Читај ми!

Letnje infekcije kod ženske populacije - kako se zaštititi

Dug boravak u hladnoj vodi, mokri kupaći kostimi, sedenje na mokrom peškiru, nezaštićeni seksulani odnosi- neki su od faktora rizika za nastavnak letnjih infekcija kod žena. Šta uočavaju lekari?

Kako je istakla doktorka ginekolog Aleksandra Kostić iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" posete ginekologu u letnjem periodu su povećane. Razlog su klimatizovane prostorije, dugi boravak u hladnoj vodi i drugi faktori koji vode do disbalansa u vaginalnoj flori.

"U većini slučajeva u pitanju su infekcije saprofitnim bakterijama usled pada imuniteta.  U vagini postoji milijarde različitih mikroorganizama, među njima dominiraju laktobacili.

To su zaštitne bakterije koje stvaraju kiselu sredinu u vagini i ta kisela sredina je štiti od infekcija. Prisutne su tu i gljivice i bakterije iz debelog creva, pa ukoliko se smanji količina laktobacila, nastaje infekcija", istakla je dr Kostić.

Ističe da je za normalan broj laktobacila potreban i stabilan hormonski balans. Kod žena koje su u menopauzi, zbog nedostatka estrogena, ima manje laktobacila, pa su one sklone infekcijama.Pored vaginalnih infekcija česte su i mokraćne infekcije.

Šta je signal za odlazak na pregled?

„Sve što osobi remeti normalno funkcionisanje u organizmu razlog je da poseti ginekologa. Da bi se izborili da koncentracija bakterije ešerihije koli ne bude u višku, potrebno je piti dosta tečnosti. Za more je savet tuširanje i suv kupaći kostim", rekla je doktorka.

Šta su vaginalni probiotici?

„Vaginalni probiotici u sebi sadrže laktobacile u velikom broju, piju se i koriste vaginalno i na prirodan način štite naše telo od infekcija. Postoje i gelovi koji su u upotrebi.Savet svim ženama je preventivni pregled jednom godišnje, a ženama preko pedeset godina da na svake dve godine urade mamografiju", zaključila je dr Aleksandra Kostić.

 

петак, 13. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи