Читај ми!

Spektakl iza zatvorenih vrata Milanske skale - za milione TV gledalaca

“A riveder le stelle” (Dok ponovo ne vidimo zvezde) ime je premijere u Milanskoj skali koja je juče, na dan svetog Ambrozija, zaštitnika grada Milana, prvi put bila odigrana iza zatvorenih vrata ali otvorena za milione gledalaca u direktnom TV prenosu.

Naslov premijere nije slučajan, to je završni stih Danteove Božanstvene komedije te se na ovaj način obeležava 700 godina od smrti Dantea. Datum će se inače zvanično proslaviti 2021. godine. 

Sa druge strane, naslov izražava nadu i želju da će budućnost biti bolja za sve, a naročito za kulturna dešavanja koja su pretrpela veliku štetu zbog epidemije koronavirusa.

Iako u potpuno drugačijem izdanju i bez publike, ova inovativna formula osmišljena baš za ovaj svečani događaj, ostaće zapamćena u istoriji svetske kulture, a po broju gledalaca koju su pratili prenos ipak je, uprkos tome da ih nije bilo u samom pozorištu, doživela uspeh.

Uspeh se ogleda i u tome da je po prvi put Skala otvorila sezonu, ne tradicionalnom operom Lučija od Lamermura Gaetana Donicetija, već sa spektaklom igre i plesa u direktnom TV prenosu koji su pratili milioni gledalaca.

Premijera je otvorena, kako to tradicija zahteva, himnom Italije, a zatim su se na scenama i u parteru smenjivala 24 izvođača i svetski poznatih baletskih igrača poput Roberto Bolea.

Režiser Davide Livermore je želeo da ovo ne bude samo opersko gala veče već dramaturški spektakl, tako da su gledaoci mogli da prate Verdijevu operu Rigoleto ili Rosinijevu operu Vilijam Tel.

Ukupno je bilo izvedeno 15 dela među kojima opere, koreografije Nurejeva, Masimilijana Volpinija, te Manuela Legrisa. 

Maestro Rikardo Ćaily dirigovao je orkestrom dok su članovi horova bili podeljeni na različitim scenama.

Scenografija se menjala sa svakim novim delom, dok su pesma i igra bile začinjene momentima naracije: Verdijeva pisma i pisana dela Viktora Igoa, koja su recitovali poznati glumci.

Umetnici na sceni su nosili kreacije Đorđa Armanija, Valentina i brenda Dolče Gabana.

Tradicionalna "Prima diffusa" tj. mogućnost da se Premijera vidi u mnogim delovima Milana zahvaljujući velikim ekranima, ove godine nije održana, ali je grad nadletao dron. 

Premijera je završena upravo slikama Milana iz vazduha sa osvetljenom Madoninom na vrhu Duoma.

Cilj projekta je transformacija aktuelnog trenutka bola u trenutak ponovnog rađanja lepote.

Događaj u jeku epidemije će zbog svoje jedinstvenosti ostati zapamćen u istoriji, uz nadu da ćemo svi ponovo moći da „vidimo zvezde" i izađemo iz tunela te se vratiti uobičajenom i možda, još boljem životu.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару