понедељак, 27.12.2021, 09:00 -> 18:34
Извор: РТС
Kurkuma i jabukovo sirće – kako se boriti protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa
Tokom dosadašnje pandemije koronavirusa mnogo se govori o imunitetu, a time i o vitaminima, mineralima i o veoma korisnim antioksidansima. Kako bi razjasnio koja je tačno uloga antioksidanasa, kako se pravilno uzimaju, kada su i kome potrebni suplementi i gde ih ima u prirodi, gost „RTS Ordinacije“ bio je prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta.
Da bi priča o antioksidansima bila jasna i kompletna važno je da se prvo razjasni pojam oksidativni stres. Rđanje ćelija i tkiva je pravi uzrok mnogih bolesti.
„Oksidativni stres je nešto što leži, što gori ispod svih bolesti. Dakle, to je uzrok svih bolesti – oksidativni stres, oksidacija, rđanje", kaže dr Čublilo i objašnjava da upravo ovo potencira upalu. Podseća da upalu ruke npr. vidimo jer ruka pocrveni, međutim da unutrašnju upalu organa ne vidimo. „Oksidativni stres će vam napraviti pojačano starenje kože, napraviće bore, napraviće one smeđe tačkice po rukama, zajedno sa glukozom, a sve je to oksidativni stres uzrokovao i to su znaci da je naše telo pod udarom nekih slobodnih radikala" koji oštećuju naše ćelije, naš kolagen, hrskavicu, sluzokožu... sve to oštećuju", podvlači gost RTS Ordinacije.
Slobodni radikali zapravo su štetne materije u organizmu, koje su produkti našeg metabolizma.
„Kada ima previše rada u našim fabrikama, ako previše sirovine postoji u fabrici, recimo previše šećera, ima previše masti ili previše proteina – previše svega, mnogo sirovine, fabrika radi i kao kroz auspuh izbacuje višak koji prosto ne može da se pretvori u energiju", slikovito je objasnio prof. Čubrilo.
Podsetio je da je ovo vrlo opasno, a posebno kada se na to nadovežu aktuelni ekološki problemi sa vazduhom, vodom, zračenjem, telekomunikacijama – to sve potencira razvoj slobodnih radikala… bolesti srca, bolesti zglobova, autoimune bolesti – sve je pokriveno i ispod njih leži oksidativni stres, odnosno „rđanje” naših ćelija, odnosno naših tkiva.
Način na koji neko osedi – pokazatelj genetike ili stanja organizma?
„Mi svi imamo genetski kôd za nešto, pa tako ja imam genetski kôd za razvoj kancera debelog creva, imam genetski kôd za razvoj upale žučne kese. To ja sve imam, a da li ću ja svojim načinom života da aktiviram te svoje loše gene – to je pitanje", kaže doktor Čubrilo i dodaje da je seda kosa ipak znak oksidativnog stresa.
Setio se postojećih saveta za smanjenje sedih – neko savetuje da se uzimaju antioksidansi, kompleks Be-vitamina, smeša od vode od krompira ili od karanfilića. Kaže da se time kosa ispira i da nakon toga zaista prestaje da sedi, pa je objasnio i način na koji ovo deluje – baš kora krompira sadrži te najjače vitamine iz „kuće slavnih", odnosno najjače iz tzv. moćne petorke antioksidanasa.
Krompir sadrži alfalipoičnu kiselinu, sadrži koenzim ku-10 pa kada se ti supstrati stave na kosu zaista počne manje da se sedi.
Otkrijte koliko ste izloženi oksidativnom stresu
Loše navike utiču na stvaranje bolesti, a oksidativni stres i povišen nivo slobodnih radikala nastaju na više načina: tako što se loše hranimo, ne krećemo se, izloženi smo zagađenom vazduhu, zračenju i svemu što je savremeni način života doneo. Ovo su sve uslovi da se uđe u stanje oksidativnog stresa, a sada i sami možete da proverite svoj status zahvaljujući testu.
Test za određivanje nivoa oksidativnog stresa
* Redovno sam umoran.
* Spavam manje od osam sati noću.
* Ne vežbam redovno ili vežbam više od 15 sati nedeljno.
* Osetljiv sam na mirise, parfeme, dim ili neke hemikalije.
* Redovno me bole mišići i zglobovi.
* Izložen sam znatnoj količini toksina iz okoline.
* Pušim – bilo koju vrstu cigareta.
* Redovno sam izložen dimu cigareta – pasivno pušenje.
* Pijem više od tri alkoholna pića nedeljno.
* Ne koristim zaštitu od sunca, volim da se „pržim" na suncu i idem u solarijum.
* Ocenio bih svoj život kao vrlo stresan.
* Uzimam psihoaktivne supstance „na crno" ili preko recepta.
* Jedem dosta pržene hrane, margarina i životinjskih masnoća.
* Jedem belo brašno i šećer više od dva puta nedeljno.
* Jedem manje od pet porcija šarenog voća i povrća dnevno.
* Imam hroničnu prehladu ili neku infekciju.
* Ne uzimam antioksidanse – multivitamine.
* Gojazan sam.
* Imam istoriju dijabetesa ili kardioloških bolesti u porodici.
* Imam artritis ili alergije.
Ako imate više od devet pozitivnih odgovara – imate i oksidativni stres.
Više od devet pozitivnih odgovora na testu jasno pokazuje da imate povećan nivo slobodnih radikala sa kojima vaš organizam nema načina da se izbori.
Pet porcija antioksidanasa dnevno postaje dnevna rutina
Analizirajući stavku po stavku koja dovodi do oksidativnog stresa, dr Čubrilo je ocenio da prilično neverovatno zvuči preporuka da se pojede čak pet porcija šarenog voća i povrća dnevno, i zato razbija predrasudu o tome sopstvenim primerom.
Precizirao je šta zapravo znači porcija, pa sa gledaocima podelio da je svoju jutarnju kafu zamenio jutarnjom porcijom antioksidanasa – to je čaša mlake do vruće vode sa kafenom kašikom dobre mlevene kurkume i kafenom kašikom meda koji se otope u toj toploj vodi i sve se popije našte, odnosno na prazan stomak.
Dr Čubrilo je otkrio i koliko je značajno jabukovo sirće:
„Neprikosnoveno domaće mutno jabukovo sirće je toliko lekovito i toliko rešava rad vaših creva na prvom mestu.”
Reč je o bakterijama, odnosno o probioticima koji se nalaze u domaćem mutnom jabukovom sirćetu koji će naseliti creva, olakšati varenje pa se tako ni slobodni radikali neće stvarati.
Još jedna tečnost koja sadrži mnogo korisnih bakterija i takođe spada u korisne jeste čuveni rasol, otkrio je dr Čubrilo, ali je naglasio da ne treba da se pije puna čaša čistog rasola, već da se u čaši vode razblaži supena kašika rasola i tako popije.
Bez E-vitamina – slaba zaštita od slobodnih radikala
O pet važnih antioksidanasa doktor je govorio kao o „gardijskoj petorci", odnosno „gardi koja čuva kralja/predsednika". „Znači, ova garda čuva u unutrašnjosti kuće i na bedemima. Na bedemima vam stoje E-vitamin i koenzim ku-10 (CoQ10). Oni prvi reaguju kada oni vojnici napolju više nisu mogli da savladaju tu masu radikala. Oni sad kreću ka našim zidinama, čitaj – naših ćelija. E-vitamin je taj sada koji će svakom radikalu, toj štetnoj materiji koja ide bez para da dâ par i da ga neutrališe, praktično da ga odbije kao u igrici. A onda će koenzim ku-10 pomagati tom istom E-vitaminu da ga restituiše, da njemu dâ jedan par", dočarao je doktor ono što se dešava na ćelijskom nivou.
Uveliko znamo da većini ljudi manjka De-vitamina, međutim, priča o E-vitaminu je manje poznata, pa zato prof. Čubrilo objašnjava:
„Vitamin E globalno imamo ukoliko možemo da ga apsorbujemo, a mi ga unesemo u organizam tako što varimo masnoće i obično će oni koji imaju lošu žuč, koji nemaju dovoljno žuči, imati manje tog vitamina, jer se mast ne može razgraditi. Onaj ko ima loš pankreas, nema dovoljno enzima da razgradi i da pokupi E-vitamin, tako da su ti ljudi u velikom riziku i oni moraju uzimati više E-vitamina", po potrebi suplemente, kako bi dobili dovoljnu količinu.
Bez koenzima ku-10 srčane ćelije propadaju
Koenzim ku-10 obično prepoznajemo kao enzim mladosti koji se dodaje u kreme, ali on postoji i kao suplement, a nekada koristi i kod problema sa srcem.
Prof. Čubrilo je objasnio da koenzim ku-10 zapravo ima dve funkcije. „Funkcija o kojoj se manje priča je funkcija zaštite membrane, strukture ćelije, te naše plemenite ćelije srca. Dakle, ako nema dovoljno koenzima ku-10 – ona će biti sklona pucanju, prosto ne može da se oporavi. A drugi, mnogo bitniji efekat koenzima ku-10 jeste da je on glavni inženjer u našim fabrikama, mitohondrijama, gde se stvara energija", kaže dr Čubrilo i podvlači da bez njega stvaranja energije – nema.
Ako nema koenzima ku-10 srčane ćelije propadaju, naglasio je gost RTS Ordinacije. To pokazuje da ljudi koji su umorni treba da uzimaju koenzim ku-10.
Što su lošiji uslovi sredine potrebno je više Ce-vitamina
Ce-vitamin je taj koji je u samoj ćeliji, „u kući", vrlo blizu šefa, vrlo blizu kralja. Dakle, on će biti taj kad svi ovi padnu, on onda radi ali iznutra – oporavlja E-vitamin i koenzim ku-10, hrani ih iznutra, tako da moramo da ga imamo, ne možemo bez njega", objasnio je profesor.
„I što smo u većem stresu, što smo više jeli, pili, što smo više trenirali, što smo više bili u lošim uslovima sredine treba uzimati Ce-vitamin. Nije teško – pola tablete od 500 miligrama uz svaki obrok", što znači ukupno 750 miligrama dnevno što je, kako kaže, sasvim dovoljno.
Alfalipoinska kiselina – kraljica koja obnavlja naše vitamine
Reč je o vrlo jakom antioksidansu koji sve ostale hrani i napaja, dok istovremeno sprečava slobodne radikale da „divljaju", detaljno je objašnjeno u RTS Ordinaciji.
Doktor zaključuje da nije ni čudo da se alfalipoinska kiselina daje kod bolesti nerava, kod bolesti srca, dijabetičara i objašnjava kako ona deluje:
„Ona u stvari sprečava oksidaciju i razaranje. Zašto u dijabetesu? Ona je kao fizička aktivnost – u stanju da omogući glukozi da lakše uđe u samu ćeliju. Pazite, ima imitaciju fizičke aktivnosti. Dakle, kao i fizička aktivnost ona smanji glikemiju, a čuva membrane da se izlečimo od te iste glikemije. Dakle, može da oporavi našu ćeliju i da izleči tu famoznu rezistenciju.”
Čak i kada neko nema nikakav zdravstveni problem, on može da uzima suplement alfalipoinske kiseline preventivno.
„Dakle, ko ima bilo kakav simptom – umor, zamor, bol u mišićima ili zglobovima, teške noge, eto vam odmah kraljice: alfalipoinske kiseline. Krenite sa njom odmah, 200 miligrama apsolutno će vam pomoći da se rešite oksidativnog stresa, da obnovi naše vitamine koji u ćeliji postoje. Odmah će vam biti bolje i lakše", savetuje prof. Čubrilo.
Čistač koji sve štetno kupi uopšte ne mora da bude skup
„Glutation je unutar te naše ćelije glavni čistač koji sve pokupi na sebe i on je taj koji u jetri upravo to radi – on sve obrađuje, daje mogućnost da te radikale koji su došli smiri i da ih neutrališe. Ako nema glutationa – nema neutralizacije. Imate udaranje na jetrene ćelije koje prosto počnu da se raspadaju, ne funkcionišu", objasnio je doktor.
Kod problema masne jetre glutation je apsolutno potreban. Pet antioksidanasa koji su veoma moćni i korisni bezbedni su za sve ljude, odnosno ne postoji niko ko ne sme da ih uzima.
„Vi, ako uzimate ovo u normalnim količinama, naravno nećete uzimati oralno tri ili pet grama Ce-vitamina, nećete uzimati dva grama alfalipoinske kiseline. Znači vi sad treba da kažete ovako – alfalipoinska obnavlja moj glutation, a alfalipoinsku mogu da uzmem i kao tabletu ali mogu da uzmem i dosta spanaća, šparglu, krompir, brokoli, mogu da pravim sokove od svega toga i dobiću dovoljnu količinu alfalipoinske i bez suplementa", otkrio je gost RTS Ordinacije.
Ako imate više od 50 godina i pijete određene lekove – Ku-10 je obavezan
Često se pitamo da li dovoljno koenzima ku-10 zaista možemo da apsorbujemo samo iz hrane, pa je doktor odgovorio i na tu dilemu: „Do 25 godina vama doista ne treba koenzim ku-10. Uzmete spanać, brokoli, karfiol, meso, džigericu – biće dovoljno koenzima ku-10. Sa godinama, znači apsolutno onaj ko ima preko 50-55 godina, on nema koenzima ku-10. Koenzim ku-10 kod njega u ćelijama više ne postoji", rekao je.
Zato je preporuka da se tada koriste suplementi i da je u navedenim godinama potrebna kontinuirana suplementacija koja podrazumeva da se suplement uzima dva do tri meseca, pa se napravi pauza od takođe dva do tri meseca.
„Znači, dva, tri puta godišnje se oplemenite koenzimom ku-10 koji će ući u vaše fabrike, praviti energiju i vi ste mirni", kaže prof. Čubrilo, naglasivši da onaj ko uzima statine, tj. lekove za snižavanje holesterola, mora da uzima koenzim ku-10, jer statini imaju neželjeno dejstvo da smanjuju njegovu dostupnost. Uporedio je značaj kombinacije statina i koenzima ku-10 sa onim što već svi znamo – da se antibiotici uvek uzimaju uz probiotike. Tako ni statine i koenzim ku-10 ne treba razdvajati.
Alfalipoinska kiselina se takođe gubi sa godinama, ne može da se unese i nema je dovoljno. „Znači, ta dva suplementa (koenzim ku-10 i alfalipoinsku kiselinu) makar dva puta godišnje suplementirajmo po dva meseca. Verujte mi šećer bolje ulazi u ćeliju, bolje se štitite od slobodnih radikala, koenzim ku-10 radi svoj posao, a efekat je da sporije starite", naglašava prof. Dejan Čubrilo.
„Uzimajući kurkumu, bundevu, cveklu, semenke, sve boje – one će i te kako da krpe rupe i da vas jednostavno oporavljaju, to je jedina terapija“, zaključio je profesor.
Otkrijte „faktor iks" za sagorevanje masti
Prof. dr Dejan Čubrilo je sa gledaocima RTS Ordinacije podelio tri recepta za sokove koji sadrže antioksidanse. Za sva tri je rekao da je važno da se ne cede, već da se blendiraju i tako popiju.
SOK 1:
* mleveno laneno seme* bademi
* spanać
* borovnice
Sastojke staviti u blender, dodati malo vode i napraviti napitak. Konzumirati ga ujutru, nakon kurkume sa medom, profesorova je preporuka, a za one koji žele i Ce-vitamin, daje ideju da se dodaju i šipurak, nar, grejpfrut, limun. Napominje da bi bilo dobro da se u ovo doda i pomenuto jabukovo sirće.
Gusto domaće jabukovo sirće profesor Čubrilo nazvao je „faktorom iks" i objašnjava da je ono u stanju da sagoreva mast bez šećera, pa i da onaj ko to radi brže smrša.
Bitno je da se vodi računa o količini, i da se ne pretera, pa doktor savetuje da ne bude više od jedne supene kašike u jednoj čaši.
SOK 2:
* nar* grejpfrut
* spanać
* semenke suncokreta.
Staviti sastojke u blender i pomešati ih sa vodom.
SOK 3:
* bundeva* semenke bundeve
* jabukovo sirće
* kurkuma
* šargarepa
Dr Čubrilo je podsetio da je bundeva zapostavljena a toliko moćna biljka prepuna A-vitamina koja utiče na progesteron, bolji menstrualni ciklus, zbog čega je preporučio ovaj narandžasti sok, pre svega za žene.
Tokom prazničnih dana ovo znanje koje je profesor Čubrilo podelio sa gledaocima RTS Ordinacije mnogo će značiti svima da se malo sačuvaju nakon zimskih prejedanja. Doktor je zaključio da je u redu nekad pojesti i pečenje ili nešto jače, ako je to ono što vraća u lepe emocije, ali da je važno i da znamo kako da neutrališemo efekat tih teških jela.
Коментари