Читај ми!

Tokom leta sunce nije jedina pretnja zdravlju naših očiju

Podaci govore da su povrede oka tokom letnjih meseci mnogo češće. Pretnju zdravlju naših očiju predstavlja i jako UV zračenje, ali i to što sve više vremena provodimo ispred ekrana raznih elektronskih naprava.

Povrede oka se dešavaju tokom cele godine, ali u letnjim mesecima, pošto mnogo više vremena provodimo napolju, bilo zbog posla, posebno u slučaju određenih profesija kao što je građevinarstvo ili poljoprivreda, bilo zbog sportsko-rekreativnih aktivnosti, mnogo su češće, navodi oftalmolog dr Nevena Bjelović.

„Povrede na poslu, posebno u građevinarstvu su svakako mnogo češće tokom leta, a mogu se sprečiti jedino korišćenjem zaštitne opreme. Recimo radnici koji održavaju zelene površine moraju da nose zaštitne naočare jer komadići trave, grančice tokom košenja vrlo često dovode do povrede oka“, naglašava doktorka Bjelović.

Kako dugotrajno izlaganje sunčevim zracima utiče na našu oči?

Kada boravimo na suncu nekontrolisano dugo i bez ikakve zaštite UV zraci mogu da pospeše proces starenja žute mrlje, odnosno makule, napominje oftalmološkinja. Direktno gledanje u Sunce može da dovede do termičke, mehaničke povrede žute mrlje što je mnogo ozbiljniji problem.

„Zaštitu od UV zračenja postižemo nošenjem naočara koje imaju UV filtere, bilo da se radio o naočarima za korekciju dioptrije ili naočarima za sunce. Čak i kontaktna sočiva imaju takve filtere“, dodaje doktorka.

Pored UV zračenja naše oči su svakodnevno izložene i dugotrajnoj upotrebi telefona, tableta i računara čiji ekrani emituju svetlost iz plavog spektra koja je dokazano štetna za mrežnjaču.

Jedini način da se zaštitimo je da ili redukujemo upotrebu tih digitalnih ekrana i više vremena provodimo u prirodi uz zaštitu, ili da i za to koristimo naočare sa zaštitnim slojem koji štiti od plavog svetla.

Može li hrana da nam sačuva vid?

Postoje namirnice, posebno u letnjoj sezoni koje su idealne za eventualnu zaštitu od UV zračenja, ali i da nam očuvaju zdravlje očiju, navodi nutricionistkinja Ana Todorović.

„U prvom redu to je šargarepa koja je u svakom smislu preporučljiva. Tu su kajsije, bobičasto voće koje je idealno i ima dosta antioksidanata koji štite od UV zračenja. Jako je važan i unos omega 3 i polinezasićenih masnih kiselina iz ribe, recimo. Zeleno lisnato povrće je takođe idealno“, napominje nutricionistkinja.

Važno je što češće i gostovo svakodnevno na jelovnik uvrstiti neku od ovih namirnica. Šargarepa je preporučljiva u svakom obroku, pa čak i kao užina. Riba se jede za ručak ili večeru, a voće rasporediti u dve užine, a smatra se da je optimalno vreme za voće oko 18 časova.

„Karotenoidi, likopen, lutein sve ono što sadrže šargarepa i kajsije, kao i minerali i vitamini koji su u povrću i bobičavom voću su izuzetno značajni za očuvanje vida“, dodaje dr Bjelović.

Naravno, prednost se uvek daje svežim namirnicama pre nego termički obrađenim, ali kako bi se vitamin A bolje resorbovao preporuka je da se šargarepa pomeša sa maslinovim uljem, tako da je najidealnije napraviti salatu sa rendanom šargarepom i posuti maslinovim uljem, preporučuje nutricionistkinja.

„Osobe koje se sunčaju će primetiti i da će dobiti lepšu boju i preplanuli ten ukoliko jedu više šargarepe“, dodaje Ana Todorović.

Zašto su toliko važne naočare za sunce?

Naočare za sunce je najbolje kupovati u specijalizovanim radnjama. Cenovni rang svako bira prema svojim mogućnostima, ali je važno da imaju zaštitu od UV zračenja.

„Ako osoba ima dioptriju, a želi da nosi sunčane naočare, može da uradi dioptrijska stakla koja su zatamnjena sa zaštitom od UV zračenja“, objašnjava oftalmološkinja.

Ukoliko dugo nosimo neadekvatne naočare za sunce dugotrajne posledice će biti ubrzano starenje žute mrlje što se posebno dešava osobama koje mnogo vremena provode napolju bez adekvatne zaštite.

Šta da jedemo na plaži, a šta dok smo za računarom?

Na plažu je najbolje poneti koštunjavo voće, breskve, lanene pločice ili neki lagani sendvič sa integralnom kiflom namazanom humusom i sa dosta povrća.

Ispred računara ne bi trebalo bilo šta da jedemo jer nemamo svest ni šta smo pojeli, ni koliko smo pojeli i više smo gladni. Ako neko baš mora da pojede nešto dok radi za računarom, onda bi to trebalo da bude sveža salata, neko voće ili šolja jogurta.

Prva pomoć u slučaju povrede oka

Ukoliko nekome upadne kreč u oko, na primer, s obzirom na to da je to hemijska povreda, oko odmah treba isprati vodom i odmah se obratiti oftalmologu.

U slučaju bilo kakve mehaničke povrede odmah se obratiti oftalmologu, jer koliko god da povreda izgleda bezazleno, može da ima dalekosežne posledice, upozorava dr Nevena Bjelović.

„Strano telo iz oka mora da ukloni sturčno lice. Trljanje oka, pokušaji da sami uklonite strano telo može ga ili utisnuti dublje ili dovesti do ogrebotine na rožnjači“, dodaje doktorka.

Mnogima se zbog dugotrajnog rada za računarom javlja i sindrom suvog oka te se preporučuje upotreba veštačkih suza pre, ali i tokom rada kao i nošenje naočara sa zaštitom od plavog svetla i vežbe mišića koji su odgovorni za akomodaciju oka – kratke pauze sa promenom fokusa u toku rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару