Читај ми!

Uz nesvakidašnje muziciranje Aleksandra Sedlara i Nemanje Radulovića, predstavljen prvi album „Sale i Sedlari“

Iako je na muzičkoj sceni i među poštovaocima muzike godinama poznat, omiljen, uspešan i  produktivan, Aleksandar Sedlar je tek nedavno objavio svoj prvi album. Cenjen i poznat kao kompozitor, dirigent, autor, multiinstrumentalista i profesor, Sedlar je na promociji prvog albuma projekta „Sale i Sedlari“, u PGP prodavnici, ugostio predstavnike medija i kolege.

„Uvek sam bio zauzet radeći druge, tuđe projekte, a svoje sam stavljao na poslednje mesto. Konačno sam rešio da to promenim, te je ovaj prvi album samo početak nečega što će tek zasijati u punom sjaju. Svaka pesma predstavlja deo kreativne faze kroz koju sam prolazio dok sam ih pisao, u periodu od 2009. do 2019. godine. Proces je potrajao, ali je vredelo čekati“, poverio je Sedlar.

Talentovani muzičar kaže da je izlasku ovog studijskog materijala prethodio dugačak proces traganja i sazrevanja, što je rezultiralo jednim eklektičnim, humorističnim, ali pre svega ozbiljno urađenim materijalom u aranžerskom i produkcijskom smislu.

„Nakon nekoliko godina iščekivanja, hvala ti Sale što si nas obradovao ovim albumom, čast nam je i zadovoljstvo. Inače, kad čitate njegovu biografiju i saznajete o impoznantnom obrazovanju, brojnim delima kojih je autor, aranžer, o mnogim potvrđenim talentima koje poseduje (među njima je, osim pevačkog dara i umeće sviranja svih poznatih, ali i instrumenata koji će tek biti poznati) – čovek može da pomisli da se radi o nekom izuzetnom umetniku, koji ima, barem 90 godina“, rekao je Vladimir Graić, direktor PGP RTS-a.

„Ipak, nije tako, Aleksandar Sedlar je četrdesetogodišnjak, naš savremenik i izuzetna ličnost, koja svoje brojne umetničke i muzičke talente nesebično deli. On je neko ko nas svojim staralaštvom i umećem raduje i oplemenjuje... Ovim muzičkim materijalom je nama u PGP RTS-u učinio izuzetnu čast. Želim vam da pesme/muziku sa albuma Sale i Sedlari, svako od vas doživi na svoj način, a verujem da ćete itekako uživati“, dodao je Graić.

Među brojnim kolegama iz sveta muzike koji su prisutvovali promociji, bio je i violinista Nemanja Radulović, sa kojim Sedlar godinama sarađuje.

„Vezali smo se, kroz muziku i kroz prijateljstvo. Sedlar je jedna od najkreativnijih i najtalentovanijih osoba koje sam ikada u životu upoznao. Slušao sam pesme sa ovog albuma i ranije, a i sada kada su sve zajedno, na jednom disku. Ono što je toliko autentično kod Saleta je to što, bilo da piše pesme, simfonije, kompoziciju, uvek je prepoznatljiv. A to je odlika pravog uetnika. Takođe, uvek je tu da se nađe i pomogne bilo kada i u svakoj situaciji. Svi mi muzičari smo uz njega i uživamo u njegovoj muzici“, ističe Nemanja Radulović.
 
Na promociji je pročitan i tekst muzičkog kritičara Petra Pece Popovića, koji je pišući o albumu Sale i Sedlari, između ostalog podsetio i na Sedlarovog oca, Ljubu, koji je kao uspešni gitarista u nekadašnjoj Jugoslaviji među prvima imao zasluženi nadimak „Hendriks“, bio jedan od osnivača tadašnje beogradske rok scene, bio uspešan studijski muzičar  i producent.

„Naša sredina je zaslužila da čuje jedan krajnje ozbiljno zaokružen muzički materijal, u izvođačkom, aranžerskom i produkcijskom smislu. Meni je divno što iza tih elektičnih pesama mogu prepoznati pravog očevog naslednika. Lepo je kad sin nadmaši svog starog. Taj proces rasta imao je svoje faze i trajanja, ali je vredelo sačekati da se Aleksandar Sedlar oglasi u pravom svetlu i kako njegova darovitost zaslužuje“, napisao je Peca Popović.

Sedlar je uz akustičnu gitaru izveo nekoliko pesama sa albuma, od kojih je najviše ovacija i aplauza prisutnih na promociji, osvojilo izvođenje numere Lagala kada mu se na bini pridružio Nemanja Radulović, sa svojom violinom.

O prvom albumu projekta Sale i Sedlari

Na albumu Sale i Sedlari koji je ovih dana objavio PGP RTS, među 12 kompozicija ima onih koje su nastale i pre više od deceniju, kao i numera koje je Aleksandar Sedlar komponovao u skorijem periodu.

Saradnici na prvom studijskom albumu Sale i Sedlari su bubnjari Peđa Milutinović i Miloš Branisavljević, gudači Miloš Petrović (sa dve značajne solo deonice), Mladen Drenić i Miljana Popović Materni, trubač Kris Šel (cimer iz Amerike u pesmi Prljave piksle), saksofonisti Nikola Demonja i Luka Ignjatović, harmonikaš Aleksandar Savić - Beli (na uvodu u pesmu Pasuljčina). Prateće vokale u tri numere je pevala Nevena Filipović.

Za miks je pored Sedlara bio zadužen Andreja Jovanović, a za mastering Goran Antović. Sve ostalo (glavni i prateći vokali, gitare, bas/kontrabas, bubanj, perkusije, klavijature, programiranje, gudački i duvački aranžmani, editovanje) uradio je Aleksandar Sedlar.

Sklon eksperimentisanju, Sale Sedlar je i kao tekstopisac to rado činio, te su tekstovi njegovih pesama uglavnom humoristični.

„Skoro svaka pesma ima neki svoj tvist, ponekad i po koju poganu reč, koja je u datim okolnostima nezamenljiva. No bitno je da su čak i te sporne reči uvek kontekstualizovane, nisu tu radi kerefeke niti zbog manjka vokabulara“, napominje Sedlar.

„Svaka pesma je iskreni odraz određenog vremena, okruženja i događaja koji su se desili ili meni ili ljudima iz mog bliskog okruženja, uvek sa malim dodatkom umetničke slobode. Po meni je najznačajni taj kontrast između šaljivih, ponekad neočekivanih tekstova, i muzike koja je urađena na najvišem umetničkom nivou u odnosu na odabrani žanr, koji uvek proističe iz samog materijala“, poverio je Aleksandar Sedlar.

петак, 02. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару