Читај ми!

Dr Milovanović: Nismo svesni posledica po zdravlje jetre zbog neumerenosti u hrani i piću

Vreme slava i novogodišnjih praznika je period kada se više jede i pije. Kratkoročne posledice svi osetimo, međutim preterivanje može dugoročno da ugrozi naše zdravlje, čega često nismo svesni, kako u Jutarnjem dnevniku napominje prof. dr Tamara Milovanović.

Statistički podaci govore da u svetu čak 25 odsto populacije u ovom trenutku ima neki problem sa jetrom, posebno masnu jetru. Prof. dr Tamara Milovanović, sa Klinike za gastroenterohepatologiju UKCS navodi da veliki broj pacijenata umire od preteranog konzumiranja alkohola i hrane.

„Mislim da populacija nije dovoljno svesna posledica na zdravlje zloupotrebe alkohola i preterivanja u hrani, a i mislim da ne postoji svesnost kada nešto što se zove merak pređe u zavisnost“, ističe profesorka.

Kratkoročne posledice uglavnom svako od nas oseti u nekom trenutku kada previše pojede ili previše popije. Dugoročno, bolest počinje kao masna jetra, ali zato što ljudi uglavnom kriju i guraju pod tepih kada osete tegobe zbog zloupotrebe alkohola,  lekarima se javljaju sa već uznapredovanom bolešću.

Zato su procene da preko tri miliona ljudi godišnje umire zbog posledica zloupotrebe alkohola, dodaje prof. Milovanović, a oko četvrtine pacijenata s cirozom jetre ima je upravo zbog zloupotrebe alkohola.

Znaci upozorenja da je jetra ugrožena

Bolesti jetre često napreduju tiho i potajno, a pacijenti nemaju izražene tegobe, napominje gošća Jutarnjeg dnevnika.

„To može biti malaksalost, mučnina, nelagodnost u stomaku, zato je važno redovno kontrolisati nalaze jetre i raditi ultrazvuk, kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo dalje napredovanje bolesti jetre“, ističe doktorka Milovanović.

Kada su u pitanju bolesti jetre uzrokovane zloupotrebom alkohola, pacijenti najčešće dolaze sa uznapredovalom bolešću i teškim komplikacijama kao što su krvarenje, žutica, pojava tečnosti u trbuhu i poremećaj stanja svesti.

„Preživljavanje je često ugroženo u tim slučajevima. Kad pacijenti budu smešteni u bolnicu, rizik od smrtnog ishoda je deset puta veći nego kod pacijenata koji se leče zbog stabilne bolesti jetre“, naglašava prof. dr Tamara Milovanović.

недеља, 22. децембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње