Читај ми!

Uliks Fehmiu: Nikada ne bih seriju Crna svadba podveo pod žanr horora

Serija „Crna svadba“, čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić, 30. oktobra stiže pred gledaoce RTS-a. Iza originalnog televizijskog projekta stoje produkcijska kuća „Fajerflaj" i Telekom Srbije.

Serija Crna svadba je psihološki triler sa elementima nadnaravnog i mada se u medijima često pominje da ima elemenata horora, gost Beogradske hronike, Uliks Fehmiu, koji tumači jednu od glavnih uloga, tvrdi da nikada žanrovski ne bi tako odredio ovo delo.

„Ja bih rekao da je to psihološki triler sa elementima onog nečeg o čemu bi ponekad porazgovarali, a oko ga ne vidi, a o elementima horora bih voleo da sude oni koji gledaju“, dodaje Fehmiu.

Inače, na pres konferenciji kada su ga pitali zašto je prihvatio ulogu u seriji Crna svadba, Uliks je objasnio da svaki glumac, odrastajući, ima neke uloge o kojima mašta da bi voleo da ih igra, a ova uloga je jedna od takvih. To jeste bio jedan od razloga da je prihvati, ali i bezbroj drugih.

Priča serije nas vodi u malo mesto u istočnoj Srbiji koje preko noći postaje mesto zločina. Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro komšija. Serija jeste inspirisana poznatim zločinom koji se dogodio u Jabukovcu u julu 2007. godine.

„Samo je pokretač događaja koji će se dešavati u ovoj seriji inspirisan jednim takvim tragičnim događajem kao što je bio taj u Jabukovcu. I samo u tom smislu postoji ta veza, iako smo, ko zna koliko puta čuli, i to po celom svetu, da se odjednom desi da se pojavi neki čovek sa vatrenim oružjem i pobije ogroman broj ljudi. Tako da i ova serija počinje sa incidentom slične vrste“, napominje sagovornik Slađane Tomašević.

U seriji će se pojaviti brojna glumačka ekipa u kojoj su pored Uliksa Fehmiua i Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Ljiljana Blagojević, Predrag Bjelac, Strahinja Blažić, Mlađan Crkvenjaš, Igor Benčina ... i drugi.

Autorima serije Namanji Ćipraniću i Strahinji Madžareviću je bilo jako važno da ukoliko su se već usudili da uvedu određene etnološke elemente, odnosno običaje jedne etničke grupe koja se nalazi na teritoriji Srbije, da o tome govore na jedan ozbiljan i naučno zasnovan način, te su tokom priprema imali pomoć profesora sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Danijela Sinanija.

„Gledajući sve te strane serije gde je trend tog psihološkog trilera sa malom tim onostranim, hteli smo da domaćoj publici predstavimo jednu autentičnu srpsku priču koja sadrži sve to i praznoverje i crnu magiju čemu je naš narod jako sklon i da postoji jak taj paganski momenat i u srpskoom narodu i u narodima koji žive na ovim prostorima“, naglašava reditelj serije, Nemanja Ćipranić u izjavi za RTS.

Serija Crna svadba je imala svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Sarajevu. Prava za emitovanje otkupile su i najveće TV stanice u regionu.

„Ja bih zamolio samo da ljudi sednu pred ekrane i dozvole sebi da pogledaju tu prvu i drugu epizodu, i onda možemo da razgovaramo o tome kakvi su u stvari rezultati“, poručuje Uliks Fehmiu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару