Читај ми!

Krv, vatra, spletke i borba za moć – vraćamo se u Vesteros u velikom stilu

Kraljeva luka ne miruje. Gvozdeni presto čeka naslednika. Plemićke kuće spletkare i čekaju svoju priliku, a vremešni kralj u trenutku katastrofalnog gubitka mora da napravi nemogući izbor koji će sasvim sigurno dovesti do krvavog građanskog rata. „Kuća zmaja“ obećava epski povratak u fantastični svet Vesterosa.

Sedam kraljevstava u igri. Jedan presto i dva naslednika porodice sa 17 odraslih zmajeva. Šta može da krene po zlu? Čini se – sve!

Lagao bih kad bih rekao da nisam bio skeptičan kada sam seo da gledam pilot epizodu Kuće zmaja. Gorak ukus osme sezone Igre prestola iznenađujuće je svež, a koga zmija ujede i guštera se plaši.

Na moje zadovoljstvo, ispostavilo se da strahovi najvećim delom nisu bili opravdani. Kuća zmaja (barem prva epizoda) položila je ispit, i to sa prilično dobrim ocenama.

Postavljanje šahovske table

Smeštena malo više od 170 godina pre događaja u Igri prestolaserija se fokusira na krvavi građanski rat zbog internih sukoba u vladajućoj dinastiji Targarijen.

U centru pažnje je kralj Viseris, koji je po svemu sudeći dobar kralj i trudi se da vlada pravedno i održi mir. Međutim, ko bi, kako kaže Džordž R. R. Martin, želeo da gleda seriju ili čita knjigu o kralju Viserisu kako gradi puteve i kanalizaciju?

Suočen sa činjenicom da nema muških naslednika Viseris mora da odluči ko će sesti na gvozdeni presto nakon njega. Sve nade polaže u svoju voljenu suprugu koja je trudna.

(Ko nije gledao epizodu, možda bi bilo bolje da ne čita dalje)

Kralj se nada da je muško. Muško dete bi ga lišilo potrebe da bira između ćerke Renire i svoga brata Dejmona.

Kraljica, međutim, umire u užasno mučnoj sceni porođaja, a meštri ne uspevaju da spasu dete. Rastrojeni Viseris na kraju donosi tešku odluku o nasledniku i postavlja šahovsku tablu za krvave događaje koji će uslediti.

Uz svesrdnu „pomoć“ savetnika iz Malog veća, Viseris odlučuje da raskrsti sa tradicijom, lišava titule svog brata Dejmona, prvog u redu za presto, i umesto njega za naslednika postavlja svoju mladu, veoma promućurnu ćerku Reniru.

Izdaja uvek vreba iza ćoška

Do kraja epizode, sve figure su postavljene, oluja se pojavljuje na horizontu, stara savezništva se raskidaju, nova osnivaju, a u najboljem martinovskom maniru, izdaja nikada nije daleko.

Ćerka naslednica Renira je svojevoljna, ambiciozna, ali sa određenom dozom kontrole. Iako isprva predstavljen kao surov i izuzetno prek, donedavno već viđeni budući kralj Dejmon je sve samo ne glupa masa puta ubrzanje. Čini se kao neki spoj Tiriona i Džejmija Lanistera.

Baš zato što se nijedan od dva buduća glavna lika ne čine jednodimenzionalnim, surovim i zlim, obožavaoci epske fantastike mogu da očekuju svakakve ishode u narednim epizodama.

I to je ono što je najvažnije kod sveta Vesterosa. Ono na šta nas je Martin navikao od kada je Džejmi bacio Brena sa prozora kule u Zimovrelu i kada je Nedu Starku odfikarena glava u Kraljevoj luci. Očekujte neočekivano. Sve je moguće.

Treba pohvaliti i muziku koja je ponovo poverena Raminu Đavadiju i koji je ponovo opravdao sva očekivanja da nam zvukom pojača svaku scenu.

Zvuči možda suvišno primetiti da je produkcija serije na visokom nivou, ali to je samo zato što je taj nivo postavio HBO. Kostimi, scenografija, krupni kadrovi gradova u svakom trenutku odaju utisak autentičnosti i grandioznosti.

Nijedna druga TV produkcija, bilo da je „Dizni“ ili „Amazon“, teško da mogu da se porede.

Kuća zmaja ima mnogo potencijala, a da li će biti dovoljno da se iskupi za katastrofalnu osmu sezonu Igre prestola, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, svi sastojci su tu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару