петак, 17.05.2024, 21:20 -> 21:22
Извор: РТС, draxe.com
Vreme je za jabukovo sirće, kako se i kada koristi za kosu, kožu, mršavljenje...
Opsežna lista prednosti jabukovog sirćeta je dobro poznata vekovima. Praksa je pokazala da održava nivo šećera u krvi pod kontrolom, pomaže gubitku težine, pa čak i poboljšava izgled kože koja se bori sa aknama i ožiljcima.
Jabukovo sirće može da pomogne u ublažavanju opekotina od sunca ali i da poboljša zdravlje creva. Takođe se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i sezonskih alergija, pomaže kod refluksa kiseline i podržava kontrolu telesne težine.
Jabukovo sirće se pravi najpre fermentacijom kvascem i bakterijama, što pretvara šećere iz jabuka u alkohol, a zatim kreće drugi proces fermentacije u kome se alkohol pretvara u sirćetnu kiselinu. Ovaj proces formira probiotike i enzime koji su dobri za zdravlje, a krajnji proizvod ima veoma malo šećera i kalorija.
Nekada su potrebne tek jedna do dve supene kašike da biste osetili pozitivne efekte jabukovog sirćeta, a svaka kašika sadrži samo tri do pet kalorija. Evo nekih od prednosti korišćenja jabukovog sirćeta:
Regulisanje nivoa šećera u krvi
Sposobnost jabukovog sirćeta da pomogne u održavanju normalnog šećera u krvi je jedna od dobro proučenih prednosti jabukovog sirćeta i može biti korisna za ljude sa dijabetesom tipa 2.
U jednoj maloj studiji, utvrđeno je da konzumacija sirćeta smanjuje šećer u krvi u proseku za 31 odsto nakon konzumiranja belog hleba.
Jedna studija sugeriše da je upotreba sirćeta pomogla da se značajno poboljša osetljivost na insulin, i do 34 procenta kod onih sa dijabetesom tipa 2 ili insulinskom rezistencijom.
Da biste održali stabilan šećer u krvi, razblažite jednu do dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode i konzumirajte pre obroka.
Pomoć pri gubljenju kilograma
Jabukovo sirće je dugo u centru pažnje među stručnjacima koji preporučuju dijetu sa jabukovim sirćetom kako bi brzo izgubili neželjene kilograme.
Postoji mnoštvo istraživanja koja potvrđuju prednosti jabukovog sirćeta u provesu gubitka težine. U jednoj studiji, konzumiranje samo dve supene kašike dnevno tokom 12 nedelja dovelo je do skoro četiri kilograma gubitka težine bez drugih promena u ishrani ili načinu života.
Studija iz 2024. na libanskim mladim odraslim osobama i adolescenciji sa gojaznošću ili problemima sa težinom otkrila je da je „potrošnja jabukovog kod ljudi sa prekomernom težinom i gojaznošću dovela do poboljšanja antropometrijskih i metaboličkih parametara“.
Studije pokazuju da jabukovo sirće takođe može povećati sitost, što može pomoći u smanjenju unosa kalorija, jedna studija je pokazala da konzumiranje jabukovog sirćeta zapravo smanjuje ukupan unos kalorija za do 275 kalorija tokom dana.
Međutim, samo zato što ova vrsta sirćeta pomaže u gubitku težine ne znači da ga treba koristiti kao brzo i isključivo rešenje.
Da biste zaista smršali na zdrav način, obavezno koristite jabukovo sirće u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom i aktivnim načinom života, savet je stručnjaka.
Smanjuje holesterol
Holesterol je supstanca slična masti koja se može nakupiti u arterijama, uzrokujući da se suže i stvrdnu. Visok holesterol u krvi opterećuje vaše srce, primoravajući ga da radi jače.
Jabukovo sirće može promovisati zdravlje srca pomažući u održavanju niskog holesterola. Studija na životinjama iz Irana pokazala je da dopuna ishrani pacova jabukovim sirćetom uspela da smanji nivo lošeg LDL holesterola i triglicerida, dok je zabeleženo povećnje korisnog HDL holesterola.
Osim što svakodnevno uključite jednu ili dve kašike jabukovog sirćeta u vašu ishranu, drugi načini za brzo snižavanje holesterola uključuju smanjenje unosa šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, uključujući zdrave masti i nekoliko porcija ribe nedeljno.
Poboljšava zdravlje kože
Pokazalo se da jabukovo sirće može da pomogne u lečenju akni i smanjenju ožiljaka. Određeni sojevi bakterija često doprinose razvoju akni. Sirće je dobro poznato po svojim antibakterijskim svojstvima i pokazalo se da je efikasan protiv mnogih sojeva štetnih bakterija.
Takođe sadrži specifične komponente kao što su sirćetna kiselina, mlečna kiselina, jantarna kiselina i limunska kiselina, za koje se pokazalo da usporavaju rast propionumbacterium acnes, specifičnog soja bakterija odgovornih za izazivanje akni.
Smanjuje krvni pritisak
Visok krvni pritisak je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Primorava srce da radi jače, zbog čega srčani mišić vremenom slabi i propada.
Jabukovo sirće koristi srcu jer pomaže u poboljšanju krvnog pritiska održavajući vaše srce zdravim i jakim.
Studija na životinjama u Japanu pokazala je da davanje pacovima sirćetne kiseline, dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Druga studija na životinjama imala je slične nalaze, pokazujući da sirće efikasno blokira delovanje specifičnog enzima koji podiže krvni pritisak.
Sistematski pregled i meta-analiza kontrolisanih studija iz 2021. godine potvrdili su slične nalaze kod ljudi, pri čemu je sirće značajno snizilo krvni pritisak kod ljudi koji su ga koristili.
Pomoć u ublažavanju simptoma refluksa kiseline
Gastroezofagealna refluksna bolest, takođe poznata kao refluks kiseline, je stanje koje karakteriše povratni tok kiseline iz želuca u jednjak, izazivajući simptome kao što su žgaravica, podrigivanje i mučnina.
Konzumiranje jabukovog sirćeta može pomoći da se olakšaju simptomi refluksa kiseline. Studija slučaja koja je uključivala 73-godišnju ženu sa Parkinsonovom bolešću koja je patila i od hroničnog refluksa kiseline i konstipacije, otkrila je da je kombinacija jabukovog sirćeta, sladića i suplementa probiotika i magnezijuma rezultirala poboljšanjem refluksa kiseline za 50 odsto nakon pet dana i potpuno nestajanje simptoma nakon mesec dana.
Kako se koristi jabukovo sirće
Postoji širok spektar upotrebe jabukovog sirćeta, od pravljenja potpuno prirodnih sredstava za čišćenje u domaćinstvu i sprejeva protiv buba do izbeljivanja zuba i pomoći u detoksikaciji. Popularne su i kupke za stopala od jabukovog sirćeta, kao i procedura ispiranja kose ovim sirćetom, za njeno jačanje.
Standardna količina i najlakši način da koristite jabukovo sirće je jednostavno umešati jednu do dve kašike u svoju ishranu dnevno, na primer, pomešati u čašu vode, koristiti u prelivu za salatu ili čak kao deo marinade.
Neki se takođe odlučuju da uzimaju suplemente jabukovog sirćeta u obliku kapsula koje sadrže sličnu količinu, iako su istraživanja o efikasnosti ovih dodataka ograničena.
Da biste osetili što bolji efekat korišćenja jabukovog sirćeta, trebalo bi da izaberete ono organsko i nefiltrirano.
Mogući neželjeni efekti
Iako je konzumacija jabukovog sirćeta zdrava i bezbedna za većinu ljudi, konzumiranje velikih količina može dovesti do nekih negativnih efekata na zdravlje.
Neki od najčešće prijavljenih neželjenih efekata jabukovog sirćeta uključuju oštećenje zubne gleđi, peckanje grla ili kože i smanjen nivo kalijuma.
Obavezno uvek razblažite jabukovo sirće u vodi umesto da ga pijete direktno da biste sprečili negativne neželjene efekte.
Takođe bi trebalo da počnete sa malom dozom i napredujete da procenite svoju toleranciju.
Ako uzimate lekove za šećer u krvi, razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe jabukovog sirćeta.
Iako postoji ograničeno dostupno istraživanje o efektima jabukovog sirćeta na gubitak kostiju, jedna studija slučaja je otkrila da konzumiranje velikih količina uzrokuje nizak nivo kalijuma i smanjeno formiranje kostiju zbog visoke kiselosti.
Zbog toga je važno održavati unos u umerenim količinama i izbegavati konzumiranje veoma velikih količina da biste sprečili negativne neželjene efekte.
Konačno, iako postoji širok spektar upotrebe jabukovog sirćeta, ne treba ga posmatrati kao brzo rešenje ili lek kada je u pitanju vaše zdravlje. Umesto toga, trebalo bi da bude ukombinovano sa kvalitetnom ishranom i zdravim načinom života.
Коментари