Читај ми!

Veliki solistički koncert Nede Ukraden 10. novembra u MTS Dvorani

Ikona zabavne muzike nastupiće na kultnom mestu gde je i gradila svoje velike koncertne početke.

Uoči koncerta, Neda je publici poručila: „Radujem se nastupu u dvorani u kojoj sam održala svoj prvi solistički koncert". Svojim nastupom, Neda će obradovati beogradsku publiku posle pet godina, na istom mestu gde je u nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata plenila na samom početku svoje bogate i veoma uspešne karijere.

Neda pred koncert poručuje: „Veoma sam srećna da ću nastupiti baš u ovoj u Dvorani u kojoj sam kao vrlo mlada pevačica, davne 1975. godine, održala svoj prvi solistički koncert i za koju me vežu najlepše uspomene. To je tada bila najprestižnija koncertna dvorana i taj koncert je bio najveća odskočna daska za sve dalje mnogobrojne koncerte širom Jugoslavije i Balkanskog regiona. Kada neko kao ja ima sreću da ima različitu generacijsku publiku,onda je MTS dvorana idealno mesto za susret i mladih i starih koje će moje pesme to veče spojiti, ujediniti".

„Jedva čekam da izvedem svoje mnogobrojne vanvremenske hitove i čini mi se da će to i ovaj put biti nezaboravno veče! Jedini problem je šta od svojih mnogobrojnih lepih pesama, koje sam u svojoj više od pet decenija bogatoj karijeri snimila ,to veče ne otpevati, pa će mi sugestija mojih fanova biti veoma dragocena. Ja i ceo tim vrhunskih muzičara, dizajnera svetla, slike i zvuka kao i posebne, specijalno kreirane haljine, jedva čekamo da zapevamo... Radujte se prijatelji... Svi ste dobrodošli! Vidimo se 10. novembra, voli vas vaša Neda", dodala je.

Biografija Nede Ukraden, kao vrsne umetnice, iza koje stoji višestruko nagrađivana muzička karijera - prebogata je.

Rođena je 16. avgusta 1950. godine u Imotskom,u Dalmatinskoj zagori. Najveći deo svoga detinstva i zrelog doba, provela je u Bosni i Hercegovini (Višegrad, Goražde, Brčko), a u Sarajevu najduže, 30 god, do izbijanja rata u BiH - 1992.

Od malih nogu, zbog izuzetne muzikalnosti i otvorenosti, angažuju je u školskim horovima, na amaterskim festivalaima, priredbama - Mladi graditelji u Brčkom, Prvi pljesak u Sarajevu, Omladinski festival u Subotici.

Igra bez kraja 

Kada je na audiciji radio Sarajeva davne 1967. bila primljena i snimila prvu pesmu Igra bez kraja nije ni slutila da će naslov te pesme biti simbol njenog daljeg života, koji je ispunila muzika, pesma, koncerti, turneje snimanja, šou programi...

Iako se obrazovala za savim druge stvari - završila je Pravni fakultet i engleski jezik i književnost, pesma i muzika su ostale njeno glavno i jedino zanimanje.

Od prvih pevačkih dana, učesnik je i dobitnik nagrada na najznačajnijim zabavno-muzičkim festivalima, kako u Jugoslaviji, tako i u Evropi - Opatijski festival, Vaš šlager sezone, Beogradsko proleće, Zagrebački, Splitski festival, Ohridski festival, Slovenačke Popevke, Alpe Adria, Zlatni Orfej, Evrosong i drugih.

Sarađivala je sa najznačajnijim jugoslovenskim autorima, kompozitorima, pesnicima, aranžerima i producentima-Nikolom Borotom, Đorđem Novkovićem, Rajkom Dujmićem, Kemalom Montenom, Kornelijem Kovačem, Sanjom Ilicem,Marinom Tucaković,, Duškom Trifunovićem, Arsenom Dedićem, Branimirom Mihaljevićem, Aleksandrom Kovač, Draganom Brajevićem, Dušanom Bačićem.

Dobitnik je svih najznačajnijih diskografskih , koncertnih i estradnih nagrada nekadašnje Jugoslavije, ali i zemalja nastalih raspadom bivše domovine.

Njene ploče su bile najtiražnija izdanja sedamdesetih i osamdesetih godina, pa su i pesme sa tih albuma ostale evergrini - Srce u srcu, Jel to taj, Vrati se s kišom, Oči tvoje govore, Boli, boli, Samo je nebo iznad nas, Šumi, šumi javore, Ne zovi me u ponoć, Došlo doba da se rastajemo, Ostariću čekajući na te... Donele su joj zlatne, dijamantske, platinaste ploče, kao i tri puta Zlatnu pticu, kao najviše diskografsko priznanje!

Kada je 1985. izašao album Hoću tebe, niko nije pretpostavljao da će to biti najtiražniji ženski pop album svih vremena, a pesma Zora je autora Đorđa Novkovića, Marine Tucaković i Mate Došena najprevođenija i najprodavanija pesma sa ovih prostora - prevedena je i snimljena čak na 13 jezika. To je pesma po kojoj je i danas poznaju i koju pevaju i na Balkanu - Rumuniji , Bugarskoj , Makedoniji, Albaniji, ali i u Českoj, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj.

Autobiografija u pripremi 

Pevačici je donela mnogobrojne nagrade, povelje, priznanja. Uz druge, mnogobrojne hitove i tiražne albume koje je i posle 2000. snimala, kao i za svoj humanitarni rad, učinili su je najviše nagrađivanom muzičkom umetnicom na ovim prostorima.

Među priznanjima čiji je vlasnik su Zlatne ptice Jugotona, Oskari popularnosti, Zlatno sunce, Zlatni mikrofon, Zlatni Melko, Žena Balkana, Bečki Oskar popularnosti...

Neda je uspela i da osvoji novu, mladu publiku i ostvari nekoliko hitova od kojih su se izdvojile pesme: Gdje god bio, Nisam ti ja baš bilo ko, Život sam promjenila, Neda, Neda...

Pesme Da se nađemo na pola puta, Na Balkanu, Kao vino i gitara mladog beogradskog autora Dušana Bačića, donele su joj veliki uspeh i u diskografiji i na koncerima.

Nedine pesme su izdavale sve disko kuće na ovim prostorima, među kojima su PGP, Jugoton, Diskoton, Kroacija rekords.

Neda Ukraden je dobitnik i najvećeg muzičkog priznanja kao istaknuti muzički umetnik za 50 god uspešnog bavljenja muzikom ,Nagrade za životno delo Saveza estradno-muzičkih udruženja Srbije.

Bavi se i pisanjem, pa u maju 2022. izlazi njen prvi roman autobiografija pod imenom Zora je svanula.

Karte za koncert su u prodaji na blagajni MTS Dvorane i na tickets.rs.

петак, 02. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару