Sremuš vraća snagu posle zime, i medvedi to znaju

Pandemija je uticala da se mnogi okrenu češćem boravku i prirodi, otkrivanju lepote koju nudi svet flore i faune, pogotovo u planinama. Na Povlenu, nakon zime, priroda ozeleni sremušem u čiju berbu odlaze gorštaci, ali i brojni prirodnjaci koji dobro poznaju lekovita svojstva te biljke.

Pijačne tezge u Užicu ovih dana upotpunjuje i sremuš. Ali ni ta lekovita biljka nema moć da privuče kupce, tvrde prodavci, nezadovoljni preduskršnjim pazarom. Međutim, medvedi na Povlenu lakše se iz zimskog sna probude uz zeljastu biljku, koja ima ukus belog luka.

Taj prolećni izvor energije privlači i brojne ljubitelje srpskih planina.

„Šetamo Srbijom. Prošle nedelje smo bili na Beljanici. Osvojili smo vrh Beljanice nadmorske visine 1.339 metara i bilo nam je jako lepo, upoznali smo mnogo drugih društava i ljudi. I danas smo, evo, ovde na Povlenu i stvarno nam je divno, vreme nas je poslužilo. Osvajamo Povlen, osvajamo Srbiju, živela Srbija“, kaže Aleksandra Vučić iz Planinarskog društva „Mačak“ iz Banovaca.

Ipak, mnogi se nemarno odnose prema našim prirodnim lepotama, tvrde planinari.

„Nažalost, ali trudimo se da to popravimo i da im damo primer da treba da čuvamo prirodu, da uživamo u prirodi, jer to je nešto što nam je dato, što moramo da čuvamo“, istakla je Katarina Gligorović iz PD „Mačak“ iz Banovaca.

A to potvrđuju i gorštaci, koji se uz pomoć sremuša spremaju za predstojeće teške letnje radove, jer medveđi luk ima širok spektar lekovitog svojstva.

„Za krvni pritisak, za skidanje holesterola. Deda moj kaže i za potenciju da malo ojačava ljude. Zato dolazimo ovde da ga beremo – zdrav za čoveka, za život. Ovde na Povlenu prilično je visina lepa“, objašnjava Srbo Radovanović iz Makovišta.

Svako godišnje doba ima svoje čari, a bogatstvo prirode neiscrpan je izvor energije, kojom se jača imunitet.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом