понедељак, 24.03.2025, 08:20 -> 08:25
Извор: РТС, draxe.com
Goveđa džigerica vraća popularnost – jača imunitet i daje snagu
Goveđa džigerica, kao iznutrica, možda nije najglamuroznija namirnica, ali ima ozbiljnu nutritivnu snagu.

Goveđa jetra bogata je hranljivim materijama i u njoj se uživalo vekovima u različitim kulturama, odnosno kuhinjama širom sveta. Danas, doživljava ponovni porast popularnosti zbog svog impresivnog zdravstvenog profila.
Povećava nivo energije
Visok sadržaj vitamina B i gvožđa u goveđoj jetri bori se protiv umora. Ona je bogata vitaminom B12, riboflavinom, pantotenskom kiselinom, niacinom, folatom, B6 i tiaminom.
Takođe, sadrži i gvožđe koje je od vitalnog značaja za transport kiseonika i proizvodnju energije. Jedna studija objavljena 2023. godine otkrila je da je „konzumiranje namirnica bogatih gvožđem korisno za sportiste, koji nisu anemični, za održavanje nivoa izdržljivosti, za kontrolisanje stresa, bolje raspoloženje, borbu protiv subjektivnog umora i rehidrataciju".
Goveđa jetra je takođe bogata bakrom, još jednim „pojačivačem energije". Bakar pomaže u apsorpciji gvožđa, a takođe igra vitalnu ulogu u održavanju elana energije.
Podrška imunološkoj funkciji
Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u održavanju jakog imunološkog sistema, a ishrana koja uključuje goveđu jetru upravo omogućava da unesemo te hranljive materije.
Cink se, na primer, smatra „čuvarom imunološke funkcije“, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients. Takođe se pokazalo da je važan za pravilno funkcionisanje svih ćelija koje su uključene u odbrambene funkcije organizma.
Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca
Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju. S obzirom na to da je jetra jedna od namirnica sa najviše vitamina B i gvožđa, nije iznenađenje da je ključna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Vitamin B12 je posebno potreban za produkciju crvenih krvnih zrnaca, u reakciji sa folatom i gvožđem, uz ostale vitamine i minerale.
Poboljšanje kognitivne funkcije
Holin u goveđoj jetri je važan za zdravlje mozga i može podržati pamćenje, učenje i raspoloženje. Jedna studija sprovedena na blago anemičnoj deci uzrasta od tri do devet godina u Egiptu, ispitivala je efekat jedenja prženih mesnih ćuftica od jetre na anemiju, nedostatak vitamina A i kognitivne funkcije.
Pokazalo se da su ćuftice od jetre povećanjem unosa gvožđa i vitamina A u ishrani dece koja su ih jela, omogućila preduslove za poboljšanje kognitivnih funkcija.
Osim navedenih zdravstvenih prednosti, goveđa jetra je dobra i za vid i kosti jer sadrži dovoljno vitamina A i fosfora. Enzim „ku10", koji takođe sadrži ova iznutrica, povezan je sa kardiovaskularnim zdravljem, poboljšanim krvnim pritiskom i zdravljem krvnih sudova, poboljšanjem kvaliteta sperme i jajnih ćelija, povećanom izdržljivošću i smanjenim upalama.
Rizici i neželjeni efekti
Uprkos prednostima, važno je biti svestan nekih potencijalnih nedostataka pri konzumiranju goveđe jetre. Preterani unos vitamina A može biti toksičan, tako da je umerena potrošnja ključna.
Pojedinci sa visokim holesterolom treba da konzumiraju goveđu jetru umereno, dok visok sadržaj purina iz jetre može pogoršati stanja kao što je giht.
Goveđa jetra može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, pa se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što je konzumirate.
I trudnice i dojilje takođe treba da se konsultuju se sa svojim lekarom pre konzumiranja goveđe jetre.
Коментари