo na neki način to i zaslužili. Ostavili smo stvarno veliki trag u muzici“, rekao je Zoran Milanović, osnivač grupe.

I građani Kragujevca oduševljeni su što je legendarni rok sastav, jedan od simbola grada, dobio obeležje.

Ipak, mišljenja o izgledu skulptura su podeljena, što je za umetničko delo i uobičajeno.

Kragujevčani spomenik rok grupi vide kao način da se grad makar na neki način oduži „Smaku“ koji je proslavio Kragujevac u celom svetu.

Skulpture kultne četvroke „Smaka“ delo su vajarke Katarine Tripković.

„Zaista sam ponosna što sam uradila ovaj spomenik, što mi je ukazana ta čast i prilika. Zaista raditi ovakav spomenik ovakvim legendama i nadam se da će postati još jedan divan simbol grada Kragujevca“, rekla je vajarka.

Inicijativa za postavljanje spomenika potekla je od kragujevačkog Doma omladine, gde je „Smak“ i rođen 1971. godine. Grad Kragujevac je to finansijski podržao.

„Čuva sećanje, ali i dalje čuva tu neku roknerol kulturu koja se i dalje gaji u Domu omladine“, kaže Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

Direktor Doma omladine u Kragujevcu, Nebojša Jakovljević ističe da desetak hiljada ljudi dođe na „Arsenal fest“ i da će spomenik „Smaku“ biti atrakcija za sve njih i ostale turiste koji posećuju grad.

Daire, Crna dama, Profesor, Šumadijski bluz samo su neki od vanvremenskih hitova legendarnog „Smaka“. Čuli su se sinoć uživo ponovo u Kragujevcu.

Izveli su ih naslednici popularnog rok sastava, grupa „Smak plus“.

уторак, 14. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара