Читај ми!

Okultna misteriozna serija „Crna svadba“ uskoro na Prvom programu RTS-a

Serija „Crna svadba“, psihološki triler čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić, svetsku premijeru imala je na 27. Filmskom festivalu u Sarajevu. Prve dve epizode oduševile su publiku, a pred televizijske gledaoce serija od 10 epizoda stiže 30. oktobra. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća „Fajerflaj“ i Telekom Srbije.

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

„Od inicijalne ideje za seriju koju treba ispričati u konvenciji žanra, a opet dati jedan snažan lokalni karakter, pa do 30. oktobra kada će premijerno biti prikazana na RTS-u, prošlo je više od tri i po godine. Put je bio poprilično dug i krivudav ali to je cena posvecenosti, primera radi neke epizode su imale i 19 ruku scenarija. Veći deo kreativnih rešenja i odluka je donesen u pripremama koje su takođe vrlo detaljno rađene“, kaže reditelj serije Nemanja Ćipranića.

Žanrovski, Crna Svadba je, kako objašnjava Ćipranić, psihološki triler sa elementima misterije i horora, žanr koji do skoro nije bio preterano zastupljen na našim prostorima za razliku od svetskih trendova gde je poprilično aktuelan.

Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Priča počinje u malom mestu u istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv.

„Priča je inspirisana istinitim događajima, prvenstveno masakrom koji se dogodio u Jabukovcu pre 14 godina, ali suštinski govori o borbi između dobra i zla koja se mora voditi u nama samima svakog dana“, istakao je reditelj.

Ćipranić kaže da je samo snimanje proteklo bez većih problema, ponajviše zahvaljujući ekipi koja je bila sastavljena od velikih profesionalaca.

„Saradnja sa glumcima je bila fenomenalna, kada se osvrnem zaista velika čast sarađivati da takvim veličinama, ali i sa jako talentovanim mlađim glumcima, a pre svih čarobnom Anastasijom pred kojom je, siguran sam, velika karijera“, naveo je Ćipranić.

Brojnu glumačku ekipu čine Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Ljiljana Blagojević, Predrag Bjelac, Strahinja Blažić, Mlađan Crkvenjaš, Igor Benčina ... i drugi.

Prava za emitovanje otkupile su i najveće TV stanice u regionu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару